Νέα πρόσθετα μέτρα, τοπικού χαρακτήρα, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, για το σύνολο του Δήμου Ξάνθης και το σύνολο του Δήμου Μύκης. Πρόκειται για γεωγραφική περιοχή μεγαλύτερη από το μισό του νομού Ξάνθης, η οποία συγκεντρώνει περίπου τα 3/4 του πληθυσμού. Μέρος της περιοχής συνορεύει με την Δημοτική Ενότητα Ορεινού του Δήμου Νέστου. Οι περιοχές αυτές φαίνονται στον πάνω χάρτη με κόκκινο χρώμα. 

 

Σύμφωνα με την απόφαση που ισχύει από τις 20:00 της Τρίτης 31/3/2020, για τις επόμενες 14 ημέρες τουλάχιστον, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των πολιτών από τις 8 το βράδυ έως τις 8 το πρωί ενώ αναστέλλεται η κατ΄εξαίρεση μετακίνηση για τις κατηγορίες Β4 (κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη), Β5 (μετάβαση σε τελετή υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για την διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις) και Β6 (σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ατομικά ή ανά δυο άτομα).

 

Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι για τις περιοχές αυτές θα εφαρμοστούν αυστηρότερα μέτρα στα σούπερ μάρκετ (1 πελάτης ανά 20 τ.μ.) και στις λαϊκές αγορές (απόσταση 10 μέτρων μεταξύ των πάγκων και όλοι οι πάγκοι στην ίδια πλευρά, όχι αντικριστά). 

 

Ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τους κατοίκους των περιοχών του νομού Ξάνθης για τις οποίες ανακοινώθηκαν νέα μέτρα, να κάνουν προμήθειες πολλαπλών ημερών και είπε σε δραματικούς τόνους: «εκπέμπουμε SOS, κάνουμε έκκληση σε κάθε συμπολίτη μας να μείνει σπίτι του. H κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, ο κίνδυνος διασποράς είναι μεγάλος». 

 

Σημειώνεται ότι αντίστοιχα μέτρα με αυτά που θα ισχύσουν για τον μισό και πλέον νομό Ξάνθης, ισχύουν και για τρεις Δήμους στην Καστοριά, λόγω της έξαρσης κρουσμάτων που παρατηρείται και εκεί. 

 

Νωρίτερα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως «ο Απρίλιος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος. Η κατάσταση είναι ακόμα ρευστή και τίποτα δεν έχει κριθεί».

 

Η κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα

 

Σχετικά με την κατάσταση του COVID-19, όπως αυτή καταγράφεται και ανακοινώνεται από το Υπουργείο Υγείας και σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, στην Ελλάδα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο 102 νέα κρούσματα (20 από αυτά σε κρουαζιερόπλοιο) και ότι το σύνολο των έως τώρα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.314

 

Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, διασωληνωμένοι, 85 ασθενείς ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 7 νέοι θάνατοι (το σύνολο των έως τώρα θανάτων ανέρχεται σε 49). 

 

Η νόσος εξακολουθεί και πλήττει και νέους ανθρώπους, δεν προσβάλλει μόνο ηλικιωμένους και δεν κινδυνεύουν από αυτή μόνο όσοι έχουν κάποιο χρόνιο νόσημα. 

 

Οι συστάσεις να μείνουν όλοι στο σπίτι εξακολουθούν να διατυπώνονται σε αυστηρούς τόνους. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι αυτή την ώρα καμία χώρα δεν διαθέτει κάποιο καλύτερο μέτρο από τον εγκλεισμό στο σπίτι και σημείωσε με νόημα: «Ελπίζω να μην είναι αλήθεια αυτά που ακούω ότι κάποιοι έχουν ξεχυθεί στους δρόμους. Αν χαλαρώσουμε θα πληρώσουμε το τίμημα».