γράφει ο 

Τάσος Αποστολίδης

 

Δεν χρειάζεται να πούμε ότι ακόμη και 90χρονοι δεν θυμούνται να έχουμε περάσει κάτι ανάλογο ή να υπενθυμίσουμε ότι οι ηγέτες σε όλο τον κόσμο μιλούν για έναν πόλεμο ή τον περιγράφουν. 

 

Μέρες που είναι, τώρα που σιγά σιγά κλείνονται οι πάντες στο σπίτι, καλό είναι ο καθένας μας να αναλογιστεί τους διπλανούς του, είτε αυτοί είναι γείτονες, είτε συνάδελφοι, είτε παλιοί φίλοι, είτε και τελείως άγνωστοι.

 

Ο εγκλεισμός στο σπίτι δεν θα είναι ο ίδιος για όλους. Δεν αναφέρομαι στην ψυχολογική διάσταση και στη διαχείριση που θα κάνει ο καθένας. Κι αυτό είναι σημαντικό, κι ένας τρόπος είναι να κρατάμε τηλεφωνική ή ηλεκτρονική επαφή με άλλους ανθρώπους. 

 

Αναφέρομαι καθαρά στη βιολογική διάσταση του θέματος. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν πλέον εισοδήματα. Ή δεν θα έχουν σε λίγες μέρες. 

 

Αν εξαιρέσει κάποιος τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, που -λογικά- θα συνεχίσουν να λαμβάνουν κάθε μήνα τα χρήματά τους, καλό είναι να θυμόμαστε ότι μερικοί άνθρωποι θα τη βγάλουν «με όσα έχουν»

 

Αυτά τα «όσα έχουν» για άλλον τελειώνουν αυτή την εβδομάδα, για άλλον την επόμενη, για κάποιους άλλους που κατάφεραν να έχουν κάτι στην άκρη για ώρα ανάγκης, ίσως να είναι πολύ παραπάνω. 

 

Δεν είχαν όλοι χρήματα στην τσέπη για να στοκάρουν προμήθειες από τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων. Και κάποιοι δεν έχουν πλέον ούτε για τα ψώνια της εβδομάδας.

 

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η πείνα, δεν θα έρθει σε όλους την ίδια ώρα. Όσο λαμβάνονται μέτρα ανακούφισης, να θυμόμαστε ότι κάποιοι δεν περιλαμβάνονται σε αυτά και ούτε έχουν «κάβα» για να τα βγάλουν πέρα. Κι αυτοί οι άνθρωποι, όσο απεγνωσμένοι και φοβισμένοι κι αν είναι, μπορεί να ντρέπονται να το φωνάξουν, μπορεί να μην έχουν τρόπο να ζητήσουν. 

 

Έχετε το νου σας στους συνανθρώπους σας. Αφήστε τους τρόφιμα στην πόρτα και φύγετε. Αν κάνετε μια παραγγελία, βάλτε και μια δεύτερη για κάποιον που ξέρετε ότι δεν τα βγάζει πέρα εύκολα. Μην περιμένετε κάποιον να οργανώσει μια τέτοια κίνηση. Πάρτε πρωτοβουλία και ανακουφίστε έστω έναν ή δύο ανθρώπους.

 

Αν το κάνει ο καθένας μας, κανένας δεν θα είναι μόνος σε αυτή την δοκιμασία. 

 

Η κρίση του κορωνοϊού θα μας δοκιμάσει όλους. Σε πολλά επίπεδα. Ας κρατήσουμε την ανθρωπιά μας. Κι αν τη χάσαμε μέσα στις ταχύτητες τής μέχρι πρότινος καθημερινότητας, είναι ευκαιρία να την ξαναβρούμε. 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ την ομάδα που έχουν δημιουργήσει Καβαλιώτες για να βοηθήσουν συνανθρώπους τους. Συμμετέχετε σε αυτήν ή κάντε κάτι μεμονωμένα. 

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις πραγματικές ειδήσεις για τον Κορωνοϊό στην Καβάλα και την Ελλάδα πατώντας αυτόν τον σύνδεσμο

 

 

Το τηλεφωνικό κέντρο του KavalaNews 

 

251-500-1000

είναι στη διάθεση κάθε Καβαλιώτη που επιθυμεί να επικοινωνήσει μαζί μας και να δώσει ή να λάβει πληροφορίες που θα βοηθήσουν την τοπική κοινότητα να μείνει ενωμένη και ασφαλής. 

 

 

Μείνετε συντονισμένοι

και ακολουθήστε μας στο facebook