γράφει ο 

Τάσος Αποστολίδης

 

Μια πολλά υποσχόμενη πρόταση για την πόλη της Καβάλας καλείται να συζητήσει την Τρίτη 19/5/2020 το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Την ίδια ώρα όμως έχουν αρχίσει να διατυπώνονται αμφιβολίες ενώ δεν έχει δοθεί για την ώρα η παραμικρή δημοσιότητα για το ζήτημα. 

 

Πρόκειται για το σχέδιο μιας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας (ΑΜΚΕ) να μετατρέψει την παλιά καπναποθήκη Κούφλερ στο Περιγιάλι, σε φοιτητικές εστίες, πολυχώρο εκδηλώσεων και θερμοκοιτίδα έρευνας και επιχειρηματικότητας

 

Η ΑΜΚΕ με την επωνυμία «Λίκνο Αγάπης» ζητά την παραχώρηση της Καπναποθήκης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, έχοντας καταθέσει μια πρόταση για εργασίες ύψους περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ

 

Σύμφωνα με την ΑΜΚΕ, έχουν ήδη γνωμοδοτήσει θετικά 7 από τις 9 εμπλεκόμενες υπηρεσίες, από τις οποίες το Υπουργείο ζητά σύμφωνη γνώμη, κι απομένουν οι γνώμες του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ και του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας – στο τελευταίο δεν έχει «έρθει» ακόμη ως θέμα συζήτησης.  

 

Τις δικές του επιφυλάξεις για την πρόταση, με τη μορφή ερωτημάτων, έχει εκφράσει ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ, Κώστας Κατσιμίγας (δείτε ΕΔΩ). 

 

Τι σχεδιάζεται να λειτουργήσει μέσα στο κτίριο 

 

Για το θέμα μίλησε στο KavalaNews.GR ο επικεφαλής της ΑΜΚΕ με την επωνυμία «Λίκνο Αγάπης» πατήρ Γαβριήλ Λιοντάκης, εξηγώντας τις βασικές γραμμές του σχεδίου. Όπως είπε, στο κτίριο που έχει συνολική επιφάνεια περίπου 5.600 τ.μ., προτείνεται να αναπτυχθούν κοινωνικές φοιτητικές εστίες με χώρο σίτισης, πολυχώρος εκδηλώσεων, θερμοκοιτίδα έρευνας και επιχειρηματικότητας για start-ups, χώροι αναψυχής και ψυχαγωγίας, γραφείο διασύνδεσης επιχειρήσεων και εργαζόμενων με την αγορά εργασίας κ.α. 

 

Μεταξύ άλλων, μέσα στο κτίριο προτείνεται να δημιουργηθεί και υποστηρικτικός χώρος για τις δράσεις της ΑΜΚΕ «Λίκνο Αγάπης» με κυριότερο αυτόν της «Τράπεζας Τροφίμων» μέσω της οποίας επιδιώκεται να συστηματικοποιηθεί η δράση της (σήμερα βοηθούνται περί τους 400 Καβαλιώτες με την παροχή τροφίμων 2-3 φορές το χρόνο). 

 

Σε ό,τι αφορά τις φοιτητικές εστίες, ο κ. Λιοντάκης αναφέρει ότι αυτές θα δίνονται για δωρεάν χρήση σε φοιτητές, με αυστηρά κοινωνικά κριτήρια (πχ εισόδημα, οικογενειακή κατάσταση κ.α.) αλλά και κριτήρια αριστείας, αφού η ΑΜΚΕ που θα διαχειρίζεται το κτίριο θα ζητά από τους φοιτητές να έχουν περάσει συγκεκριμένο αριθμό μαθημάτων, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο χρήσης των χώρων από «αιώνιους φοιτητές». 

 

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία τετράκλινων διαμερισμάτων, με εμβαδόν 72 τ.μ. το καθένα, για τη φιλοξενία συνολικά 240 φοιτητών. 

 

Το κόστος και οι πηγές χρηματοδότησης 

 

Για τη μετατροπή του κτιρίου, η ΑΜΚΕ αναφέρει ότι θα δαπανήσει ένα ποσό της τάξεως των 7 εκ. ευρώ, το οποίο έχει προκύψει ως κοστολόγιο αναγκαίων δαπανών από μια πρώτη, πρόχειρη μελέτη, που συνέταξε μια μικρή τεχνική εταιρία, που πραγματοποίησε δική της αυτοψία στο χώρο. 

 

Σε ερώτημα του KavalaNews.GR για τις πηγές χρηματοδότησης, ο κ. Λιοντάκης ανέφερε ότι τα απαιτούμενα κεφάλαια για τις τεχνικές εργασίες αλλά και το μετέπειτα λειτουργικό κόστος των φοιτητικών εστιών, θα καταβάλουν ιδιώτες δωρητές και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα καταβάλλουν χρήματα οι φοιτητές για τη χρήση των διαμερισμάτων. 

 

Δεν απέκλεισε, δε, απαντώντας σε άλλο ερώτημα, την πιθανότητα υποβολής πρότασης σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης, αν και όταν ολοκληρωθεί η παραχώρηση. 

 

Πάντως ο κ. Λιοντάκης υποστήριξε ότι δεν σκοπεύει να αποκαλύψει τα ονόματα των ενδιαφερόμενων δωρητών, ούτε άλλες λεπτομέρειες για το πώς θα προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδίου. Τόνισε ωστόσο ότι το αρμόδιο Υπουργείο που είναι ιδιοκτήτης του χώρου είναι σε θέση να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Δημοσίου αφού στις παραχωρήσεις ρητώς αναφέρεται ότι αυτές αίρονται εντός πενταετίας αν δεν πραγματοποιηθεί το σχέδιο για το οποίο έγιναν.

 

Ο πατήρ Γαβριήλ Λιοντάκης, ως εκπρόσωπος της ΑΜΚΕ, δεν έκρυψε την ενόχλησή του για ορισμένα αρνητικά όπως είπε δημοσιεύματα, σημειώνοντας με νόημα: «Υπάρχει πάντα κόσμος που θέλει να βοηθήσει και υπάρχει πάντα κόσμος που δεν θέλει να γίνει τίποτα». 

 

Για την ιστορία 

 

Η ΑΜΚΕ «Λίκνο Αγάπης» πρωτοεμφανίστηκε με φιλανθρωπική δραστηριότητα (διανομή τροφίμων σε απόρους) στην Καβάλα τα τελευταία 5 χρόνια, αρχικώς με την επωνυμία «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης» και από τον Μάρτη του 2019 με τη σημερινή της ονομασία. 

 

Το σχέδιο για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών μετρά περίπου μια διετία και προτού καταλήξουν στην Καπναποθήκη Κούφλερ, στην οδό Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, οι εκπρόσωποι της ΑΜΚΕ είχαν προηγουμένως κάνει κρούσεις σε ιδιώτες ιδιοκτήτες καπναποθηκών και σε υπηρεσίες του Δημοσίου, για κτίρια που βρίσκονται στο κέντρο της Καβάλας. 

 

Η καπναποθήκη στην οποία τελικά κατέληξαν, η οποία είναι πιο σύγχρονη σε σχέση με τις άλλες και για αυτήν ισχύουν πολύ λιγότεροι περιορισμοί προστασίας. Φαίνεται ότι είναι αυτή που μπορεί να παραχωρηθεί με πιο συνοπτικές και λιγότερο γραφειοκρατικές διαδικασίες. 

 

Οι προσπάθειες της ΑΜΚΕ για το κτίριο αυτό, άρχισαν προ διετίας περίπου, όταν ενημερώθηκαν οι πρυτανικές αρχές στο τότε ΤΕΙ. Την περίοδο εκείνη απευθύνθηκαν και στον τότε αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρο Μαρκόπουλο, ο οποίος μάλιστα είχε θέσει σχετικό θέμα στον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη

 

Η ίδια η ΑΜΚΕ δημοσιοποίησε για πρώτη φορά, επισήμως, την προσπάθειά της για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών στο συγκεκριμένο κτίριο, ακριβώς έναν χρόνο πριν, στις 20/5/2019, με ανάρτησή της στο facebook.

 

Στις 30/10/2019 δημοσιοποίησε φωτογραφία από συνάντηση εκπροσώπων της στην Αθήνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο και στελέχη της ΕΤΑΔ Α.Ε. (Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου). 

 

Μπήκε στην τελική ευθεία των αιτημάτων προς τους φορείς που πρέπει να γνωμοδοτήσουν, μέσα στον Φεβρουάριο του 2020 λίγο πριν την καραντίνα που επιβλήθηκε λόγω κορωνοϊού. Οι φορείς που εκπροσωπούν υπηρεσίες του Δημοσίου έχουν ήδη απαντήσει κι αυτό που απομένει είναι οι φορείς που απαρτίζονται από αιρετούς. Συγκεκριμένα υπολείπονται οι γνωμοδοτήσεις του περιφερειακού και του δημοτικού συμβουλίου. 

 

 

Το σχόλιο του KavalaNews

 

Για το θέμα επικρατεί δυσπιστία, στις τάξεις του περιφερειακού συμβουλίου, αλλά και σε μερίδα των ΜΜΕ της περιοχής, για το κατά πόσο μπορεί μια σχετικά νεοσυσταθείσα και όχι τόσο γνωστή μη κερδοσκοπική εταιρία να αναλάβει την υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου σχεδίου. Η δυσπιστία έχει να κάνει και με το γεγονός ότι πρόκειται για ένα πολύ δαπανηρό πρότζεκτ (7 εκ. €) του οποίου οι χρηματοδότες δεν είναι σήμερα γνωστοί

 

Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι τέτοιου μεγέθους παρεμβάσεις πρέπει να κάνουν φορείς όπως ο Δήμος, η Περιφέρεια, το Επιμελητήριο, η Μητρόπολη κλπ. Το θέμα είναι ότι αυτά τα κτίρια είναι εκεί. Και περιμένουν για δεκαετίες την αξιοποίησή τους, δίχως κανένας συλλογικός φορέας να έχει υποβάλλει μια αντίστοιχη πρόταση, πολλώ δε μάλλον όταν οι φορείς αυτοί έχουν πρόσβαση σε προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία. 

 

Είναι ενδεικτικό αυτό που αναφέρεται στην εισήγηση που δίνεται στους περιφερειακούς συμβούλους για να ψηφίσουν το βράδυ της Τρίτης 20/5/2020, ότι «δεν έχει κοινοποιηθεί στην ΠΕ Καβάλας καμία άλλη αίτηση για αξιοποίηση από κάποιον ενδιαφερόμενο». 

 

Κι ας αποτέλεσαν (τόσο η Καπναποθήκη Κούφλερ όσο και γενικά η δημιουργία φοιτητικών εστιών και θερμοκοιτίδων start ups) αντικείμενα προεκλογικών εξαγγελιών υποψηφίων της Αυτοδιοίκησης ή του Επιμελητηρίου τις τελευταίες δύο δεκαετίες. 

 

Τώρα οι περισσότεροι θα βρεθούν προ εκπλήξεως γιατί προηγουμένως δεν έγινε καμία σχετική συζήτηση στη δημόσια σφαίρα, ούτε δόθηκε από την ΑΜΚΕ οποιαδήποτε άλλη δημοσιότητα στο σχέδιό της και στην προσπάθειά της να της παραχωρηθεί το κτίριο. Τώρα πρέπει μέσα σε λίγες ώρες να μάθουν ποια είναι η ΑΜΚΕ και να πειστούν ότι είναι σε θέση να κάνει πράξη αυτό που υπόσχεται. 

 

Τα ερωτήματα της τοπικής κοινωνίας αλλά και των αιρετών που την εκπροσωπούν, είναι αμέτρητα. Πάντως ο κ. Λιοντάκης δήλωσε ότι δεν έχει κληθεί εκπρόσωπος της ΑΜΚΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να παρουσιάσει το σχέδιο και να λύσει απορίες. Με μια εισήγηση προχειρογραμμένη και αρκετά «υπηρεσιακή», η διοίκηση της Περιφέρειας δείχνει να θέλει να διεκπεραιώσει το θέμα, χωρίς να ενδιαφέρεται για πραγματική διαβούλευση. 

 

Δεν είναι απίθανο τελικά η γνωμοδότηση να είναι αρνητική. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση η τοπική κοινωνία θα ανέμενε από τους φορείς της αυτοδιοίκησης, να καταθέσουν τη δική τους αντι-πρόταση για την Καπναποθήκη Κούφλερ, που αποτελεί άλλο ένα ακίνητο που γηράσκει αναξιοποίητο σε μια πόλη χωρίς οικόπεδα, χωρίς επαρκείς φοιτητικές εστίες και με τεράστιες ελλείψεις σε διαμερίσματα ακόμη και για οικογένειες.