(φωτογραφία αρχείου)

Σοβαρή βλάβη αντιμετώπισε την ώρα που πετούσε πάνω από περιοχές του νομού Καβάλας το ελικόπτερο που πραγματοποιεί αεροψεκασμούς για την καταπολέμηση των κουνουπιών. 

 

Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το ελικόπτερο παρουσίασε σοβαρή αστάθεια και απώλεια υγρών, την ώρα της πτήσης, και λίγο έλειψε να πέσει σε μη κατοικημένη περιοχή, όμως τελικώς προσγειώθηκε με ασφάλεια. 

 

Οι ίδιες πηγές θέλουν το συμβάν να σημειώθηκε την Τετάρτη 31 Ιουλίου κι ενώ είχαν δοθεί, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, αναβολές στο πρόγραμμα αεροψεκασμών οι οποίες αποδίδονταν στην καιρική αστάθεια. 

 

Η τελευταία σχετική ανακοίνωση από την Καβάλα και συγκεκριμένα τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, ανέφερε ότι αναβλήθηκαν οι ψεκασμοί της Τρίτης 30 Ιουλίου για την Πέμπτη 1 Αυγούστου, από τη δύση του ηλίου και για διάστημα δύο ωρών. 

 

Κανένας εκπρόσωπος τοπικής αρχής δεν ήταν σε θέση, έως το μεσημέρι της Πέμπτης 1 Αυγούστου 2019, να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το συμβάν. 

 

Σε επικοινωνία του KavalaNews.GR με τον γενικό συντονιστή του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών για την Περιφέρεια ΑΜΘ, Λουκά Γεωργίου, ενημερωθήκαμε ότι δεν έχει αναφερθεί κάποια τέτοια βλάβη από τον ανάδοχο του προγράμματος στην υπηρεσία και ότι το πρόγραμμα καταπολέμησης συνεχίζεται κανονικά.

 

Μάλιστα ο κ. Γεωργίου είπε πως έγιναν αεροψεκασμοί και νωρίς το πρωί της Πέμπτης 1 Αυγούστου στην Καβάλα (σ.σ. η ανακοίνωση της περασμένης Τρίτης ανέφερε ότι οι ψεκασμοί θα γίνουν από τη δύση του ηλίου και μετά). 

 

Στο συμβάν της βλάβης εν ώρα πτήσης, αναφέρθηκε και η ενημερωτική ιστοσελίδα «Τα Νέα της Θράκης» η οποία μεταδίδει πως το ελικόπτερο αεροψεκασμών είναι προς το παρόν καθηλωμένο και ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αντικατάστασής του από άλλο ελικόπτερο, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένοι αεροψεκασμοί.

 

Σημειώνεται ότι πριν από 2 χρόνια, τον Ιούνιο του 2017, είχε σημειωθεί θανατηφόρο δυστύχημα με ψεκαστικό αεροσκάφος στην περιοχή του Σχινιά στην Αττική. Κυβερνήτης του αεροσκάφους ήταν ο Δημήτρης Πρέντζας, ένας έμπειρος χειριστής που γνώριζε πολύ καλά την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μιας και πραγματοποιούσε ψεκασμούς και στην περιοχή. Από την πτώση του αεροσκάφους είχαν βρει το θάνατο ο χειριστής κι ένας εκ των δύο επιβαινόντων.