Αρχίζει το πρωί του Σαββάτου και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα στη Θάσο το 8ο Συμπόσιο Θασιακών Μελετών, ένας θεσμός που κάθε τέσσερα χρόνια οδηγεί και σε ένα νέο τόμο «Θασιακών», διευρύνοντας συνεχώς την ιστορική γνώση για το νησί. Το φετινό συμπόσιο περιλαμβάνει περισσότερες από 60 εισηγήσεις με σημαντικές ανακοινώσεις για την ιστορία της Θάσου. 

 

Μεταξύ των ομιλητών, και ο τέως δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, ο οποίος με την ιδιότητα του ιστορικού θα μιλήσει για την προσπάθεια απογραφής ακινήτων κατά την Τουρκοκρατία στη Θάσο. 

 

Το Συμπόσιο διοργανώνει κάθε φορά η Θασιακή Ένωση Καβάλας και η Εταιρία Θασιακών Μελετών, σε συνεργασία με τον Δήμο Θάσου και την τοπική Μητρόπολη. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας ΑΜΘ και τη συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου

 

Την επιστημονική του επιτροπή απαρτίζουν οι:  Σαπφώ Αγγελούδη - Ζαρκάδα, Δρ. Αρχιτέκτων, Ευστάθιος Κεκρίδης, Ομότ. αναπληρωτής καθηγητής Δ.Π.Θ., Φωκίων Κοτζαγεώργης, Επίκ. Καθηγητής Α.Π.Θ., Δημητρία Μαλαμίδου, Δρ. Έφορος Αρχαιοτήτων Σερρών, Ιωάννης Μπακιρτζής, Επίκ. Καθηγητής Δ.Π.Θ.

 

Στην οργανωτική επιτροπή προεδρεύει ο πρόεδρος της Εταιρείας Θασιακών Μελετών Κωνσταντίνος Χιόνης

 

Η τελετή έναρξης και η πρώτη συνεδρίαση θα γίνουν το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στο Καλογερικό και οι εργασίες θα συνεχιστούν από το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο ξενοδοχείο Άτριουμ στον Ποτό. Την Κυριακή οι εργασίες του Συμποσίου θα πραγματοποιηθούν στον Ποτό και τον Θεολόγο ενώ το κλείσιμο, την Δευτέρα, θα γίνει και πάλι στον Λιμένα. 

 

28 χρόνια έρευνας & καταγραφής 

της τοπικής ιστορίας της Θάσου 

 

Σημειώνεται ότι ο θεσμός των Συμποσίων των Θασιακών μελετών άρχισε από το 1991 και καθιερώθηκε ανά τετραετία. 

 

Το 1ο Συμπόσιο είχε πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής τον αείμνηστο καθηγητή του Νεοελληνισμού Απόστολο Βακαλόπουλο και άνοιξε το δρόμο για τα Συμπόσια που ακολούθησαν. Βασικότερος οικονομικός χορηγός στη διοργάνωση των Συμποσίων υπήρξε πάντα ο Δήμος Θάσου, ο οποίος επωμίζεται και το μεγαλύτερο μέρος της όλης δαπάνης. 

 

Οι ομιλητές και τα θέματα 

των φετινών ανακοινώσεων 

 

Οι φετινές ανακοινώσεις αφορούν στα παρακάτω θέματα: 

 

Γεώργιος Νάκος: Τα γαιοκτητικά «μεταβολιστικά» αποτελέσματα  της Τουρκοκρατίας στη Θάσο και οι δυνατότητες χρησικτησίας των τέως οθωμανικών γαιών.

 

Κωνσταντίνος Χατζηεμμανουήλ: Προσπάθεια απογραφής ακινήτων κατά την Τουρκοκρατία στη Θάσο.

 

Φωκίων Κοτζαγεώργης: Το διάταγμα της ανακατάληψης της Θάσου από τους Τούρκους το 1902.          

 

Χαράλαμπος Αντωνιάδης: Κανονισμός της διοίκησης και χρήσης επίκοινου κισλά (βοσκότοπου) από το Πρωτοδικείο Θάσου το 1896.

 

Αναγνώστης Αγελαράκης: Αρχαιο-ανθρωπολογικά αποτυπώματα κρανιο-μετακρανικών χειρουργικών επεμβάσεων και ίασης από τη θέση Παλιόκαστρο Ραχωνίου της Θάσου.

 

Χάιδω Κουκούλη - Χρυσανθάκη και Ιωάννης Κιουρτσόγλου: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου στη Βουλγαρική κατοχή. 

 

Γεώργιος Μυτιληνός: Καλλιέργεια και επεξεργασία καπνού στο νησί της Θάσου στις αρχές του 20ού αιώνα.

 

Αθανάσιος Δέλιος: Θασιακός νόμος του 4ου π.Χ. αιώνα για την αναστολή των νομικών διαδικασιών κατά τη διάρκεια θρησκευτικών εορτών.

 

Αναστάσιος Μάνθος: Ένας κώδικας συνταγών του 18ου αιώνα για αντιμετώπιση ασθενειών και άλλων θεμάτων.

 

Χρήστος Παπαδόπουλος: Λοιμώδεις ασθένειες στη Θάσο στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. Σύντομη αναδρομή της κατάστασης από τις πηγές. 

 

Ιωάννης Μπακιρτζής: Λέπρα και λεπροί στη Θάσο στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο Διονύσης και ο Δημήτρης και οι διαπιστώσεις του Ζαμπακού πασά. 

 

Μάρκος Βαξενόπουλος - Γεώργιος Σανίδας - Δημητρία Μαλαμίδου - Benjamin Jagou: Η παρουσία των μετάλλων στη Θάσο και η αρχαία εκμετάλλευσή τους. 

 

Μαργαρίτα Αρβανιτάκη - Alex Bezut - Γεώργιος Σανίδας: Νέες παρατηρήσεις σχετικά με την οργάνωση της παραγωγής μετάλλων στη Θάσο από την Τελική Νεολιθική μέχρι και την Πρώιμη Εποχή Σιδήρου. Χωροταξία, κοινωνία και νέα ερωτήματα. 

 

Πηνελόπη Μάλαμα: Η ιδιωτική κατοικία στη Θάσο με βάση τα ανασκαφικά δεδομένα των οικοπέδων Παπακυριακού και Γιοβανιού στο Λιμένα. 

 

Δημητρία Μαλαμίδου - Γεώργιος Σανίδας - Δημήτριος Σιαμπανόπουλος: Πειράματα κατασκευής και λειτουργίας πρώιμων μεταλλουργικών καμινιών στη Θάσο. 

 

Κωνσταντία Αμοιρίδου: Η Θασιακή κεραμική στο ιερό της Παρθένου της αρχαίας Νεάπολης. Κύλικες και Λεκανίδες.

 

Ιωάννα Γιαμαλή - Αναστάσιος Ουλκέρογλου: Ελαιοτριβείο της πρωτοβυζαντινής εποχής στον Άγιο Ιωάννη Λουκά. 

 

Αθανασία Κιάκου - Δημητρία Μαλαμίδου - Μαρία Χατζηβασιλειάδου - Βασίλειος Χονδρογιάννης: Ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στον Άγιο Ιωάννη Λουκά Θάσου. 

 

Στέλλα Ποιμενίδου: Τα προϊστορικά ειδώλια του οικισμού Λιμεναρίων Θάσου. 

 

Αλεξάνδρα Πεντότη: «Έν δέ βακχίη. Η λατρεία του Διονύσου στη Θάσο και οι δεσμοί με την Πάρο».

 

Κατερίνα Μπεχτσή: Οικόπεδο Μυρώνη στο Λιμένα Θάσου. Τα ειδώλια. 

 

Δέσποινα Τσιαφάκη - Κώστας Σταυρόγλου - Νατάσα Μιχαηλίδου - Χαϊρή Κιούρτ - Γιάννης Μούρθος: Η αρχαιολογική έρευνα στη Θάσο μέσα από το ψηφιακό αποθετήριο ARENA.

 

Νικόλαος Λιανός - Αναστασία Καπανδρίτη - Αικατερίνη Ριτζούλη - Κυριάκος Στεφανόπουλος - Ειρήνη Χαρά Τσετινέ: Μεταλλευτικό συγκρότημα Λιμεναρίων Θάσου: Προσπάθεια ανάδειξης μέσω της διδασκαλίας του μαθήματος «μορφολογία - ρυθμολογία IV» στο τμήμα αρχιτεκτόνων μηχανικών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. 

 

Ειρήνη Χιώτη - Δέσποινα Τσιαφάκη - Αμαλία Αβραμίδου - Νατάσα Μιχαηλίδου: AtticPOT: Η περίπτωση της αττικής κεραμικής στη Θάσο. 

 

Ελένη Τρακοσοπούλου - Σαλακίδου: Άκανθος και Θάσος. 

 

Μιχάλης Λυχούνας: Ένας κεντημένος επιτάφιος στο γυναικωνίτη του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγία Θάσου.

 

Tony Kozeli: Πριόνισμα μαρμάρου, αναπαράσταση μηχανής από την παλαιοχριστιανική εποχή. 

 

Manuela Wurch - Kozeli: Στην αρχαιότητα, στη Θάσο, παίζανε!

 

Ευφροσύνη Μπόσκου: Το καλλιτεχνικό έργο του εκ Θάσου ορμώμενου Πολύγνωτου Βαγή από τα τέλη της δεκαετίας του 1910 μέχρι το 1940 μέσα από τον ελληνικό και διεθνή τύπο.

 

Στάθης Κεκρίδης: Απηχήσεις του νεοτουρκικού κινήματος στη Θάσο. 

 

Κωνσταντίνος Χιούτης: Η ολίσθηση του επαναστατικού κινήματος της Θάσου το 1828 με πρωταγωνιστές στρατιωτικά σώματα από τη Σκόπελο. 

 

Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου: Δεύτεροι γάμοι χηρών και χήρων. Λαογραφική θεώρηση της ιδιάζουσας μορφής των εθιμικών προγάμων δωρεών «παλληκαριάτικου» και «κοριτσιάτικου» στη Θάσο (τέλη 18ου - αρχές 20ού αι.).

 

Μαριάννα Τσεγγελίδου: Το βακούφι της Θάσου μετά την απελευθέρωσή της. 

 

Νικόλαος Μπονόβας: Η Θάσος μέσα από έγγραφα μοναχών της μονής Βατοπαιδίου το 19ο και 20ό αιώνα.

 

Στρατής Παπαδόπουλος - Σαπφώ Αγγελούδη: Μελισσουργοί Θάσου. Κατανομή, κατασκευή, χρονολόγηση. 

 

Κωνσταντίνος Χιόνης: Αντιδράσεις Θασίων σε προτεινόμενα μέτρα του διοικητή του ιερού βακουφίου Ρεσίτ βέη. 

 

Σταύρος Σαραντίδης: Η προφορικότητα της εκκλησιαστικής μουσικής ως στοιχείο της άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Η περίπτωση του Θάσιου ψάλτη Δημητρίου Μήτρου (1907 - 1980).

 

Αριστοτέλης Σπυριδόπουλος: Η παρουσία του Ευριπίδη Μπακιρτζή στην Καβάλα και τη Θάσο κατά τη μεσοπολεμική περίοδο και η συμμετοχή της Τσεχοσλοβακίας στο κίνημα του 1935.

 

Γεώργιος Χαριζάνης: Η Θάσος κατά τον 14ο αι. μέσα από Αγιορειτικά έγγραφα. 

 

Ελεονώρα Ναξίδου: Μια «αφανής» πλευρά της ιστορίας. Η οικονομική καθημερινότητα της Θάσου του 19ου αιώνα μέσα από το αρχείο Φυλαχτάκη.

 

Παναγιώτα Τζιβάρα: Η Θάσος στο έργο του Anton Prokesch von Osten.

 

Νικόλαος Τσιλογεώργης: Η συμβολή της οικογένειας Καλαμίδα στην επανάσταση του 1821 και η εγκατάστασή της στη Θάσο.

 

Χριστίνα Βαμβούρη - Δημάκη: Αναζητώντας φροντίδα από αγιορείτες μοναχούς, όπως αποκαλύπτεται από ανέκδοτο έγγραφο του 1802.

 

Σαπφώ Αγγελούδη - Ζαρκάδα: Η παραχώρηση της Θάσου στον Μωχάμετ Άλυ. Μύθοι και πραγματικότητα.

 

Γεώργιος Χαλκιάς - Πέτρος Τζίμας: Η δραστηριότητα της Ι.Μ. Ξηροποτάμου στη Θάσο, μέσω των μετοχίων της στο νησί και της περιοδείας του Τιμίου Σταυρού. 

 

Πασχάλης Παλαβούζης: Η κατάληψη της νήσου Θάσου από τις δυνάμεις του Άξονα (14 Απριλίου 1941) με βάση τα πολεμικά ημερολόγια μονάδων της Βέρμαχτ.

 

Συμεών Μαυρίδης: Η συμβολή της Θάσου στη δημιουργία της ημιαυτόνομης βυζαντινής πολιτείας των αδελφών Αλεξίου και Ιωάννου 1342 - 1387.

 

Θανάσης Διαλεκτόπουλος: Η εκπαιδευτική κατάσταση στη Θάσο αμέσως μετά τη βουλγαρική κατοχή (1941 - 1944): Η περίπτωση των δημοτικών σχολείων Ραχωνίου και Αγίου Γεωργίου.

 

Νικόλαος Τσουρής: Η Εθνογνωσία μέσα από την Πατριδογνωσία: Η Θάσος στο εθνικό αφήγημα.

 

Νικόλαος Τσουμπάκης: Κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές πτυχές της Θάσου στο Μεσοπόλεμο.

 

Ελευθέριος Παπαγιαννάκης: Η οικονομία της θάλασσας. Ναυπηγοί και Εμποροναύτες της Θάσου (1870 - 1940).

 

Ιωάννα Χιόνη: Η καθιέρωση της διδασκαλίας της τουρκικής γλώσσας στα σχολεία της Θάσου.

 

Δήμητρα Χατζηδημητρίου - Μαυρίδου: Η λειτουργία των Σχολείων της Θάσου μετά την απελευθέρωσή της (1912 – 1930).

 

Δημήτριος Κύρου: Σχέσεις της Θάσου με την ιερά μονή Παντοκράτορος από τα τέλη του 18ου έως τις αρχές του 20ού αιώνα από ανέκδοτες κώδικες της μονής. 

 

Ηλίας Ζιάγκος: Το καταστατικό του Φιλοπτώχου Ταμείου της Ι.Μ. Θάσου.

 

Λάζαρος Κοεμτζόπουλος: Η διαχρονικότητα της νομής.

 

Ελένη Βουσολίνου: Δασικός πλούτος της Θάσου, κοινωνικές αλληλεπιδράσεις στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αι. 

 

Αναστάσιος Σύρος - Φώτης Γεωργιάδης: Δρακότρυπα Παναγίας Θάσου: Προϊστορικό καταφύγιο - Αρχαϊκό ιερό. 

 

Απόστολος Ποντίκας: Μελετώντας κοινωνιολογικά και ιστορικά τη ζωή των κατοίκων της Θάσου στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και το ιδιότυπο συγκυριαρχικό πολιτικό καθεστώς (1813 - 1902).

 

Θωμαή Καστρινού: «Παλατάκι» Λιμεναρίων Θάσου. Αναβίωση του τότε διοικητικού κέντρου και επανένταξή του στο σήμερα.

 

Ιωάννα Γόρδου - Τσιλογεώργη: Παρουσίαση των τουρκικών εγγράφων του αρχείου Φυλαχτάκη.

 

Ιωάννης Σιδηράς: Πτυχές της εν Θάσω εκκλησιαστικής και κοινωνικής ζωής.