Κριτική στη διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ ασκεί ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» Κώστας Κατσιμίγας σχετικά με τις αποστολές στο εξωτερικό. Οι βολές στοχεύουν τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης Κωστή Σιμιτσή αλλά... στο υστερόγραφό του βάζει στο στόχαστρο και τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Θανάση Τσώνη

 

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξή του φέρει τον τίτλο: «Ένα ταξίδι που δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστο!, ΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Κωστής Σιμιτσής: Πήγε για τουρίστες και εξαγωγές…. και γύρισε με ταξιδιωτικές εντυπώσεις και  τεχνογνωσία για ενέργεια!»

 

Λέει συγκεκριμένα: 

 

‘’Για τη μετάβαση του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης κ. Κωστή Σιμιτσή στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας από 12 έως 15 Δεκεμβρίου 2019 ζητήθηκε από τον ίδιο, με εισήγησή του προς την Οικονομική Επιτροπή ΠΑΜΘ,  έγκριση πίστωσης 1.573 €, η οποία και του δόθηκε. Στο σκεπτικό της εισήγησης αναγράφεται ότι υπάρχει πρόσκληση από τον Σύλλογο Ελληνογερμανικής Φιλίας «Φίλος» που εδρεύει στη Νυρεμβέργη ο οποίος και είχε προγραμματίσει συναντήσεις με τον Δήμο Νυρεμβέργης και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Μέσης Φραγκονίας. Επίσης, ανέφερε ότι ο Δήμος Καβάλας και ο Δήμος Νυρεμβέργης έχουν αδελφοποιηθεί από το έτος 1999. 

 

Οι λόγοι της επίσκεψής του, όπως από τον ίδιο αναγράφονται, έχουν ως εξής: 

 

«Στόχος των συναντήσεων είναι να διερευνηθεί η προοπτική επανάληψης των αεροπορικών δρομολογίων προς τα αεροδρόμια της Περιφέρειας, όπως συνέβαινε την προηγούμενη δεκαετία, να αξιοποιηθεί η αγορά της Βαυαρίας για τα τοπικά μας προϊόντα και να πληροφορηθούν οι επιχειρηματίες τις αναπτυξιακές και επενδυτικές εξελίξεις στη χώρα μας και ιδίως στην Περιφέρειά μας. Επίσης, να ενδυναμωθούν οι παραδοσιακές σχέσεις  φιλίας της Νυρεμβέργης και όλης της Βαυαρίας με την Περιφέρειά μας διότι ως γνωστόν, οι Δήμοι Καβάλας και Νυρεμβέργης  αδελφοποιήθηκαν το έτος 1999». 

 

Και ενώ είχαμε ετοιμαστεί να πάμε στα αεροδρόμια για να υποδεχθούμε τουρίστες από την Βαυαρία και  περιχαρείς γεμίζαμε κοντέινερς με τοπικά προϊόντα, έτοιμα να φύγουν για Γερμανία, ενώ περιμέναμε  τον κο Σιμιτσή να μας πει λεπτομέρειες για το ταξίδι του,  που ευχαρίστως ενέκρινε η οικονομική επιτροπή, παραλάβαμε  μία  μακροσκελή έκθεση τεσσάρων σελίδων την οποία συνέταξε ο ίδιος και απέστειλε στους περιφερειακούς συμβούλους, με την οποία περιέγραφε τα της επίσκεψής του στη Νυρεμβέργη και τις συναντήσεις τις οποίες είχε…

 

Αφού λοιπόν μας εξήγησε αναλυτικά τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου Νυρεμβέργης, συνέχισε την αναφορά του γράφοντας τα εξής: 

 

«Η Καβάλα με τη Νυρεμβέργη αδελφοποιήθηκαν το έτος 1999. Η επέτειος γιορτάστηκε με ιδιαίτερες εκδηλώσεις και στις δύο πόλεις. Στη Νυρεμβέργη εορτάζεται κάθε χρόνο η γιορτή των Χριστουγέννων. Πρόκειται για μια παράδοση που συνεχίζεται από τον 16ο αιώνα. Τα τελευταία 30 χρόνια έχει μετατραπεί σε σπουδαίο τουριστικό γεγονός. Υπολογίζεται ότι μόνον οι «επισκέπτες της μιας μέρας» ξεπερνούν κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα τους 2.500.000, καθένας από τους οποίους ξοδεύει 75 ευρώ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του». 

 

Ενώ λίγο παρακάτω συνεχίζει ως εξής:

 

«Η κύρια αποστολή μας αφορούσε την άντληση πληροφοριών σχετικά με δύο παράλληλες και αλληλοεξαρτώμενες δραστηριότητες: 1) παραγωγή ενέργειας από τον Δήμο Νυρεμβέργης και από συνεργαζόμενους φορείς και, 2) βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων που ανήκουν στον Δήμο αλλά και σε ιδιώτες».

 

Στη συνέχεια, και μέχρι το τέλος της αναφοράς του, αναγράφει λεπτομέρειες για το πως ο Δήμος Νυρεμβέργης δραστηριοποιείται στην παραγωγή ενέργειας και στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (προφανώς εννοεί ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων). Στο τέλος δε, μη λησμονώντας προφανώς την κατά το παρελθόν ιδιότητά του ως Δημάρχου Καβάλας, προτείνει συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων της Περιφέρειάς μας για την προώθηση ανάλογων δράσεων και πρακτικών και υπογραμμίζει το πόσο χρήσιμο πράγμα είναι οι αδελφοποιήσεις μεταξύ πόλεων!!!! 

 

Διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας, τόσο το σκεπτικό για τους λόγους της μετάβασής του στη Νυρεμβέργη, που αναγράφεται στην αίτησή του προς την Οικονομική Επιτροπή, όσο και τα συμπεράσματα του ταξιδιού του, όπως από τον ίδιο αναγράφονται, διαπιστώνουμε ότι άλλοι ήταν οι λόγοι της μετάβασής του, για τους οποίους και εγκρίθηκε και το ταξίδι του και άλλο τελικά ήταν το αντικείμενο, τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα που προέκυψαν!!! 

 

Οι μόνες σκέψεις που μπορούμε να κάνουμε είναι ότι ο άνθρωπος πέρασε καλά στο ταξίδι του και γεύτηκε παραδοσιακές Χριστουγεννιάτικες βαυαρέζικες λιχουδιές.

 

Δεν έχουμε παρά να του ευχηθούμε να πραγματοποιήσει και άλλα ευχάριστα ταξίδια και κάποια στιγμή να ξαναεκλεγεί δήμαρχος, γιατί φαίνεται ότι αυτό παραμένει ο μεγάλος του καημός. 

 

Υ.Γ. Τώρα που στέλνουμε τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Αθανάσιο Τσώνη στο Ισραήλ, τι πρέπει άραγε να περιμένουμε; Μαζικές αφίξεις εβραίων τουριστών, ή τεχνογνωσία για τα νέου τύπου θερμοκήπια;;;;