Ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας συνεχίζει τις επαφές με φορείς που πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, Σάββα Αργυράκη και τον Πρόεδρο της Ένωσης Αγροτών Γυαλοχωρίων, Μανώλη Τσάντα.

 

 

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν ο γραμματέας της Ν.Ε. Μπόνος Θεόδωρος, η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου, οι πρώην βουλευτές Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης και Γιώργος Παπαφιλίππου και το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Νόπη Λημναίου.

 

 

Αρχικά εκφράστηκε από την πλευρά του Προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου η έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα έχει η περίοδος της κρίσης, που όλοι βιώνουμε, στην αγροτική παραγωγή. Τόνισε ότι τα αίτια της κρίσης βρίσκονται στην ατολμία της κυβέρνησης να πάρει άμεσα μέτρα στήριξης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπαραγγοπαραγωγοί, καθώς κινδυνεύουν να έχουν ζημιές για τρίτη συνεχή χρονιά, αφού η φετινή παραγωγή δεν μπορεί να διατεθεί στις αγορές του εξωτερικού λόγω της πανδημίας. Το αίσθημα ανασφάλειας στους παραγωγούς επέτειναν οι υποσχέσεις των τοπικών βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για την χορήγηση επιπλέον οικονομικής ενίσχυσης αλλά και ένταξης της περιοχής στην από αέρος αντιχαλαζική προστασία, υποσχέσεις που όμως δεν υλοποιήθηκαν.

 

 

Από την πλευρά του Προέδρου της Ένωσης Αγροτών Γυαλοχωρίων τονίστηκε η αβεβαιότητα για την διάθεση της φετινής παραγωγής σταφυλιών, με δεδομένη την αστάθεια των αγορών λόγω της πανδημίας και των επιπτώσεών της σε περίπτωση παράτασης των μέτρων για την αποφυγή της εξάπλωσής της. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του σχετικά με την εξεύρεση εργατών γης, με δεδομένα τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας. Επισημάνθηκε, τέλος, η απογοήτευση των αγροτών για τον τρόπο αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ των καταστροφών από την περσινή χαλαζόπτωση, αλλά και για την καθυστέρηση στην έγκριση και καταβολή των σχεδίων βελτίωσης, ιδιαίτερα αυτών που αφορούν τα μέσα προστασίας από το χαλάζι.

 

 

Από την πλευρά μας εκφράσαμε την στήριξή μας στα δίκαια αιτήματα των αγροτών και επαναλάβαμε ότι, όπως και για το σύνολο των πληττόμενων από αυτήν την κρίση, είναι άμεση ανάγκη η κυβέρνηση να στηρίξει σήμερα με γενναία, δίκαια και εμπροσθοβαρή μέτρα τους αγρότες.

 

 

Τονίσαμε δε, ότι με το συνολικό πρόγραμμα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «Μένουμε όρθιοι», εκτός από την ενίσχυση ζητούμε να ληφθούν μέτρα για τη διατήρηση της εγχώριας ζήτησης της Ελληνικής Οικονομίας κατά την διάρκεια της κρίσης, μέσω της στήριξης της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης. Ζητούμε επίσης την άμεση στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων με 300 εκατ. και την αναστολή έκδοσης λογαριασμών για ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.

 

 

Με την ευκαιρία θα θέλαμε να καταδικάσουμε τις δηλώσεις του δημάρχου Νέστου που χαρακτήρισε υγειονομικές βόμβες τα συσκευαστήρια της περιοχής. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο πρέπει όλοι να επιδείξουμε υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, κυρίως προς αυτούς που συνεχίζουν να παράγουν.

 

 

Θέλουμε επίσης να ενημερώσουμε ότι θα συνεχίσουμε τις τηλεδιασκέψεις, για να βρεθούμε δίπλα και να ενημερωθούμε από όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς της περιοχής μας. Σήμερα έχουμε προγραμματίσει τηλεδιάσκεψη με τους φορείς του τουρισμού με την συμμετοχή της τομεάρχη βουλευτή Θεσσαλονίκης Κατερίνας Νοτοπούλου και τις επόμενες ημέρες θα συζητήσουμε για το θέμα των τεναγών.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ