Στις επιπτώσεις που θα έχει στη ζωή των εργαζόμενων ο αναπτυξιακός νόμος της κυβέρνησης, της ΝΔ αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας 23 Σεπτεμβρίου η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου. 

 

Τα θέμετα που απασχόλησαν τη συνέντυξη ήταν το Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο της ΝΔ και η 24ωρη απεργία που έχει εξαγγελθεί για την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου ενάντια στις αλλαγές που φέρνει προς ψήφιση στα εργασιακά η νέα κυβέρνηση. Η κ.. Ελευθεριάδου τόνισε τη σπουδαιότητα συμμετοχής των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις, ανεξαρτήτως παράταξης και κομματικών επιλογών «Υποστηρίζουμε την αυριανή απεργία...θα δώσουμε μάχη υπέρ των εργαζομένων» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Στη συνέχεια, ως εργατολόγος, ανέλυσε επιστημονικά τις επιπτώσεις που θα φέρει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, κυρίως οικονομικές καθώς όπως είπε, «Θα μειώσει τους μισθούς έως 40%», ενώ τόνισε πως στο θέμα των κλαδικών συμβάσεων η ΝΔ υιοθετεί όλα τα αιτήματα της Τρόικας.

 

Αναλυτικά, οι βασικότερες πτυχές του νομοσχεδίου που θα επιφέρουν τις σημαντικότερες αλλαγές στους εργαζόμενους είναι οι εξής:

  • μειώσεις μισθών μέχρι και 40% για το 70% των επιχειρήσεων
  • δυνατότητα κατάργησης κλαδικών σε περιπτώσεις που η επιχείρηση θα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, «και ποια επιχείρηση στην Ελλάδα σήμερα δεν έχει οικονομικό πρόβλημα, όταν το 90% των επιχειρήσεων δεν παρουσιάζουν κέρδος;»
  • μη δυνατότητα προσφυγής του εργαζόμενου στον ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας)
  • ο υπουργός θα μπορεί με δική του απόφαση να θεωρεί αν μία σύμβαση θα έχει επεκτασιμότητα ή όχι

«Προκαλείται ένας μηχανισμός συμπίεσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων» τόνισε, φέρνοντας για παράδειγμα κλαδικές συμβάσεις που επιτάσσουν μισθούς 1000 ευρώ, ενώ με τις νέες ρυθμίσεις, ο μισθός αυτομάτως θα πέφτει στα 650.Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις τις οποίες προωθεί επικοινωνιακά η ΝΔ, η βουλευτής Καβάλας έκανε τις εξής παρατηρήσεις:

  1. Για την αύξηση αμοιβής για την υπερωρία για τη μερική απασχόληση κατά 12%: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει ένα νόμο που ανέφερε ότι η υπερωρία θα πρέπει να δηλώνεται στο ΕΡΓΑΝΗ πριν γίνει. Αυτό καταργείται. Σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση του ΣΕΠΕ, ο εργοδότης θα μπορεί να μην δηλώσει την υπερωρία, να την κάνει ο εργαζόμενος και εφόσον εκείνη τη μέρα δεν έρθει έλεγχος, να μην την πληρώσει».
  2. Μειώνεται το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία: «Καταργείται ο νόμος τους ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ανέφερε ότι σε περίπτωση που πιαστεί κάποιος που δεν είναι δηλωμένος και εφόσον τον προσλάβει ο εργοδότης, είναι υποχρεωμένος να του βάλει 3 μήνες πίσω ένσημα και πρόστιμο από 3-7.000 ευρώ». Τώρα, αυτό μειώνεται και ο εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος να βάλει ένσημα τριών μηνών. «Ουσιαστικά η ΝΔ προβάλει ότι πολεμάει την αδήλωτη εργασία, αλλά καταργεί νόμους του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν καλύτεροι για τον εργαζόμενο».
  3. Για τον συνδικαλιστικό νόμο: «Η ΝΔ αναμειγνύεται στην συνδικαλιστική αυτονομία των οργανώσεων. Με το μητρώο των συνδικαλιστικών οργανώσεων, φακελώνονται οι οργανώσεις» τόνισε συμπληρώνοντας ότι θα προκαλέσει προβλήματα στην περίπτωση προκήρυξης απεργίας.
  4. Καταργείται το μητρώο παραβατικών επιχειρήσεων όπως το είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Οποιαδήποτε παράβαση του εργοδότη καταγράφεται σε ένα μητρώο και ως αποτέλεσμα δεν θα παίρνει κρατική επιδότηση και εφόσον είναι επαναλαμβανόμενες παραβάσεις, θα γίνεται αναστολή εργασιών και σε ορισμένες περιπτώσεις κλείσιμο της επιχείρησης. Η ΝΔ θεωρεί μόνο την αδήλωτη εργασία ως άξια καταγραφής».
  5. Για τη μη καταβολή μισθού: «Στην περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν έπαιρνε το μισθό του, μπορούσε να θεωρήσει αυτό ως καταγγελία της σύμβασης εργασίας του από την πρώτη στιγμή, ενώ η ΝΔ θέτει ένα όριο δύο μηνών».
  6. Δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα σε ιδιώτες να μπαίνουν σε επιχειρήσεις και να κάνουν ελέγχους ασφάλειας και υγιεινής

 

Τέλος, κάλεσε τον κόσμο της εργασίας να δώσει απάντηση στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ενώ τόνισε ότι «μέσα στη Βουλή θα γίνει πόλεμος».