γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Ένα νέο πεντάστερο ξενοδοχείο έρχεται να προστεθεί στο δυναμικό των κλινών πολυτελείας του νομού Καβάλας. Πρόκειται για την μονάδα «Almira Beach Palace» η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής, στην δημοφιλή παραλία «Αλμύρα», περίπου 30 χιλιόμετρα από την Καβάλα, στην παραλιακή Εγνατία. 

 

Η νέα μονάδα κατασκευάζεται κάτω από τον δρόμο, δίπλα από το εστιατόριο και το beach bar που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες στην περιοχή, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τη διασκέδαση της Καβάλας και προσελκύοντας κάθε χρόνο Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

 

Πίσω από αυτό το νέο εγχείρημα στον τομέα του τουρισμού είναι ο επιτυχημένος επιχειρηματίας Κώστας Μάστορας, με καταγωγή από την Καβάλα. 

 

Ξεκίνησε από την Καβάλα φτωχός και ορφανός

 

Ο Κώστας Μάστορας γεννήθηκε το 1954 στην Καβάλα. Είναι γιος του Ιωάννη και της Δόμνας. Μετά το δημοτικό αποφοίτησε με άριστα από το Οικονομικό Γυμνάσιο και στη συνέχεια από την Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή. 

 

Έμεινε ορφανός από σχετικά νεαρή ηλικία κι αυτό τον ανάγκασε να εργαστεί ως σερβιτόρος για να επιβιώσει. Αυτή η εμπειρία αποδείχθηκε πολύτιμη για τα επόμενα βήματά του. 

 

Το δικό του «αμερικανικό όνειρο» έγινε πραγματικότητα με τη βοήθεια του καθηγητή του Θεοφάνη Μπένου, ο οποίος του εξασφάλισε μια υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στη Νέα Υόρκη.

 

Εκεί, αποφοίτησε από το Κολέγιο του Κουίνς και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές (MBA) στο διεθνές μάρκετινγκ στο St. John’ University

 

Το 1980 παντρεύτηκε με την Σταυρούλα, το γένος Παπαδοπούλου, η οποία ασχολείται με τα οικονομικά της εταιρείας. Είναι γονείς τριών κοριτσιών, της Δόμνας, της Ανατολής και της Ιωάννας. Η Δόμνα είναι κτηνίατρος ενώ η Ανατολή και η Ιωάννα ασχολούνται με την μεγάλη οικογενειακή επιχείρηση στις ΗΠΑ. Μάλιστα τώρα έχουν αναλάβει και αρμοδιότητες στη νέα επένδυση στην Καβάλα. 

 

Οι επαφές του με την ομογένεια είναι πολύ στενές. Έχει διατελέσει πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Κομνηνοί Νέας Υόρκης ενώ βοηθά σε πολλές δράσεις που διοργανώνουν οι Έλληνες των ΗΠΑ.

 

 

Η μεγάλη του επιτυχία στις ΗΠΑ 

 

Το επιχειρηματικό επίτευγμα του Κώστα Μάστορα είναι η υπεραγορά Ελληνικών Προϊόντων «Titan» με έδρα την Αστόρια που διανύει την τέταρτη δεκαετία λειτουργίας και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Έλληνες της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης

 

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σούπερ μάρκετ με ελληνικά προϊόντα στην βόρεια Αμερική, με περίπου 5.000 κωδικούς ελληνικών προϊόντων

 

Εκτός από την υπεραγορά «Titan», ο Κώστας Μάστορας ίδρυσε και την εισαγωγική εταιρεία «Optima Foods» η οποία αναλαμβάνει το κομμάτι των εισαγωγών και της χονδρικής διάθεσης σε άλλες επιχειρήσεις αλλά και της τροφοδοσίας σε εστιατόρια και παντοπωλεία. Ταυτόχρονα, διατηρεί και εγκαταστάσεις στην Αθήνα, θυγατρική εταιρία στην Κύπρο ενώ συνεργάζεται με περισσότερους από 500 παραγωγούς προϊόντων στην Ελλάδα. 

 

Όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ήταν από τους πρώτους που κάλεσε τους ομογενείς να προτιμήσουν τα ελληνικά προϊόντα και αυξάνοντας τον όγκο των εισαγωγών προσέφερε το φιλί της ζωής στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της γενέτειρας.

 

Επιπλέον, η εταιρεία «Titan» από την ημέρα που ιδρύθηκε έως σήμερα είναι εργοδότης πολλών Ελλήνων που ζουν στις ΗΠΑ, εξασφαλίζοντάς τους ένα περιβάλλον εργασίας που θυμίζει… τη μητέρα πατρίδα. 

 

Η μεγάλη του επιμονή άνοιξε νέους δρόμους για τα ελληνικά προϊόντα 

 

Ο Κώστας Μάστορας έχει χαρακτηριστεί πρέσβης της ελληνικής γαστρονομίας στις ΗΠΑ και όχι άδικα αφού χάρη στις προσπάθειές του όλο και περισσότερα ελληνικά προϊόντα βρίσκουν τον δρόμο τους για την αμερικανική αγορά και καταλήγουν στο πιάτο πολλών Ελλήνων και Αμερικανών.

 

Θεωρείται ο άνθρωπος που με την επιμονή του άνοιξε το δρόμο για να μπει το ελληνικό γιαούρτι στα ράφια των σούπερ μάρκετ στην Αμερική, πράγμα που αναγνώρισε και το γνωστό περιοδικό «Forbes». Γενικά, υπήρξε πρωτοπόρος στην εισαγωγή και διάθεση ελληνικών ευπαθών τροφίμων στην αγορά των ΗΠΑ. 

 

 

Πέτυχε αλλά δεν σταμάτησε να δουλεύει 

 

Σήμερα είναι ένας από αυτούς που επενδύουν απευθείας στην πατρίδα τους. Το σχέδιο για το ξενοδοχείο αποτελεί μια προσπάθεια που άρχισε τα προηγούμενα χρόνια και, όπως όλα δείχνουν, η νέα μονάδα θα λειτουργήσει μέσα στο επόμενο καλοκαίρι. 

 

Έχει δηλώσει ότι όταν έρχεται στην Ελλάδα συναντά συμμαθητές του που του λένε: «είσαι τρελός που δουλεύεις ακόμα;» κι εκείνος τους απαντά: «δεν δουλεύω μόνο για τα λεφτά, αλλά σηκώνομαι κάθε πρωί και πηγαίνω στη δουλειά, ενώ οι συμμαθητές μου πηγαίνουν στο καφενείο και παίζουν τάβλι».