Συνάντηση εθιμοτυπικού χαρακτήρα, διάρκειας περίπου μιας ώρας, είχε το απόγευμα της Τρίτης, στο δημαρχιακό μέγαρο της πόλης, ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, με τον Γενικό Πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Gregory Pfleger, ο οποίος συνοδευόταν από τον Οικονομικό Σύμβουλο της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, Chip Laitinen, τον Σύμβουλο του Διευθύνοντος Συμβούλου του Development Finance Corporation (DFC), Caleb McCarry.  

 

Οι εκπρόσωποι της Αμερικανικής κυβέρνησης ζήτησαν να μάθουν αν η τοπική κοινωνία διάκειται θετικά στις ξένες επενδύσεις και δη σ’ αυτές που αφορούν τους τομείς της Ενέργειας και των Υποδομών, τονίζοντας με έμφαση ότι οι ιδιωτικές εταιρίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή, ενδιαφέρονται για τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, καθώς και για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας.

 

Ο κ. Μουριάδης, απαντώντας στις ερωτήσεις των συνομιλητών του, υπογράμμισε πως η πλειοψηφία των καβαλιωτών τάσσεται υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων, σημειώνοντας ότι οι όποιες ενστάσεις προβλήθηκαν στο παρελθόν από τους τοπικούς φορείς, είχαν ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της τουριστικής προοπτικής της Καβάλας.

 

Ο κ. McCarry ανέφερε ότι η τράπεζα που εκπροσωπεί έχει λάβει ειδική άδεια χρηματοδότησης αμερικανικών επενδύσεων στη γηραιά ήπειρο, ενώ άφησε να φανεί πως η άποψη που θα εκφράσει η νέα δημοτική αρχή για τα αναπτυξιακά projects της επόμενης περιόδου, θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την επενδυτική στρατηγική του DFC. 

 

Ο Δήμαρχος Καβάλας υποστήριξε ότι με εξαίρεση το κομμάτι της χερσαίας ζώνης που βρίσκεται στο λιμάνι «Απόστολος Παύλος», το οποίο διεκδικεί ο Δήμος από το ΤΑΙΠΕΔ, συνεπικουρούμενος από την ΚΕΔΕ, δεν υπάρχει κανενός είδους αντίρρηση ούτε για την αξιοποίηση του υπόλοιπου τμήματος του επιβατικού λιμένα, ούτε και για την ιδιωτικοποίηση του εμπορικού λιμανιού της Νέας Καρβάλης «Φίλιππος Β’».