Μετά το δημοσίευμα σχολίου του KavalaNews.GR για τους καθηγητές δημοσίων σχολείων της Καβάλας που άρχισαν με δική τους πρωτοβουλία τα διαδικτυακά μαθήματα ώστε να μη χαθεί καμία μέρα ενόψει της μάχης των πανελληνίων εξετάσεων, λάβαμε πολλά μηνύματα από εκπαιδευτικούς και μαθητές που ψάχνουν εύκολους και προσιτούς τρόπους για μάθημα εξ αποστάσεως. 

 

Ακολουθούν 5 πλατφόρμες για διαδικτυακή διδασκαλία, που είναι απλές στη χρήση, δωρεάν και αρκετά διαδεδομένες. Υπάρχουν κι άλλες εκτός από αυτές αλλά παρουσιάζουμε τις πέντε κυριότερες.  

 

 

 

1. Zoom

 

Το Zoom είναι μια δημοφιλής πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης με HD ποιότητα εικόνας και ήχου, το οποίο μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης!

 

Παρέχει δωρεάν αλλά και επί πληρωμή υπηρεσίες όπως webinar βίντεο, δωμάτια Zoom, δυνατότητα διαμοιρασμού οθόνης, χρήση διαδικτυακού πίνακα και chat και επιτρέπει απεριόριστες διαδικτυακές συναντήσεις, είτε για μαθήματα ενας προς έναν είτε για μεγαλύτερα group. 

 

Σημειωτέον, στη δεύτερη περίπτωση, δηλαδή για συναντήσεις τριών ατόμων και πάνω, η διάρκεια της κάθε τηλεδιάσκεψης δεν μπορεί να ξεπερνά τα 40 λεπτά (στο δωρεάν πακέτο).

 

Για να χρησιμοποιήσεις την πλατφόρμα θα πρέπει να δημιουργήσεις λογαριασμό χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική σου διεύθυνση και έναν κωδικό. Στη συνέχεια η πλατφόρμα σου δίνει έναν προσωπικό υπερσύνδεσμο για τη δική σου διαδικτυακή συνάντηση. Οι μαθητές μπορούν να έχουν πρόσβαση από οποιαδήποτε συσκευή έχει σύνδεση στο διαδίκτυο.

 

Στα πλεονεκτήματα θα αναφέρουμε τη φιλικότητα προς το χρήστη, την πολύ καλή ποιότητα ήχου και εικόνας, το ψηφιακό whiteboarding και τη δυνατότητα που δίνεται στους συμμετέχοντες να κάνουν κοινή χρήση περιεχομένου (screen share) με ένα κλικ, να σχολιάζουν σε πραγματικό χρόνο αλλά και να βλέπουν/ακούν την εγγραφή της προηγούμενης συνάντησης ξανά, όποτε επιθυμούν ή κριθεί απαραίτητο.

 

 

2. Webex

 

Το WebEx Meeting Center είναι λογισμικό εικονικής διάσκεψης που επιτρέπει στους χρήστες του να συνεργάζονται σε ένα online περιβάλλον. Προσφέρει ολοκληρωμένη κοινή χρήση ήχου, βίντεο και περιεχομένου και ασφαλείς διαδικτυακές συναντήσεις  από οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης ή κινητή συσκευή ή συσκευή βίντεο.

 

Ο καθηγητής, αρχικά, κανει εγκατάσταση του προγράμματος στον υπολογιστή του και στη συνέχεια προσκαλεί τους μαθητές στη συνάντηση που έχει δημιουργήσει. Οι μαθητές δε χρειάζεται να κατεβάσουν το πρόγραμμα στον υπολογιστή τους ούτε να δημιουργήσουν λογαριασμό.

 

Ένα στοιχείο που ξεχωρίζει αυτό το εργαλείο από τους ανταγωνιστές του είναι η δυνατότητα που δίνει στους συμμετέχοντες να βλέπουν στις οθόνες τους ταυτόχρονα όλο το υλικό που σχετίζεται με τη διάσκεψη, να το προσαρμόζουν και να το μετακινούν, όπως και όποτε επιθυμούν.

 

 

3. MyOwnConference

 

Το MyOwnConference είναι ακόμα μία πλατφόρμα που βοηθά την προετοιμασία και δημιουργία μιας ηλεκτρονικής συνάντησης σε έναν προσωπικό λογαριασμό.

 

Δε χρειάζεται να εγκατασταθεί ειδικό λογισμικό. Οι μαθητές μπορούν να συμμετάσχουν στο webinarτου καθηγητή με οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης ιστού, στον υπολογιστή ή σε οποιαδήποτε φορητή συσκευή, μετά από πρόσκληση του καθηγητή. 

 

Ο εκπαιδευτικός απλά ανεβάζει το απαραίτητο υλικό, ξεκινά το μάθημα/σεμινάριο και καλεί οποιονδήποτε συμμετέχοντα στη συζήτηση.

 

Η πλατφόρμα επιτρέπει τη ζωντανή μετάδοση ενός ή περισσοτέρων παρουσιαστών και παρευρισκομένων (μέχρι 3 άτομα τη φορά στη δωρεάν έκδοση), την προβολή εγγράφων, διαφανειών, τη μετάδοση video, το διαμοιρασμό οθόνης αλλά και την εγγραφή της τηλεδιάσκεψης.

 

Οι συμμετέχοντες μπορούν να ανταλλάξουν στιγμιαία μηνύματα κατά τη διαρκεια του webinar, ώστε οι παρουσιαστές να λαμβάνουν ανατροφοδότηση και να κατευθύνουν την παρουσίαση αναλόγως.

 

Ένα αρνητικό στοιχείο που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε είναι ότι η διάρκεια της κάθε εγγραφής μπορεί να είναι μέχρι 20 λεπτά στη δωρεάν έκδοση.

 

 

4. Skype

 

Το Skype είναι ίσως η πιο γνωστή πλατφόρμα διαδικτυακών συναντήσεων! Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για συνομιλίες «ένας προς έναν» όσο και για ομαδικές. Η χρήση του είναι δωρεάν για αποστολή μηνυμάτων, πραγματοποίηση φωνητικών κλήσεων αλλά και βιντεοκλήσεων.

 

Η διαδικασία είναι απλή. Πρέπει να εγκατασταθεί το πρόγραμμα skype σε κάθε υπολογιστή, καθηγητή και μαθητών. 

 

Μόλις φτιάξουν όλοι λογαριασμούς και συνδεθούν, μπορούν να αρχίσουν το μάθημα.

 

Κατά τη βιντεοκλήση είναι δυνατό ένας χρήστης να μοιραστεί την οθόνη του (Screenshare). 

 

Καθώς το Skype δεν παρέχει whiteboard, η επιλογή του διαμοιρασμού οθόνης έχει μεγάλη χρηστικότητα επειδή δίνει πρόσβαση στο μαθητή σε οποιοδήποτε εκπαιδευτικό υλικό επιλέξει ο καθηγητής στον υπολογιστή του. 

 

Για παράδειγμα, είναι εφικτή η χρήση ενός αρχείου παρουσίασης PowerPoint ή εφαρμογών όπως το Skitch που δίνει εργαλεία επεξεργασίας εικόνων ή αρχείων pdf, να σχεδιάσεις, προσθήκης σχημάτων, σχόλια και γενικά μάθημα πιο διαδραστικό, ενδιαφέρον και κατανοητό.

 

Βασικό πλεονέκτημα του Skype είναι μάλλον η ευκολία χρήσης και η υπάρχουσα εξοικείωση των περισσότερων από μας με τη συγκεκριμένη πλατφόρμα αλλά και η χρήση του από κινητά τηλέφωνα

 

 

5. Google Hangouts

 

Τα Google Hangouts είναι ακόμα μια δωρεάν πλατφόρμα επικοινωνίας, η οποία δίνει δυνατότητα ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων, συνομιλίας μέσω βίντεο, SMS και κλήσεων.

 

Πλεονέκτημα αυτής της επιλογής είναι ότι το μόνο που χρειάζεται είναι ένας λογαριασμός Google(έχουν ήδη όσοι διαθέτουν Gmail). 

 

Τα Google Hangouts ανοίγουν στο πρόγραμμα περιήγησης. Σε αντίθεση με το Skype, δε χρειάζεται να εγκατασταθεί κανένα λογισμικό στον υπολογιστή.

 

Όσον αφορά στη χρήση της βιντεοκλήσης, η βασική διαφορά είναι πως η τηλεδιάσκεψη στα Ηangouts  έχει περιορισμό 10 ατόμων. Τέλος, η μόνη μορφή αρχείων που μπορεί να μοιραστεί στο chat των Hangouts είναι εικόνες, σε αντίθεση με το Skype που υποστηρίζει σχεδόν όλα τα είδη αρχείων.

 

(με πληροφορίες από το Πανελλήνιο Δίκτυο Καθηγητών)