Με διαφορετικούς… «ορισμούς» της έννοιας «προκατάληψη» απαντά ο τέως δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ στην πρόσφατη ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου, σχετικά με τη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποί του με το νέο δήμαρχο Θάσου Λευτέρη Κυριακίδη. Στην ανακοίνωση εκείνη εκφραζόταν η άποψη πως «προκαταλήψεις του παρελθόντος οδήγησαν το μάρμαρο της Θάσου σε μαρασμό».

 

Με επιστολή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Η Θασιακή» ο τέως δήμαρχος του νησιού «σηκώνει το γάντι» και περιγράφει τις «προκαταλήψεις» που ενόχλησαν τους επιχειρηματίες στο χώρο του μαρμάρου, μεταξύ των οποίων η αύξηση των εισπράξεων του Δήμου και η επιβολή προστίμων. Ρωτά μάλιστα «χωρίς προκατάληψη» πόσα εισέπραξε φέτος ο Δήμος Θάσου από τα λατομεία και τι σκοπεύει να κάνει με τις υπόλοιπες αιτήσεις επιχειρήσεων που ζητούν 1.000 στρέμματα παρθένου δάσους για να τα μετατρέψουν σε νταμάρι

 

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Χατζηεμμανουήλ που απαντά στην ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου είναι η εξής: 

 

Προκαταλήψεις του παρελθόντος οδήγησαν το μάρμαρο της Θάσου σε μαρασμό». Με αυτή την ατάκα στο δελτίο τύπου, που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης, μετά την συνάντηση που είχε το ΔΣ του με τον δήμαρχο Θάσου, την Τετάρτη 3 Ιουνίου, χαρακτήρισε την πολιτική που χάραξα και υπηρέτησα στον τομέα του μαρμάρου.

 

Αφού όμως δεν μπήκε στον κόπο να μας πει τι ακριβώς εννοεί, είμαι υποχρεωμένος, ως δεχόμενος την βολή να τοποθετηθώ.

 

«Προκατάληψη» είναι ότι προτείναμε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος μεθόδους υπόγειας εξόρυξης και το προβλέψαμε στο ΓΠΣ. Κάτι που μειώνει τα κέρδη των επιχειρήσεων μαρμάρου, αλλά είναι πιο φιλικό στο περιβάλλον. Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση ότι θα εξεταστεί πρώτα η φέρουσα ικανότητα του νησιού, αν το επιτρέπει και εφ όσον δεν θα κινδυνεύσουν οι πηγές του νησιού.

 

«Προκατάληψη» είναι ότι ορίσαμε αυστηρά, λατομικές ζώνες, προτεραιοποιώντας  άλλες χρήσεις, όπως η τουριστική, κόντρα στην αρχή που ορίζει ως λατομική περιοχή όπου βρεθεί μάρμαρο.

 

«Προκατάληψη» είναι ότι ασκήσαμε διοικητικές αποβολές σε όσους επιδίδονταν σε παράνομη, έξω από τα αδειοδοτημένα όριά τους, εξόρυξη, επιβάλλοντας πρόστιμα.

 

«Προκατάληψη» είναι ότι απαιτήσαμε να γίνεται αποκατάσταση και προχωρήσαμε στην αποκατάσταση των έξι πρώτων εγκαταλελειμμένων λατομείων.

 

«Προκατάληψη» είναι ότι την πρώτη κιόλας χρονιά της διοίκησής μου τριπλασιάστηκαν τα έσοδα από τα λατομεία, χωρίς να δώσουμε καμιά καινούργια άδεια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επιχείρησης, η οποία δεν είχε προσκομίσει μισθώματα επτά ετών!

 

«Προκατάληψη» είναι ότι βγάλαμε σε δημοπρασία πεταμένους όγκους μαρμάρου, που είχαν εγκαταλείψει κάποιοι «επιχειρηματίες», προϊόντα ληστρικής δράσης στα βουνά της Θάσου, ενισχύοντας τα ταμεία του Δήμου.

 

«Προκατάληψη» είναι ότι εγκαταστήσαμε γεφυροπλάστιγγα στον χώρο του λιμανιού για να ελέγχονται οι όγκοι μαρμάρου που ταξιδεύουν.

 

«Προκατάληψη» είναι ότι προετοιμάσαμε τον εμπορικό λιμένα στο Βαθύ για να απομακρύνονται τα μπάζα των λατομείων, που προξενούν οικολογική καταστροφή, αυξάνοντας παράλληλα τα έσοδα του Δήμου.

 

«Χωρίς Προκατάληψη» ρωτάω πόσα εισέπραξε φέτος από τα μάρμαρα ο Δήμος Θάσου.

 

Εκκρεμούν αιτήσεις, που έσκασαν την επομένη των δημοτικών εκλογών, χιλίων περίπου στρεμμάτων δάσους. Θα ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτήσεων; Εφόσον ικανοποιήθηκαν οι τρεις πρώτες, μετά από δέκα χρόνια, θα ικανοποιηθούν και οι υπόλοιπες; Με ποιο κριτήριο γίνεται η επιλογή; Αν πληρούν αυτό το κριτήριο όλοι οι αιτούντες, είστε διατεθειμένοι χίλια στρέμματα δάσους να τα μετατρέψετε σε νταμάρι;

 

ΕΠΙΜΕΤΡΟΝ

 

Πολύ θα ήθελα τα ερωτήματά μου να μην ήσαν ρητορικά.

 

Οι ξενοδόχοι να μην ήσαν απλοί πωλητές ύπνου.

 

Οι περιβαλλοντολόγοι να μην είχαν εκπέσει σε συλλέκτες αγριολούλουδων".