Την καθιερωμένη Επετειακή Συνεστίαση για την 28η Οκτωβρίου πραγματοποίησε ο Ροταριανός Όμιλος Δυτικής Καβάλας την 23η Οκτωβρίου με μεγάλη επιτυχία στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου ΩΚΕΑΝΙΣ.

 

Την Επετειακή μας Συνεστίαση τίμησαν με τη παρουσία τους ο Διοικητής της 20ης ΤΘΜ Υποστράτηγος Χατζηγεωργίου Αντώνιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Αντωνιάδης Κωνσταντίνος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και πρώην Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κ. Ιωσηφίδης Αλέξανδρος, σύζυγοι που συνοδεύουν τα μέλη μας στην αποψινή μας εορταστική εκδήλωση καθώς και φίλοι του Ομίλου. 

 

Σημερινός μας επίσημος ομιλητής ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης (Τουρισμού - Πολιτισμού) στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τοπικός ιστορικός ερευνητής κ. Κωνσταντίνος Παπακοσμάς.

 

Παίρνοντας το λόγο ο Πρόεδρος του Ομίλου Ροτ. Θεόδωρος Καγιαμπής απευθύνει ένα θερμό χαιρετισμό και καλωσόρισμα στους επίσημους προσκεκλημένους εκ μέρους του Ομίλου και σε όλους τους φίλους Ροταριανούς που τιμούν με την παρουσία τους τη σημερινή επετειακή εκδήλωση. 

 

Αναφέρει ότι η αποψινή μας εκδήλωση με τον πανηγυρικό χαρακτήρα της, γίνεται για να τιμήσουμε όλοι μας μια από τις μεγαλύτερες Εθνικές Επετείους των χρόνων μας, την Επέτειο του ΟΧΙ και να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους επώνυμους και ανώνυμους συντελεστές του. 

 

Μετά ο λόγος δίνεται στον σημερινό μας ομιλητή, γνώστη και ερευνητή της Ιστορίας ο οποίος με την οπτικοακουστική μέθοδο και χρήση υπολογιστή, με γλαφυρότητα, εθνική έξαρση και με την άνεση και τον ιδιαίτερο τρόπο που τον διακρίνει, ξεδίπλωσε μια ιστορική αναδρομή στην εποχή εκείνη συνδυάζοντας την συγχρόνως και με την τοπική ιστορία της πόλης μας

 

Έτσι αναφέρθηκε μεταξύ άλλων για το ιστορικό της εμπλοκής μας στον πόλεμο του 1940, την αντίδραση του λαού και τον λαϊκό ενθουσιασμό ο οποίος ήταν μοναδικός, εκπληκτικός κι ενθουσιώδης, το χρονολόγιο των γεγονότων το Ηρωικό ΟΧΙ την Ιταλική επίθεση και τον πόλεμο στα βουνά. 

 

Παράλληλα δε αναφέρθηκε με λεπτομέρειες άγνωστες σε πολλούς από εμάς τους Καβαλιώτες, για την κατάσταση που επικρατούσε εκείνο τον καιρό στην Καβάλα καθώς και για τις προετοιμασίες και την προπαρασκευή της πόλης μας για τον επικείμενο πόλεμο, τονίζοντας ότι η αντίδραση του λαού μας, των προγόνων μας και εδώ στην Καβάλα, στην κήρυξη του πολέμου ήταν μοναδική, εκπληκτική κι ενθουσιώδης.

 

Τελειώνοντας τιμά τους Καβαλιώτες Ήρωες, αναφέρεται με λεπτομέρειες για τα βιογραφικά και τις ηρωικές πράξεις του τότε Ανθυπολοχαγού Κρίτωνα Κονσουλίδη και του Εφέδρου Αξιωματικού Δ. Χαρισιάδη, τονίζοντας ότι η συνειδητή καθολική αντίσταση των Ελλήνων έναντι των κατακτητικών επιθέσεων που δέχτηκε η Πατρίδα μας, σε συνδυασμό με την συστηματική υλική και ηθική προπαρασκευή που προηγήθηκε, συνετέλεσαν στο να αναδειχθεί η μικρή Ελλάδα σε ουσιαστικό παράγοντα, που συνέβαλε αποφασίστηκα στη τελική νίκη των Συμμάχων κατά του Άξονα.

 

Τα ζωηρά και παρατεταμένα χειροκροτήματα υπήρξαν το αψευδές δείγμα του ενθουσιασμού που προκάλεσε η τόσο σαφής και τεκμηριωμένη αφήγηση των γεγονότων της εποχής εκείνης, από ένα πράγματι βαθιά γνώστη και μελετητή της Ιστορίας της πατρίδας μας και της πόλης μας ιδιαίτερα. 

 

Η αντίδραση του λαού μας, των προγόνων μας και εδώ στην Καβάλα, στην κήρυξη του πολέμου ήταν μοναδική, εκπληκτική κι ενθουσιώδης. Θα περίμενε κανείς την έκφραση ανησυχίας κι ίσως κάποιας δειλίας και προβληματισμού, δεδομένου ότι τάσσονταν εναντίον μεγάλης στρατιωτικής δύναμης. Είχε, όμως, συσσωρευτεί μεγάλη αγανάκτηση στις ψυχές των Ελλήνων από τις κλιμακούμενες προκλήσεις των Ιταλών κι η κήρυξη του πολέμου ήρθε να εξωτερικεύσει την αγανάκτηση αυτή και το θυμό.

 

(δελτίο Τύπου)