Απάντησε χωρίς να…απαντήσει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου σχετικά με την επένδυση εξορυκτικής διαδικασίας στον Πρίνο. Όπως είναι γνωστό, τα δεκάδες δημοσιεύματα του τελευταίου διαστήματος, καθώς και η δήλωση του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής σχετικά με τον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας της εξορυκτικής δραστηριότητας, αναστάτωσαν τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις που αμέσως ή εμμέσως σχετίζονται με τα Πετρέλαια, και φυσικά την τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής. 

 

Ως εκ τούτου, θα περίμενε κανείς από τον κ. Θωμά να απαντήσει συγκεκριμένα για το αν και κατά πόσο ευσταθούν οι φόβοι των εμπλεκόμενων στην παραγωγική διαδικασία, αν κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα, σε ποιες κινήσεις έχει προχωρήσει η Κυβέρνηση και σε ποιο σημείο βρίσκεται η επικοινωνία με τους εκπροσώπους της εταιρείας.

 

Αντί ξεκάθαρων απαντήσεων, η κ. Ελευθεριάδου εισέπραξε μία σειρά αοριστιών, με τον υφυπουργό να αποφεύγει να δεσμευτεί για το αύριο της επένδυσης και την προστασία των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων. Περιορίστηκε μόνο στο να συγχαίρει την Κυβέρνηση για το (αντί)Περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη και για το επικείμενο ξεπούλημα του λιμανιού της Καβάλας!

 

Ο κ. Θωμάς είτε αγνοεί το ζήτημα των Πετρελαίων και των συνεπακόλουθων συνεπειών της αναστολής λειτουργίας, είτε δεν θέλει να δεσμευτεί απέναντι στους εργαζόμενους και στην εταιρεία, διότι γνωρίζει ότι οι λύσεις που θα δοθούν θα είναι επώδυνες για αρκετούς από τους εμπλεκόμενους. Να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός, αν και ρωτήθηκε, απέφυγε να τοποθετηθεί στο σχέδιο διάσωσης της εταιρείας, το οποίο η ηγεσία του Υπουργείου έχει στη διάθεση του. 

 

Σε κάθε περίπτωση, η βουλευτής Καβάλας θα επιμείνει να υπάρξουν συγκεκριμένες τοποθετήσεις από τη μεριά του Υπουργείου και δεσμεύσεις απέναντι στους εργαζόμενους. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η κρατική στήριξη, λόγω της πανδημικής κρίσης και με αυστηρά κριτήρια για τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα, κρίνεται αναγκαία. 

 

Η Βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ,

Τάνια Ελευθεριάδο