Ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας ανεβάζει το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Μαρτίου, στο θεατράκι της Στέγης την παράσταση του Άντον Τσέχωφ «Οι Βλαβερές Συνέπειες του Καπνού».

 

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ερμηνεύει ο Νάσος Σανσαρίδης.

Επίσης συμμετέχουν η Ζωή Βυζοβίτη στο ρόλο της συζύγου και ο Κώστας Σάββας Κυρκιτζιώτης σε ζωντανή μουσική με σαξόφωνο.

 

Η σκηνοθεσία είναι της Θεοπίστης Αναστασιάδου και ο φωτισμός του Κώστα Μερεσεντόγλου.

 

Ώρα έναρξης  9:00 μμ.

 

Είσοδος 5 ευρώ.

 

 

Το συγκεκριμένο έργο του Τσέχωφ είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μονόπρακτά του.

Ο Άντον Τσέχωφ γεννήθηκε το 1860 σε μια φτωχή πόλη στη νότια Ρωσία. Ήταν το τρίτο από τα έξι παιδιά της οικογένειάς του και μεγάλωσε σε πολύ αυστηρό και θρησκευτικό περιβάλλον.

Το 1884 αποκτά το πτυχίο του και αρχίζει να εργάζεται ως γιατρός. Παράλληλα εκδίδει την πρώτη συλλογή διηγημάτων του «Παραμύθια της Μελπομένης». Το 1886 κι ενώ γράφει την πρώτη μορφή του «Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού», μαθαίνει ότι πάσχει από φυματίωση.

Το έργο αυτό συμπεριλαμβάνεται στα σπουδαιότερα θεατρικά του έργα μαζί με τα Ιβάνοφ, Αρκούδα, Πρόταση σε γάμο, Γλάρος, Θείος Βάνια, Τρεις αδελφές, Βυσσινόκηπος.

«Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού» ασχολούνται με τις σχέσεις των δύο φύλων, παρουσιάζοντας ανάγλυφα και µε πολύ χιούµορ τις κωµικές καταστάσεις αλλά και τις µικρές τραγωδίες που κρύβονται στις σχέσεις ανδρών και γυναικών.

 

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΦΓΤ αναφέρει: 

Είναι ένας μονόλογος του Τσέχωφ, ο οποίος μονόλογος ξεχύνεται χείμαρρος από το στόμα του αφηγητή. Ένας καταπιεσμένος άντρας ένας άνθρωπος που έχει χαραμίσει τα χρόνια της ζωής του, δίπλα σε μία γυναίκα-στρατηγό. Αν και με μεγάλη οικογένεια, παρόλα αυτά μόνος, θλιμμένος, με μία απέραντη ερημιά στην ψυχή του. Βρίσκει αφορμή την ομιλία που πρέπει να κάνει για τις βλαβερές συνέπειες του καπνού και βγάζει από μέσα του, ότι έχει. «Μίλησα και ξαλάφρωσε η ψυχή μου» τα τελευταία του. Τσέχωφ. Από πάντα και για πάντα επίκαιρος. Ανθρώπινος, πραγματικός.

Το εργάκι  το παρουσιάσαμε πριν τρεις εβδομάδες σε καφέ-μπαρ της Χρυσούπολης, με επιτυχία και με μία μεγάλη ανιδιοτελή αγκαλιά από τον κόσμο εκεί. Κάποιοι το χαρακτήρισαν μουσικοθεατρική παράσταση. Κι αυτό, γιατί υπάρχει «αληθινή» μουσική από σαξόφωνο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φίλους-συνεργάτες μου κι ένα επίσης μεγάλο ευχαριστώ στον Γιάννη Γανίτη, για την υπέροχη δουλειά του σε αφίσες και Flyer’s. Μονόλογος από τον Νάσο Σανσαρίδη και σαξώφονο από τον Κώστα-Σάββα Κιρκιτζώτη. Σας περιμένουμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας.