Το Συνδικάτο εργατοϋπαλλήλων επισιτισμού, τουρισμού και συναφών επαγγελμάτων Καβάλας και Θάσου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

 

ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 

Την ίδια στιγμή που όλοι μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα προβλήματα και τους κινδύνους της πανδημίας του κορονοϊού, τα μεγάλα ξενοδοχεία της πόλης μας φόρτωσαν ήδη τα βάρη στους εργαζόμενους με απολύσεις και με εκ περιτροπής απασχόληση που υπογράφεται με την απειλή της απόλυσης.

 

Πάει πολύ, οι εργοδότες του πιο ανεπτυγμένου κλάδου της Ελλάδος και στην πόλη με τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια να μας ζητάνε «να βάλουμε πλάτη» γιατί «δεν βγαίνουνε» ενώ ταυτόχρονα κυβέρνηση και Ε.Ε παίρνουν μέτρα για την στήριξή τους με αναστολή στις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών και του ΦΠΑ κλπ.

 

ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΒΓΑΛΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

 

Αυτοί που «δεν βγαίνουνε» είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι που με τους νέους όρους εργασίας και τις απολύσεις δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε το ρεύμα και το νοίκι μας, που θα περικόψουμε όχι από τα κέρδη μας αλλά από τη ζωή μας. 

 

Οι μεγάλοι ξενοδόχοι που όλα αυτά τα χρόνια από τον ιδρώτα μας πλουτίζουνε, τώρα από τα τεράστια κέρδη τους να πληρώσουν αυτά που τους αναλογούν, να τηρήσουν τις είδη πετσοκομμένες συμβάσεις εργασίας όπως αυτές είναι χωρίς καμία αλλαγή η απόλυση. 

 

Τα μεγάλα ξενοδοχεία έχουν σύμμαχό τους την Κυβέρνηση που χτυπά ξανά τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά μας και φορτώνει το μάρμαρο στους εργαζόμενους. 

 

Συμφώνησαν να δοθεί πράσινο φως για να συνεχίσουν εντελώς ανεξέλεγκτα, (χωρίς ελέγχους, χωρίς υποβολή προγραμμάτων στο "ΕΡΓΑΝΗ") να καταπατούν εργασιακά δικαιώματα για να εξασφαλίσουν την όσο γίνεται λιγότερη χασούρα για τις επιχειρήσεις, χωρίς να εξασφαλίζουν στο ελάχιστο το χαμένο εισόδημα των εργαζομένων. 

 

Ήδη έχουν έρθει καταγγελίες συναδέλφων για αλλαγές στα ωράρια, μείωση των ωρών εργασίας, αναγκαστικές άνευ αποδοχών άδειες, αλλά και απολύσεις.

 

Τώρα η κυβέρνηση αντί να τάζει περισσότερα μέτρα υπέρ των ξενοδόχων να εξασφαλίσει άμεσα τα εξής για τους εργαζόμενους: 

 

• Έκτακτη ενίσχυση για τους εργαζόμενους όπου λόγω της πανδημίας οι επιχειρήσεις που απασχολούνται μειώνουν ή σταματούν τη δραστηριότητά τους. Να πάρουν άμεσα επίδομα οι εργαζόμενοι που τους επιβλήθηκε η εκ περιτροπής εργασία. 

 

• Να παραταθεί το επίδομα ανεργίας στους εποχικούς εργαζόμενους αφού δεν προσληφθούν από τα εποχικά ξενοδοχεία μέχρι την καταληκτική ημερομηνία.

 

• Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις στους εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης (διαλείπουσα εργασία, συμβάσεις μιας μέρας κλπ).

 

• Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για όσους εργαζόμενους επηρεάζονται από τις εξελίξεις και τα μέτρα. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, των κατασχέσεων