Τα ξημερώματα της Τετάρτης 12 Φεβρουαρίου, το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» για επένδυση της Volkswagen στη Θάσο, προκάλεσε αίσθηση όχι μόνο στη Θάσο και την Καβάλα αλλά και… σε άλλες περιοχές που διεκδικούν τη συγκεκριμένη επένδυση. 

 

ΔΕΙΤΕ το σχετικό ρεπορτάζ ΕΔΩ 

 

Λίγες ώρες μετά πάντως, το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να υποστηρίξει ότι οι Γερμανοί δεν έχουν λάβει ακόμη την τελική απόφαση ως προς τον τόπο επένδυσης. 

 

Η ανακοίνωση μάλιστα αναφέρει ότι από την ελληνική πλευρά έχουν συλλεχθεί στοιχεία και για άλλα νησιά, πλην της Θάσου για να τεθούν υπόψιν των Γερμανών. Με άλλα λόγια, το Υπουργείο προσπαθεί να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρότεινε εκείνο τη Θάσο ή τουλάχιστον όχι μόνο τη Θάσο.  

 

Πάντως, το δημοσίευμα των «Νέων» που ανέφερε τη Θάσο ως τόπο της επένδυσης, έφερε την υπογραφή του ανταποκριτή της εφημερίδας στο Βερολίνο Γιώργου Παππά και φιλοξενούσε δηλώσεις εκπροσώπων των σωματείων του ομίλου VW. 

 

Αναμένοντας το κλιμάκιο των Γερμανών στο αεροδρόμιο της Καβάλας, ο υφυπουργός δεν έκρυψε την ενόχλησή του για το δημοσίευμα, το οποίο χαρακτήρισε ανακριβές.  

 

Τι λέει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών 

 

"Συνάντηση Υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, με στελέχη της Volkswagen για έργο ηλεκτροκίνησης

 

Η Ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου της για την ηλεκτροκίνηση υποδέχεται στις 12-13 Φεβρουαρίου κλιμάκιο στελεχών της Volkswagen  για την εν εξελίξει μελέτη σκοπιμότητας που εκπονεί η Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, για project που αφορά ηλεκτροκίνηση σε νησιά.

 

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και τα στελέχη της Volkswagen που επισκέπτονται την Καβάλα και τη Θάσο θα κάνουν επιτόπια  αξιολόγηση των στοιχείων που συλλέγονται για την μελέτη αυτή.

 

Αντίστοιχη διαδικασία συλλογής στοιχείων συγκοινωνιακού φόρτου και οδικών δικτύων έχει προηγηθεί από στελέχη της Οικονομικής Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και για άλλα νησιά.

 

Οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την αξιολόγηση των στοιχείων και την ολοκλήρωση της μελέτης. Το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών για την Ελλάδα, όπως η  Volkswagen δείχνει ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση της εξωστρέφειας φέρουν αποτέλεσμα".