γράφει ο

Δημήτρης Εμμανουηλίδης

 

Εκατό μέρες έχουν παρέλθει από τότε που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Προεκλογικό της σύνθημα και μετεκλογικό της πρόταγμα η επιστροφή στην «κανονικότητα». Ωστόσο, όσο κι αν η κυβέρνηση φροντίζει μέσω των εξαπτέρυγών της, των ΜΜΕ, να διατυμπανίζει πολλάκις ημερησίως πόσο κανονικά είναι όλα, εν τούτοις τα πεπραγμένα της τη διαψεύδουν και μάλιστα πανηγυρικά. 

 

Καταγράφοντας τα έργα των πρώτων εκατό ημερών, μου έρχεται στο νου η ρήση του Αβραάμ Λίνκολν «Μπορείς να ξεγελάς όλους λίγο καιρό, λίγους για πολύ. Δεν μπορείς όμως να ξεγελάς όλους για πολύ καιρό». Εκτιμώ ότι στο σύντομο διάστημα της διακυβέρνησής της η ΝΔ επαληθεύει το πρώτο σκέλος της τρίπτυχης ρήσης του Λίνκολν. 

 

Με κεκράκτες τα ΜΜΕ προσπαθεί να πείσει την κοινωνία ότι η θρυλούμενη επιστροφή στην «κανονικότητα» πραγματοποιείται: 

Με την αποικιοκρατικής πρακτικής ρύθμιση της επένδυσης του Ελληνικού, όπου αξιοποίηση του Ελληνικού βλέπε αδειοδότηση του καζίνο, 

με την υποβάθμιση του σώματος επιθεώρησης εργασίας, ώστε να επανέλθουμε στον εργασιακό μεσαίωνα,

με την κατάργηση της ρύθμισης για το βάσιμο λόγο απόλυσης, 

με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης,

με την επαίσχυντη απόφαση Βρούτση για κατάργηση της εγκυκλίου που διευκόλυνε την έκδοση ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και ασυνόδευτα, 

με την κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και την υπαγωγή του στο Υπερυπουργείο Προστασίας του Πολίτη, 

με την τοποθέτηση επικεφαλής της ΕΥΠ του κ. Κοντολέοντα, στερουμένου βασικών από το νόμο απαιτούμενων προσόντων με αποτέλεσμα πολύ απλά την αλλαγή του νόμου….. 

με την επιβολή προληπτικής λογοκρισίας για τους υπαλλήλους του ΥΠΠΟ απ’την κυρία του τύμβου Καστά Αννα Παναγιωταρέα, 

με την τοποθέτηση του κ. Ζούλα, μέχρι πρότινος διευθυντή του Γραφείου Τύπου του κ. Μητσοτάκη στη θέση του Προέδρου της ΕΡΤ, 

με την υπαγωγή της ΓΓ ενημέρωσης και της ΕΡΤ στο πρωθυπουργικό γραφείο, 

με την απομάκρυνση της κ. Βασιλικής Θάνου απ’την προεδρία της επιτροπής ανταγωνισμού, 

με την……., 

με την ……., 

με την……. 

 

Ο κατάλογος δυστυχώς των «σύννομων» ενεργειών της Νέας Δημοκρατίας για την επιστροφή στην «κανονικότητα» είναι ανοικτός. Η κυβέρνηση ως οδοστρωτήρας καταλύει κάθε έννοια νομιμότητας υπαγορευμένης από συνταγματικές επιταγές. Με ρομφαία εμβαπτισμένη στην κοινωνική αναλγησία επιβάλλει το δόγμα «σοκ και δέος».

Γιατί σοκ και κοινωνικό δέος προκαλεί η προ ημερών κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).

Κάποια διευκρινιστικά για τις περιώνυμες ΠΝΠ.

Στο άρθρο 44 παρ. 1 του Συντάγματος ρητά αναφέρεται:

«Σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μπορεί, ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει ΠΝΠ».

Η πρακτική αυτή της υποκατάστασης της νομοθετικής αρμοδιότητας της Βουλής, ήταν, ως γνωστόν, συνήθης κατά τις περιόδους πολιτειακής ανωμαλίας της χώρας με κορύφωση την περίοδο της Χούντας. 

Στο πέρασμα των χρόνων έκδοση ΠΝΠ έχει γίνει σε εντελώς εντοπισμένες και έκτακτες περιστάσεις, όπως λ.χ. για την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές. Όμως χρήση ΠΝΠ έχει γίνει και για τη ρύθμιση ζητημάτων ευρύτερου ενδιαφέροντος, ιδίως στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων.

 

Ποια άραγε έκτακτη περίπτωση, εξαιρετικά επείγουσα και ποια απρόβλεπτη ανάγκη υπαγορεύει την έκδοση ΠΝΠ για την κατάργηση του αυτοδιοικητικού του ΚΕΘΕΑ? 

Με την απόφαση αυτή επί της ουσίας κρατικοποιείται το ΚΕΘΕΑ και οι βασικές αρμοδιότητες περνάνε στην ευχέρεια του υπουργού Υγείας.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και τα πέντε τακτικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ θα διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας.

Μάλιστα, όπως «ορίζεται» στη σχετική απόφαση «πρέπει να είναι καταξιωμένα και αναγνωρισμένα πρόσωπα του οικονομικού και επιστημονικού χώρου».  

Πάντα μέσα στο κείμενο της ΠΝΠ αναφέρεται ότι η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ γίνεται για την αποκατάσταση της χρηστής διοίκησης και δημοσιονομικής διαχείρισης. 

 

Η επίκληση από την κυβέρνηση της ανάγκης αποκατάστασης της χρηστής διοίκησης και δημοσιονομικής διαχείρισης προκαλεί τουλάχιστον θυμηδία, αν όχι οργή, καθώς είναι γνωστό σ’όλο τον πολιτικό κόσμο αλλά και στην ελληνική κοινωνία ότι το ΚΕΘΕΑ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα ποτέ δε δημιούργησε «μαύρες τρύπες», δεν προέβη σε δανεισμό, δεν ενεπλάκη σε σκάνδαλα. 

 

Επιστροφή στην κανονικότητα για τη ΝΔ σημαίνει προφανώς επαναφορά του ΚΕΕΛΠΝΟ με τις άπειρες βεβαιωμένες «μαύρες τρύπες», στα οικονομικά του.

Επιστροφή στην κανονικότητα για τη ΝΔ είναι η αντικατάσταση των άμισθων μελών του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, των εκλεγμένων με πρότυπες δημοκρατικές διαδικασίες από διορισμένα έμμισθα μέλη από τον κύκλο τωνοικονομικών και πολιτικών φίλων της ΝΔ. 

Ο πολιτικός αμοραλισμός και ο κοινωνικός παχυδερμισμός σ’όλο τους το μεγαλείο. Γιατί πολιτικό αμοραλισμό, το δίχως άλλο, στοιχειοθετεί η, χωρίς την παραμικρή υποψία αναγκαιότητας,  σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 1 του Συντάγματος, έκδοση ΠΝΠ. 

 

Πολιτικό αμοραλισμό φανερώνει η κατάργηση δημοκρατικών διαδικασιών στη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ και η αντικατάσταση του ΔΣ από δοτά μέλη. 

 

Πολιτικό αμοραλισμό αποκαλύπτει η επιλογή της έμμισθης σχέσης των μελών του νέου σχήματος αντί της άμισθης λειτουργίας των μελών του ΚΕΘΕΑ. 

Τέλος έκδηλη η κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης, που αγγίζει τα όρια του κοινωνικού παχυδερμισμού, όταν αγνοεί την κατατεθειμένη αγωνία των ανθρώπων που αγωνίζονται - με όσα υλικά και ψυχικά αποθέματα τους απομένουν μετά απ’την εξοντωτική αναμέτρηση με τον εφιάλτη των ουσιών - και την υποκαθιστά με την τακτική δουλεία του βολεμένου που δεν καταλαβαίνει……

 

Ο κυνισμός της Νέας Δημοκρατίας και όχι η θρυλούμενη «κανονικότητα»  αλλάζει εφιαλτικά το κοινωνικό τοπίο σε μόλις εκατό μέρες. 

 

Αθεόφοβοι δε μιλάμε για μπίζνες και βολέματα ημετέρων. Για ανθρώπινες ζωές μιλάμε…….

 

 

Δημήτρης Εμμανουηλίδης

πρ.βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας