Στην Καβάλα και συγκεκριμένα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο θα λειτουργήσει ένα από τα πρώτα δύο αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών των κρατικών πανεπιστημίων. Πρόκειται για το Τµήµα Μηχανικών Πετρελαίου το οποίο θα λειτουργεί µε δίδακτρα για τους αλλοδαπούς φοιτητές. 

 

Για την ώρα, είναι το μόνο τμήμα στη βόρεια Ελλάδα που προβλέπεται να λειτουργήσει ως αγγλόφωνο. Το άλλο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ελληνικού πανεπιστημίου στην Αγγλική γλώσσα που παρουσιάστηκε ήδη, θα λειτουργήσει στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

 

Πρόκειται για το «BA Program in the Archaeology, History, and Literature of Ancient Greece», το οποίο προσφέρεται από τη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού (Ε.Κ.Π.Α.) κι εστιάζει στη μελέτη της Ελληνικής Αρχαιότητας.

 

Θα έχει 4ετή διάρκεια σπουδών, όπως και τα περισσότερα ανάλογα προγράµµατα σπουδών και θα εγγραφούν σε αυτό 100 φοιτητές που θα προέρχονται αποκλειστικά από χώρες εκτός ΕΕ

 

Σημειώνεται ότι εφόσον δεν προβλέπονται δίδακτρα σε προπτυχιακά προγράµµατα για τους Ελληνες φοιτητές δεν µπορούν να ζητηθούν ούτε από φοιτητές-υπηκόους κρατών-µελών της ΕΕ. 

 

Στο συγκεκριμένο αγγλόφωνο τμήμα θα καταβάλλονται από τους αλλοδαπούς φοιτητές δίδακτρα ύψους 6.000 ευρώ το έτος. Για το τμήμα της Καβάλας δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά τα δίδακτρα. 

 

Η παρουσίαση του τμήματος της Αθήνας έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης 23 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο "Κωστής Παλαμάς" του Ε.Κ.Π.Α.

 

Να σηµειωθεί ότι πολλά πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα έχουν προτείνει τη δημιουργία αγγλόφωνων προπτυχιακών τμημάτων σπουδών, µε στόχο την προσέλκυση φοιτητών από τρίτες χώρες και τη διεθνοποίηση της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης. Εγκρίσεις δεν έχουν ακόμη δοθεί. Στο μεταξύ κάποια άλλα πανεπιστήμια προσανατολίζονται στη δημιουργία αγγλόφωνων τμημάτων σε συνεργασία µε ευρωπαϊκά πανεπιστήµια.

 

Τα αγγλόφωνα προπτυχιακά τµήµατα είχαν πρωτοσυζητηθεί από το 2014 και αφορούσαν σε τουριστικές σπουδές σε Ρόδο και Κρήτη αλλά και φιλολογικές σπουδές στη Θράκη