Δύο άνδρες συνέλαβε η αστυνομία το μεσημέρι του Σαββάτου 15 Φεβρουαρίου 2020, στο Λιθοχώρι Καβάλας, το εγκαταλελειμένο χωριό ανάμεσα στον παλιό Ξεριά και την Αβραμυλιά. 

 

Πρόκειται για έναν Έλληνα 44 ετών κι έναν αλλοδαπό 43 ετών, τους οποίους η αστυνομία εντόπισε να κάνουν έρευνες για αρχαία νομίσματα και λίρες

 

Τα δύο άτομα δεν διέθεταν κανένα είδος άδειας αλλά στην κατοχή τους βρέθηκαν ένα κρουστικό εργαλείο και μία γεννήτρια, τα οποία και κατασχέθηκαν. 

 

Επιπλέον, όπως διαπιστώθηκε, ο 43χρονος εισήλθε και παρέμενε παράνομα στη χώρα.

 

 

Γιατί είναι σημαντικός ο οικισμός στον οποίο έψαχναν οι χρυσοθήρες

 

Ο οικισμός στον οποίο έψαχναν τα αρχαία δεν είναι καθόλου τυχαίος. Εκεί, πριν από 10-15 περίπου χρόνια, έγινε μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές σωστικές ανασκαφές των τελευταίων ετών στον ελλαδικό χώρο. 

 

Τότε (2006 – 2010) είχαν έρθει στην επιφάνεια ευρήματα μοναδικής αξίας με αφορμή την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού.

 

Η συνολική επιφάνεια που ελέγχθηκε ξεπερνά τα 1.600 τ.μ.

 

Την χρηματοδότηση των ανασκαφών είχε αναλάβει τότε η Εγνατία Οδός Α.Ε. όμως τα χρήματα (περίπου 900.000€) τελείωσαν το 2011, εν μέσω κρίσης και χρεοκοπίας. 

 

Τα ευρήματα (εκτός από τις δυο άμαξες που μεταφέρθηκαν στο μουσείο) έμειναν εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες και τις ορέξεις των «επισκεπτών» ενώ σταμάτησε και η 24ωρη φύλαξη του χώρου

 

 

Μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα 

 

Μεταξύ άλλων είχαν βρεθεί: ένα τμήμα κτιρίου (αγροικία ή σταθμός της αρχαίας Εγνατίας), τα θεμέλια ενός πύργου, δυο ανισομεγέθεις κυκλικοί ταφικοί περίβολοι και δυο τοίχοι (χρονολογούνται από τα τέλη του 1ου έως τα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ.). 

 

Είχε επίσης εντοπιστεί εκτεταμένο νεκροταφείο με ενταφιασμούς και καύσεις ανθρώπων καθώς επίσης και ενταφιασμούς αλόγων με ιππήλατα οχήματα. Το νεκροταφείο χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. ως τα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ. . Τη ρωμαϊκή περίοδο το νεκροταφείο απέκτησε οργανωμένη μορφή και χωρίζεται σε δυο περιοχές.

 

Μάλιστα για τη μια από τις δυο περιοχές του νεκροταφείου, με ενταφιασμούς ανθρώπων, αλόγων και οχημάτων που παρουσίαζε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, το Υπουργείο Πολιτισμού είχε αποφασίσει να διατηρήσει τα αρχαία κατάλοιπα και να δημιουργήσει έναν κλειστό επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο.

 

Το σημαντικότερο εύρημα της ανασκαφής είναι τα υπολείμματα ενός ιππήλατου οχήματος που έσερναν δύο άλογα (δεύτερο μισό του 1ου αιώνα μ.Χ.). 

 

Το όχημα ήταν μοναδικό. Έφερε περίτεχνη χάλκινη διακόσμηση σε μορφή δωρικής ζωοφόρου όπου εικονίζονται τρεις από τους άθλους του Ηρακλή: Με την Κερυνίτιδα έλαφο, τον Ερυμάνθιο κάπρο και τις Στυμφαλίδες όρνιθες

 

Οι παραστάσεις αυτές είναι μοναδικές στον ελλαδικό χώρο. 

 

Δίπλα στο όχημα βρέθηκαν οι σκελετοί των αλόγων που το έσερναν, των δύο βασικών και ενός εφεδρικού.

 

Τα περισσότερα άλογα έφεραν ιπποσκευές, από τις οποίες σώθηκαν τα χάλκινα και σιδερένια εξαρτήματα και προσαρτήματα, μερικά από τα οποία βρέθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. 

 

Κατά τις ανασκαφές εκείνης της περιόδου είχαν συζητηθεί έντονα τα ταφικά έθιμα των αρχαίων Θρακών που ανήκαν στην αριστοκρατία της εποχής

 

Έτσι κάποιοι θεώρησαν ότι δίπλα στους νεκρούς θα υπάρχει μέρος του πλούτου που είχαν κατά τη διάρκεια της ζωής τους.