Σε παράταση του μέτρου αναστολής λειτουργίας των σχολείων έχει καταλήξει η κυβέρνηση, χωρίς όμως να έχει ανακοινώσει επισήμως τη συγκεκριμένη απόφαση. Όμως ο σχεδιασμός της προέκυψε «από τα συμφραζόμενα» του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων το μεσημέρι της Τετάρτης 11 Μαρτίου 2020. 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαθήματα μέσω skype σε σχολεία της Καβάλας και της Θάσου 

 

Ο κ. Πέτσας είπε ότι οι άδειες ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους που έχουν παιδιά θα ισχύσουν όσο είναι κλειστά τα σχολεία και μέχρι τις 10 Απριλίου. Με τον τρόπο αυτό, ενδεχομένως και άθελά του, αποκάλυψε το τι θα ακολουθήσει, που είναι άλλωστε και αναμενόμενο λόγω της ραγδαίας διασποράς του κορωνοϊού. 

 

Η επίμαχη φράση του κ. Πέτσα είναι η εξής: «Θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού, επιπρόσθετη της κανονικής άδειας, την οποία μπορεί να λαμβάνει ο ένας εκ των δύο γονέων - σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας ο ένας γονέας - με πλήρεις αποδοχές, για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και μέχρι τις 10/04/2020».

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

 

Η 10η Απριλίου που ανέφερε ο κ. Πέτσας είναι η τελευταία εργάσιμη Παρασκευή κατά την οποία θα λειτουργούσαν κανονικά τα σχολεία και η μέρα κατά την οποία θα άρχιζαν οι διακοπές του Πάσχα (η Μεγάλη Εβδομάδα αρχίζει τη Δευτέρα 13 Απριλίου). 

 

Με δεδομένο ότι τα σχολεία θα άνοιγαν ξανά τη Δευτέρα 27 Απριλίου, είναι πλέον βέβαιο ότι τα σχολεία θα είναι κλειστά για ένα διάστημα 50 ημερών, αν όχι περισσότερο. 

 

Υπενθυμίζεται ότι οι σχετικές αποφάσεις αφορούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, ΙΕΚ δημόσια και ιδιωτικά, Πανεπιστήμια και άλλες εκπαιδευτικές δομές που εποπτεύονται από το Υπ. Παιδειας, όπως ΣΔΕ, ΚΔΒΜ και φροντιστήρια ή κέντρα ξένων γλωσσών.  

 

Από την αναφορά Πέτσα προκύπτει ότι και το μέτρο κάλυψης των αποδοχών των εργαζόμενων θα έχει ισχύ έως τις 10 Απριλίου και δεν θα καλύψει την περίοδο των κανονικών διακοπών του Πάσχα.