Ο Μορφωτικός Τομέας του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών (Σ.Φ.Γ.Τ.) Καβάλας σας καλεί στο Θεατράκι της Στέγης, την Τετάρτη 1 Απριλίου, για να συμμετέχετε σε συζήτηση που αφορά το μυθιστόρημα του Διαμαντή Αξιώτη «Πλωτές Γυναίκες».

 

Θα υπάρξει, αρχικά, μια σύντομη παρουσίαση του κειμένου σε ηλεκτρονική μορφή και στη συνέχεια σχολιασμός από την ομάδα της Λέσχης Ανάγνωσης, αλλά και όποιον άλλο επιθυμεί να συμμετέχει.

Στη συνάντηση που θα αρχίσει στις 7 μ.μ. θα είναι παρών και ο συγγραφέας.

 

Με εκτίμηση

Καρποζήλου Βόνη

Υπεύθυνη Μορφωτικού Τομέα του Σ.Φ.Γ.Τ.Καβάλας.

 

 

το βιβλίο 

Ο Κωνσταντίνος Δούκας αφού εγκαταλείπει την Κων/πολη σε ηλικία 20 χρόνων, καταφεύγει στην Αλεξάνδρεια μαζί με την δεκαεξάχρονη Τουρκάλα Λαλέ, γνωρίζεται τάχιστα με την οικογένεια του μεγαλοκαπνεμπόρου Γεώργιου Ιορδάνου από την Καππαδοκία. Σ’ αυτό συντελεί η εκθαμβωτική ομορφιά και των δύο, η ευγλωττία, το θράσος και τα ασύστολα ψεύδη του Κωνσταντίνου. Εκεί η Λαλέ βαφτίζεται χριστιανή και ονομάζεται Ευδοκία. Όταν, μετά από δύο χρόνια, το 1920, ο Ιορδάνου τον στέλνει ως εκτιμητή καπνών στην Ελλάδα – στην Καβάλα συγκεκριμένα, από τις πρώτες καπνουπόλεις της εποχής – ο Κωνσταντίνος θα συναντήσει τον αδελφό του Γεώργιου, Ευγένιο Ιορδάνου, ισχυρό καπνέμπορο και πρώτο εκλεγμένο δήμαρχο, θα παραμείνει εκεί, προδίδοντας χωρίς καμιά τύψη τον Αλεξανδρινό ευεργέτη του. Στην Καβάλα προστατεύεται και ευεργετείται, μέσω των ίδιων προσόντων, τόσο από τον Ευγένιο όσο και από τον Αυστριακό Άντολφ Βιξ, ισχυρό οικονομικό και κοινωνικό παράγοντα. Ο Κωνσταντίνος, σε μικρό χρονικό διάστημα, αναδεικνύεται σε έμπορο καπνού. Παρά την έντονη επιθυμία του να αποκτήσει γιο προς συνέχιση της ένδοξης οικογένειας των Δούκα, η Πλουσία γεννά, από μία κάθε χρόνο, πέντε θυγατέρες. Ο Κωνσταντίνος τις ονομάζει, διαδοχικά, Ανδρομάχη, Ανδρόκλεια, Ανδροφίλη, Ανδροθέα και Ανδρονίκη, ελπίζοντας γι’ αυτές μέσα από τα ανδρικά τους ονόματα, την μελλοντική απόκτηση δύναμης, ισχύος.

Πόλεμος, κατοχή, διακυμάνσεις του καπνικού, πτώχευση της οικογένειας και θάνατος του Κωνσταντίνου κατά την πτώση του αεροσκάφους που επιχειρεί την παρθενική του πτώση Καβάλα – Αθήναι. Στην πρώτη αεροπορική τραγωδία της χώρας. Ο Κωνσταντίνος είναι ήδη 52 ετών…

Το μυθιστόρημα διανύει τα τρία τέταρτα του περασμένου αιώνα, εβδομήντα πέντε χρόνια ακριβώς: 1900-1975.Σ’ αυτό διαγράφεται η ιστορία της Ελλάδας αυτής της περιόδου. Η πορεία του καπνικού ζητήματος με όλες του τις διακυμάνσεις. Η άνοδος και η πτώση μιας οικογένειας καπνεμπόρων.

 

 

 

ο συγγραφέας

Ο Διαμαντής Αξιώτης γεννήθηκε το 1942 στην Καβάλα, όπου και ζει, και είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Καβαλιώτες συγγραφείς. Υπήρξε υπεύθυνος, επί σειρά ετών, των λογοτεχνικών περιοδικών «Σκαπτή Ύλη» και «Υπόστεγο» αλλά και συνεργάτης της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Κείμενό του (Η Άννα του Κλήδονα), συμπεριελήφθη από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στη διδακτέα ύλη των κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στα αναγνωστικά της Β' Γυμνασίου.
 

Εργογραφία:

Ποιητικές συλλογές:
1966  Ιχώρ, Καβάλα
1974  Ποσοστό ευθύνης, Καβάλα
1976  Διαμπερές, εκδ. Σκαπτή Ύλη, Θεσσαλονίκη
1985 Ύπνος μεσημβρίας, εκδ. ΑΣΕ, Θεσσαλονίκη

Ανθολογίες: 
1983   Καβαλιώτες ποιητές
1985   Καβαλιώτες πεζογράφοι
1987   Διηγήματα Φώτη Πρασίνη  
           [Εκδόσεις Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας]
2003  ΚΑΒΑΛΑ, Μια πόλη στη λογοτεχνία, εκδ. Μεταίχμιο 

Πεζά : 
1990  Το μισό των κενταύρων, διηγήματα, εκδ. Παρατηρητής
1994  Ξόβεργα με μέλι, διηγήματα, εκδ. Τραμ / 2η εκδ. Νεφέλη, 1994.
1999  Το ελάχιστον της ζωής του, μυθιστόρημα, εκδ. Κέδρος
2002  Πλωτές γυναίκες, μυθιστόρημα, εκδ. Κέδρος
          [Υποψήφιο για το βραβείο Balkanika 2003]
2004  Μοιρασμένα χιλιόμετρα, μυθιστόρημα, εκδ. Κέδρος  
2010  λάθος λύκο, μυθιστόρημα, εκδ. Κέδρος