Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Καβάλας με τίτλο «Τα ταραγμένα νερά της Ανατολικής Μεσογείου» και θέμα την εξωτερική πολιτική και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

 

 

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Γιάννης Μπουρνούς, Βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, και ο Σπύρος Δανέλης, πρώην Βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Τάκης Εμμανουηλίδης, πρώην βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Ο Γιάννης Μπουρνούς αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επικεντρώνοντας στο ρόλο που διαφαίνεται ότι επιθυμεί να διαδραματίσει η Τουρκία, ως περιφερειακή υπερδύναμη, αλλά και στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι χώρες που εμπλέκονται στον πόλεμο της Συρίας, καθώς επίσης και στο πώς εξελίχθηκε η λεγόμενη «αραβική άνοιξη».

 

 

Ο Σπύρος Δανέλης μεταξύ άλλων μίλησε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις χώρες της Βαλκανικής μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και προχώρησε σε αποτίμηση της ασκούμενης πολιτικής από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καταλογίζοντας ατολμία και ενδοτικότητα απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

 

 

Αναφερόμενος στη νέα ελληνοτουρκική κρίση και ασκώντας κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς της ΝΔ, τόνισε ότι «έχει ενταθεί η διπλωματία της παθητικότητας και της αναμονής».

 

Επισήμανε, δε, πως «όποιο πρόβλημα δεν το αντιμετωπίζεις στην ώρα του, το κρύβεις κάτω από το χαλί, επειδή δημιουργεί πολιτικό κόστος, και το αφήνεις να το αντιμετωπίσουν κάποιοι άλλοι, σπρώχνοντάς το στον χρόνο, κακοφορμίζει, διότι αποδεικνύεται ότι κάθε χθες ήταν καλύτερο. Έτσι, καλούμαστε να το αντιμετωπίσουμε όχι πάντα στις καλύτερες στιγμές, ούτε πάντα με τον καλύτερο τρόπο».

 

Σημείωσε, επίσης, ότι η νέα ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκτός των άλλων οφείλεται και στους ενεργειακούς πόρους της ανατολικής Μεσογείου».

 

Τόνισε ότι το Διεθνές Δίκαιο που επικαλούμαστε δεν επιλύει αυτομάτως τα προβλήματα με την Τουρκία, η οποία, αν και δεν έχει υπογράψει το Δίκαιο για τη θάλασσα, προβάλλει κάποια δικαιώματα που νομίζει ότι έχει στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο».

 

Εξήγησε, τέλος και τους λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε την αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, διότι, όπως είπε, από τότε που ξεκίνησε η διαπραγμάτευσή της από την προηγούμενη Κυβέρνηση, έχουν αλλάξει πολλά σημαντικά δεδομένα.

 

Ακολούθησε εξαιρετικά διαφωτιστική συζήτηση χάρη στις στοχευμένες ερωτήσεις που υπέβαλε το πολυπληθές κοινό της εκδήλωσης, που επί τρεις περίπου ώρες παρακολούθησε και συμμετείχε με ενδιαφέρον, αλλά και χάρη στις αναλυτικές απαντήσεις που δόθηκαν από τους ομιλητές, οι οποίοι αποδείχθηκαν πολύ καλοί γνώστες των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή.