Με αφορμή τη θετική γνωμάτευση παραχώρησης έκτασης 36 στρεμμάτων για ερευνητικές εργασίες λατομείων σχιστόλιθου στη θέση “Φεγγάρι”, από την αρμόδια επιτροπή του δήμου Θάσου, η Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου εκφράζει την πλήρη αντίθεση της στην απόφαση αυτή.

Η πρόταση αυτή των “επενδυτών” υποβλήθηκε ξανά το 2012 και προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων από απλούς πολίτες και φορείς, καθώς και απορριπτική απόφαση του τοπικού συμβουλίου του Δ.Δ Μαριών και εν συνεχεία από το περιφερειακό συμβούλιο της Περιφέρειας ΑΜ.Θ.

Την αυθόρμητη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας όμως φαίνεται να μην συμμερίζεται ο Δήμος Θάσου.

Η αιτούμενη περιοχή των περίπου 36 στρεμμάτων βρίσκεται στον πυρήνα της περιοχής ΝATURA 2000 πάνω στο δρόμο που οδηγεί στο καταφύγιο του ορειβατικού συλλόγου και στην κορυφή του Υψάριου, που αποτελεί σύμβολο της ορεινής ομορφιάς της Θάσου και τόπο επίσκεψης ολοένα και περισσότερων τουριστών.

Αλλά δεν είναι μόνο οι πεζοπόροι και ορειβάτες που επισκέπτονται την περιοχή, εκδηλώσεις όπως αυτή του Αστροκάμπινκ και αθλητικές διοργανώσεις όπως το ποδήλατο βουνού και το τρέξιμο, φέρνουν επισκέπτες κάνοντας τον τόπο αυτό γνωστό στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Το πλούσιο αυτό φυσικό περιβάλλον αποτέλεσε αντικείμενο προστασίας και σεβασμού από τον πληθυσμό που αγωνίστηκε αποτελεσματικά ενάντια σε επεμβάσεις όπως η εγκατάσταση ανεμογεννητριών και Ραντάρ.

Ποιό θα ήταν το αποτέλεσμα μιας εξορυκτικής δραστηριότητας σε τέτοιο εμφανές σημείο δεν είναι δύσκολο να το κατανοήσει κανείς. Αρκεί να δει τα λατομεία ανοικτής εξόρυξης σχιστόλιθου στο Παγγαίο, όπου μεγάλες εκτάσεις παραμένουν ανεσκαμμένες άτακτα χωρίς ίχνος αποκατάστασης, σαν βομβαρδισμένες περιοχές.

Η “γενναιοδωρία” του δήμου Θάσου να χαρίζει εκτάσεις φυσικού κάλλους προς καταστροφή καλά θα ήταν να αντιστραφεί σε αυστηρή στάση όταν εγκρίνει επεκτάσεις λειτουργούντων λατομείων που γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων που είναι υποχρεωμένοι να τηρούν.

Το θέμα για το Δήμο Θάσου είναι πρωτίστως ηθικό. Η κοντόθωρη αλλά και αμφίβολη εισπρακτική λογική πρέπει να δώσει τη θέση της σε μία μακροπρόθεσμη πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος.

Η Θάσος χρειάζεται ανθρώπους με όραμα και αγάπη για τον τόπο. Τεχνοκράτες με μικρομπακαλίστικη λογική που υποθηκεύουν το μέλλον της Θάσου είναι καλύτερα να παίρνουν αποφάσεις που αφορούν μόνο τους εαυτούς τους και όχι το μέλλον των επόμενων γενεών.

Καλούμε τους πολίτες και τους φορείς του νησιού να πάρουν θέση απέναντι στην υποβάθμιση που επιχειρείται, με την ενδεχόμενη αδειοδότηση αυτού του λατομείου και για την αποτροπή νέων εκπτώσεων στην προστασία του περιβάλλοντος του νησιού.

 

Από το Δ.Σ. της Περιβαλλοντικής Κίνησης Θάσου