Σε ανακοίνωσή του, ο Τομέας Συνδικαλιστικού Ιδιωτικού Τομέα του Κινήματος Αλλαγής αναφέρει σχετικά με τις νέες διώξεις εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας: 

 

Κλειστή βρήκαν την πόρτα του εργοστασίου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς 134 εργαζόμενοι της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας. 

 

Πρόκειται για τη συνέχεια του «σήριαλ» που ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια και διαδραματίζεται σε «φάσεις», με την ιδιοκτησία του εργοστασίου να μετέρχεται διάφορα τεχνάσματα, δια της ιδρύσεως πλήθους «νέων» εταιρειών, προκειμένου να παρακάμψει εργοδοτικές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις απορρέουσες από την Εθνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

 

Η ιδιοκτησία του εργοστασίου και πραγματική ιδιοκτήτρια πλήθους παρένθετων «νέων» εταιρειών, ζητά από 134 εργαζόμενους να αποδεχθούν δανεισμό σε μια «νεοεμφανιζόμενη» εταιρεία, δίχως να υπάρχει καμία απολύτως διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. 

 

Ως μέτρο πίεσης για την αποδοχή των απαιτήσεών της, χρησιμοποιεί την απαγόρευση εισόδου και απασχόλησης σε όσους εργαζόμενους ζητούν αυτονόητες διασφαλίσεις.

 

Υπενθυμίζουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2017, μετά από πολύμηνη αντιδικία και δικαστική δικαίωση 180 εργαζομένων, υπεγράφη συμφωνία ανάμεσα στην εργοδοσία της επιχείρησης και τους πρώην εργαζόμενους-απολυμένους, στην οποία συμβάλλονταν όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εργοστάσιο. 

 

Εκείνη η συμφωνία άνοιξε το δρόμο της επιστροφής όλων των εργαζομένων στις θέσεις τους και την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Τότε όλοι είχαν μιλήσει για «μία πρώτης τάξεως ευκαιρία ανάπτυξης του εργοστασίου που θα λειτουργήσει προς όφελος των εργαζομένων αλλά και της τοπικής και, εννοείται, της εθνικής οικονομίας».

 

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ στηρίζει την προσπάθεια του πρωτοβάθμιου επιχειρησιακού σωματείου των εργαζομένων για την επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας στο εργοστάσιο. 

 

Μια κανονικότητα που θα διασφαλίζει τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα του συνόλου του προσωπικού, με τήρηση των συμφωνηθέντων, αλλά και των διατάξεων της Εθνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, από το σύνολο των παλαιών και «νέων» εταιρειών, με σεβασμό στο θεσμικό ρόλο του συνδικάτου στο χώρο.

 

Το Υπουργείο Εργασίας οφείλει να παρέμβει άμεσα, ιδιαίτερα από την στιγμή που παραβιάζονται οι συμφωνίες για την προστασία της απασχόλησης. Η επαναφορά στην κανονικότητα δεν είναι...«καραμέλα για τον πόνο των άλλων». 

 

Απαιτεί ενεργό πολιτική εμπλοκή της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας στην επίλυση κρίσιμων προβλημάτων με ισχυρό αντίκτυπο σε κλάδους και επιχειρήσεις.