Τον δρόμο για τις διεθνείς αγορές πήραν τα ακτινίδια της Καβάλας με τα πρώτα φορτία να αναχωρούν για προορισμούς του εξωτερικού την περασμένη εβδομάδα. 

 

Η ζήτηση φέτος είναι μεγάλη κι ελλείψει ακτινιδίων από περιοχές του νότιου ημισφαιρίου, όπως η Χιλή και η Νέα Ζηλανδία, τώρα τα δεδομένα λειτουργούν υπέρ του βόρειου ημισφαιρίου. Η κατάσταση αυτή θα ευνοήσει τα ακτινίδια του Νέστου το επόμενο διάστημα. 

 

Μάλιστα για φέτος εκτιμάται ότι οι τιμές του παραγωγού θα διαμορφωθούν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, θα είναι κατά πολύ βελτιωμένες σε σχέση με πέρυσι (μέση τιμή 0,42€) με την αύξηση να ξεπερνά το 40%

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΑΣ Καβάλας, οι φετινές αποδόσεις είναι της τάξης των 3 έως 4 τόνων ανά στρέμμα ενώ ταυτόχρονα οι απώλειες είναι της τάξης των 3.000 έως 4.000 τόνων από τα κτήματα που επλήγησαν από τις χαλαζοπτώσεις

 

Ο μέσος όρος των καρπών των ακτινιδίων στο νομό Καβάλας είναι τα 100 γραμμάρια, δηλαδή ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. 

 

Ο διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας Κλέαρχος Σαραντίδης δήλωσε ότι οι απώλειες θα αντισταθμιστούν στο σύνολό τους από τις αποδόσεις που θα έχουν τα νέα δέντρα, τα οποία μπαίνουν για πρώτη χρονιά στην παραγωγή.