Μετά από 8 χρόνια παρουσίας του στο κίνημα της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ο γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης Καβάλας της Χρυσής Αυγής και εκλεγμένος πλέον δημοτικός σύμβουλος μετά τις πρόσφατες εκλογές Δημήτρης Βογιατζής ανακοίνωσε με συνέντευξη Τύπου την αποχώρηση από το κόμμα.  Ο ίδιος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι θα συνεχίσει τον πολιτικό αγώνα ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και είναι υποχρέωση του, όπως χαρακτηριστικά είπε, να μην προδώσει την εμπιστοσύνη όλων αυτών που ανεξάρτητα με το κόμμα τον στήριξαν με την ψήφο τους στις τελευταίες δημοτικές εκλογές.

 

 

γράφει η 

Κάτια Γιαννουκάκου

 

 

Επίθεση στο Μιχαλολιάκο 

Στη διάρκεια της συνέντευξης επιτέθηκε στον Νίκο Μιχαλολιάκο λέγοντας πως η Χρυσή Αυγή είναι μια κλειστή οικογενειακή ομάδα την οποία χαρακτήρισε συμμορία και υποστήριξε πως ντρέπεται που στήριξε αυτό το μόρφωμα όπως το αποκάλεσε.

 

 

"Τίμιος άνθρωπος" ο Μιχαλολιάκος για τον Βογιατζή πριν από δύο μήνες

Βέβαια όλα αυτά μετά τις εκλογές διότι προεκλογικά και συγκεκριμένα πριν από δύο περίπου μήνες στην κατάθεσή του στη δίκη της Χρυσής Αυγής στις 14 Μάϊου ο κ. Βογιατζής δήλωνε για τον Μιχαλολιάκο «Η άποψή μου για τον ίδιο είναι ότι είναι πολύ τίμιος άνθρωπος που έχει παρεξηγηθεί»

 

 

Απόσπασμα από τα τις δηλώσεις "μετάνοιας" στη συνέντευξη Τύπου

“Από το 2012 που ανέλαβα γραμματέας της τοπικής οργάνωσης Καβάλας της Χρυσής Αυγής οργάνωσα μαζί με τους φίλους και υποστηρικτές μας εκατοντάδες ενημερωτικές εξορμήσεις, δεκάδες εκδηλώσεις, ομιλίες και ενέργειες κοινωνικής αλληλεγγύης σε ολόκληρο το νομό Καβάλας. Ουδέποτε απασχολήσαμε ως γραφείο την Δικαιοσύνη όπως έγινε με άλλα γραφεία της Χρυσής Αυγής, αλλά ακόμη και όταν δεχτήκαμε χτυπήματα από τους γνωστούς-αγνώστους ακροαριστερούς τρομοκράτες, ουδέποτε απαντήσαμε. Από τον Ιανουάριο του 2019 που τολμήσαμε να ανακοινώσουμε την κάθοδο συνδυασμού για τον δήμο Καβάλας όχι μόνο δεν είχαμε υποστήριξη από το κόμμα, αλλά αντίθετα υπήρχε ένας διαρκής πόλεμος φθοράς από την Θεσσαλονίκη και τον Ματθαιόπουλο.

 

Ακόμη και μετά από τρία τρομοκρατικά χτυπήματα από τους γνωστούς-αγνώστους ακροαριστερούς τρομοκράτες (διάρρηξη και καταστροφή γραφείων, τοποθέτηση και έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητο μου κάτω από το μπαλκόνι που κοιμόνταν η κόρη μου, επίθεση στο εκλογικό περίπτερο) κανένας από το κόμμα δεν μας στήριξε. Το κόμμα παρέμεινε προκλητικά ανύπαρκτο και βουβό. Μια βδομάδα μετά τις εκλογές της 26ης Μαίου και ενώ ο Μιχαλολιάκος καλούσε σε πανστρατιά και συστράτευση φίλους και υποστηρικτές, ομάδα στελεχών από την Θεσσαλονίκη με επικεφαλής Ματθαιόπουλο και Χρυσομάλλη (νυν και πρώην κομματικός Περιφερειάρχης στην Βόρεια Ελλάδα. αντίστοιχα) κατέφθασε στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης για να υποτάξει τους “απείθαρχους της Καβάλας” με τραμπουκισμούς, βρισιές και απειλές, με χαρακτηριστικότερες αυτές του μέλους της Κ.Ε. δικηγόρου Ιωάννου Άγγελου “εμείς οι Χρυσαυγίτες σπάμε κεφάλια κανονικά θα πρέπει να σας σπάσουμε τα κεφάλια και να φύγουμε.. θα σας θάψουμε..” .

 

Όταν ενημέρωσα τον ίδιο τον κ. Μιχαλολιάκο για το συμβάν με διαβεβαίωσε ότι “είναι απαράδεκτο αυτό που συνέβη και τους κάλεσε τηλεφωνικά ο ίδιος και τους επίπληξε”. Δύο μέρες μετά και η ανακοίνωση των πρώτων ονομάτων του βουλευτικού ψηφοδελτίου τους έβρισκε σε περίοπτη και εκλέξιμη θέση διαψεύδοντας τα λεγόμενα του. Το μέλος της Κ.Ε. δικηγόρο Ιωάννου Άγγελου μπήκε υποψήφιος στις Σέρρες και ο Ματθαιόπουλος μπήκε στην Α΄ Θεσσαλονίκης.

 

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια κλειστή οικογενειακή ομάδα (οικογενειακή συμμορία) που προωθεί επιτακτικά και αποκλειστικά τα στενά της συμφέροντα, χωρίς να υπολογίζει κανέναν. Όλοι τους εξοντώνουν κάθε πραγματική ελπίδα στον βωμό του προσωπικού τους βολέματος ή του προσωπικού τους αλάθητου, σκανδαλίζουν και απογοητεύουν (για μια φορά ακόμη) τους καλοπροαίρετους, σπιλώνουν κάθε αυθεντική έννοια πατριωτισμού (κατ’ αναλογίαν με τον τρόπο που το έχουν ήδη πράξει έτερες πατριδοκάπηλες κομματικές μαζώξεις), κυοφορούν τον κίνδυνο στιγματισμού ακόμη και του εκκλησιαστικού ή και του μοναστικού χώρου (ειδικά όσοι υποδύονται τους χριστιανούς ή επικαλούνται έως και ευλογίες γερόντων και στήριξη μοναστηριών), παίζουν (συνειδητά ή υποσυνείδητα - παντελώς αδιάφορο) τον ρόλο της εφεδρείας, του συστημικού στυλοβάτη, του αναχώματος για κάθε υγιές κι αυθεντικό πατριωτικό.

 

«Την συνολική ευθύνη φέρει ο Μιχαλολιάκος»

Διότι, όταν κουμαντάρεις ένα κόμμα, ως Πατριάρχης και ως απόλυτος Κυρίαρχος, τότε μοιραία φορτώνεσαι και το σύνολο της ευθύνης...Και για τις νίκες και για την Ήττα …Προσωπικά ντρέπομαι που στήριξα αυτό το εθνικά, πολιτικά και κοινωνικά επικίνδυνο μόρφωμα. Και πρώτα απ’ όλα οφείλω να πράξω αυτό που δεν τόλμησε ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος, να ζητήσει ένα συγνώμη για το ταπεινωτικό αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών που ήταν συνέπεια των δικών του λανθασμένων επιλογών και αποφάσεων. Και εγώ προσωπικά οφείλω μια συγνώμη σε όλους τους φίλους που σας παρότρυνα να στηρίξετε μια τόσο λαθεμένη πολιτική επιλογή.

 

Όταν ο Βογιατζής υπερασπιζόταν στο δικαστήριο Μιχαλολιάκο & Χρυσή Αυγή

Ο κ. Βογιατζής ωστόσο στη δίκη της Χρυσής Αυγής είχε καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης πριν από δυο μήνες τότε που ακόμα δεν τα είχε τσουγκρίσει με το κόμμα-μόρφωμα όπως το αποκαλεί τώρα. Τότε που ο Μιχαλολιάκος ήταν παρεξηγημένος όπως είχε πει. Φαίνεται ο κ. Βογιατζής δεν τα είχε καταλάβει τότε όλα αυτά που κατήγγειλε στη συνέντευξη για να τα καταθέσει και στη δίκη να βοηθήσει στην καταδίκη των ενόχων αλλά φρόντισε να επισημάνει στο δικαστήριο ότι όλα ήταν καλά μέσα στο συγκεκριμένο κόμμα και πως η δολοφονία Φύσσα ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. 

 

 

Διαβάστε την κατάθεση Βογιατζή όπως καταγράφηκε από τους παρατηρητές της δίκης της Χρυσής Αυγής

 

Πρ: Ο επόμενος μάρτυρας. Βογιατζής. Που κατοικείτε;

Βογιατζής: Καβάλα. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας, διαφημίσεις εντύπων. Είμαι επιστημονικός συνεργάτης του κ. Μπαρμπαρούση από τον Ιούνιο 2012.

 

 

Πρ: Είστε όμως εκτός Αθηνών.

Βογ: Κυρίως με τη διαχείριση της ιστοσελίδας ασχολούμαι. Στην Αθήνα είμαι όποτε με χρειαστεί το κόμμα, 1/μήνα αλλά μπορεί και 1/τρίμηνο. Στη Βουλή, όχι στα γραφεία του κόμματος.

 

 

Πρ: Και η διαχείριση της ιστοσελίδας είναι αντικείμενο ενός επιστημονικού συνεργάτη;

Βογ: Επειδή έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, λόγω server, γίνονται επιθέσεις από διάφορους χώρους. Απαιτεί συχνές αναβαθμίσεις και κάποια πλήρη απασχόληση. Δεν ασχολούμαι με ερωτήσεις. Αλλά με την ιστοσελίδα και τα ηλεκτρονικά.

 

Πρ: Με τη ΧΑ πώς ήρθατε σε επαφή;

Βογ: Το 2011 άρχισα να συμμετέχω, όταν ήρθε ο Μιχαλολιάκος στην Καβάλα. Είχαμε μια μεγάλη, ωραία συζήτηση. Πείστηκα για την τιμιότητά του ως ανθρώπου. Μέχρι τότε άκουγα, από τα ΜΜΕ, ότι δεν είναι ό,τι καλύτερο. Όταν γνώρισα τον ίδιο, κατάλαβα ότι θέλουν να κατέβουν στον πολιτικό στίβο, να αυξήσουν το ποσοστό τους, να γίνουν κυβέρνηση. Έχω 2 πτυχία στην Αγγλία, σκέφτηκα ότι μπορούσα να βοηθήσω. Μέχρι τότε υπήρχε σελίδα στο wordpress. Είχαν γίνει αναφορές και είχε κλείσει από την Wordpress τον Μάιο 2012. Οπότε μετά επικοινώνησε μαζί μου ο γενικός γραμματέας, μου ζήτησε να ασχοληθώ εγώ, δέχθηκα και έγινα επιστημονικός συνεργάτης αρμόδιος γι' αυτό.

 

Πρ: Υπήρξατε υποψήφιος του κόμματος;

Βογ: Ναι στις δυο εκλογές του 2015, υπ. βουλευτής. Τώρα είμαι υπ. δήμαρχος 

 

Πρ: Τί σας έλεγε ο Μιχαλολιάκος;

Βογ: Να είμαστε προσεκτικοί σε θέματα βίας, να...

 

 

Πρ: Γιατί να πει κάτι τέτοιο;

Βογ: Είμαι υπεύθυνος της ΧΑ για τον νομό Καβάλας. Από την εμπειρία που έχουμε, για το παραμικρό, την πληρώνει το κόμμα. Από το 2012 και μετά. Και στην Καβάλα 2 μάλωσαν και φορούσαν μπλούζα ΧΑ., το απέδωσαν στο κόμμα. Η άποψή μου για τον ίδιο είναι ότι είναι πολύ τίμιος άνθρωπος που έχει παρεξηγηθεί. Κοινωνικά, απόταΜΜΕ. Τον δείχνουν, με κοντινά πλάνα, σαν κόμη δράκουλα και μεταφέρεται αυτή η εικόνα. Είναι ένας καθημερινός άνθρωπος, τίμιος, που έχει πάρει την απόφαση να αγωνιστεί για την πατρίδα του. Πράγμαπουδενείναιπαράνομο.

 

 

Πρ: Σε ομιλίες του έχετε παραστεί, τις έχετε ακούσει;

Βογ: Όχι σε όλες, αλλά σε κάποιες ναι. Που ήταν ο ίδιος εννοώ.

 

 

Πρ: Έχετε διαπιστώσει ότι ο λόγος του είναι πιο ακραίος ή όχι;

Βογ: Θεωρώ ότι για πολιτικό, για τον Μιχαλολιάκο, ότι δεν πρέπει να το δούμε αποσπασματικά. Στο σύνολο πρέπει να το δούμε. Γιατί ο λόγος του αποσπασματικά είναι ιδιόρρυθμος.

 

 

Πρ: Θα σας διαβάσω κείμενο του '10, του '12, αναφορά στα τάγματα εφόδου. Εσείς γι' αυτά ξέρετε κάτι;

Βογ: Όχι, είχαμε ομάδες περιφρούρησης, επειδή δεν υπήρχε προστασία από την αστυνομία. Άλλος ανελάμβανε να φέρει τους ομιλητές, άλλοι, π.χ. 8 άτομα, οριοθετούσαν τον χώρο, με πανώ, και είχαν τον νου τους, περιφρουρούσαν τον χώρο.

 

 

Πρ: Το 2012 ο Μιχαλολιάκος αναφέρθηκε σε πέτρινα χρόνια, σκληρά... Τί έχετε να πείτε επ' αυτού.

Βογ: Δεν καταλαβαίνω. Δεν ξέρω γιατί είναι πέτρινα τα χρόνια πριν το 2012. Μάλλονδύσκολαγιατοκόμμα.

 

 

Πρ: Σε άλλο λόγο, αναφέρθηκε σε σιχασιά, ότι «θα δούν τί σημαίνει μάχη, λόγχες να ακονίζονται στο πεζοδρόμιο» κλπ.

Βογ: Ήμουν παρών όταν λέχθηκε αυτό. Εκείνη την περίοδο υπήρχε κλίμα ότι η ΧΑ έχει βολευτεί. Πώς αφορά τα τάγματα εφόδου αυτό; Εννοούσε κοροϊδευτικά ότι ποιοι είναι τα τάγματα εφόδου, εσάς, που σας κυνηγά το σύστημα. Ήταν πολιτικός λόγος, ότι δεν έχουμε βολευτεί στις καρέκλες, ότι βγαίνουμε στο πεζοδρόμιο, με φυλλάδια.

 

Πρ: Και οι ξιφολόγχες στα πεζοδρόμια;

Βογ: Εε. Οι ξιφολόγχες... Νομίζω το εννοεί μεταφορικά. Με ποιητική έννοια. Αν και δεν νομίζω ότι χρησιμοποιεί την έκφραση αυτή. 

 

 

Πρ: Και σε βίντεο, όπου γίνεται λόγος για τη Γερμανία του Χίτλερ..

Βογ: Ναι το έχω δει, συχνά αναφερόταν, εννοούσε ότι θα σώσουμε την Ελλάδα. Ότι μας λένε φασίστες, αλλά δεν είμαστε. Εγώ δεν θεωρώ τον εαυτό μου φασίστα. Δεν έχουμε περιστατικά βίας στην Καβάλα. Είναι γραμμή του Μιχαλολιάκου και την τηρούμε κατά γράμμα.

 

 

Πρ: Γιατί να πρέπει κάποιος να ανατρέψει τη γνώμη, επειδή κάποιος λέει φασίστας, ότι δεν ισχύει.

Βογ: Στη συγκεκριμένη φάση... Ξέρω τον Μιχαλολιάκο από το 2011.

 

 

Πρ: Έχουμε δει κόσμο σε χαιρετισμό, με τον Μιχαλολιάκο, με το χέρι υψωμένο. Τί χαιρετισμός είναι αυτός;

Βογ: Ε. Ε. Χαιρετισμός.

 

 

Πρ: Εσείς στην Καβάλα 7 χρόνια τώρα έτσι χαιρετιέστε όταν συναντιέστε;

Βογ: Όχι, σε καμία περίπτωση. Δεν υπάρχει κεντρική γραμμή. Καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει, δεν χρειάζεται να πάρει εντολή από τον γενικό γραμματέα. Τον χαιρετισμό αυτό τον χρησιμοποίησαν πολλοί ιστορικά, τον μεσοπόλεμο, στην Ιταλία, στη Ρουμανία, στην Ελλάδα επί Μεταξά, και στη Γερμανία.  Δεν υπάρχει κομματική γραμμή νομίζω, γι'αυτό, δεν λέει κάποιος πώς χαιρετιόμαστε.

 

 

Πρ: Για τους αλιεργάτες κλπ ξέρετε κάτι;

Βογ: Τα διάβασα.

 

 

 

Πρ: Ως υποψήφιος εκείνη την εποχή, τα συζητήσατε; Προβληματιστήκατε;

Βογ: Όχι. Θεωρώ ότι δεν με αφορούσε στον χώρο τον δικό μου.

 

Πρ: Στο χώρο σας τί εννοείτε;

Βογ: Στην Καβάλα.

 

 

Πρ: Αν ερχόταν ψηφοφόρος σας και σας ρωτούσε τί θα λέγατε;

Βογ: Ότι τα περιστατικά αυτά δεν έχουν γίνει ποτέ και παρουσιάζονται για να πλήξουν το κόμμα.

 

 

Πρ: Αυτή είναι και η προσωπική σας θέση;

Βογ: Ότι ναι, δεν έγινε ποτέ κάτι απ' αυτά. Ότι δίνεται επικοινωνιακά μεγαλύτερη βαρύτητα, για να πλήξουν το τρίτο κόμμα.

 

 

Πρ: Για την ανθρωποκτονία Φύσσα τί πιστεύετε;

Βογ: Ότι ήταν μεμονωμένο περιστατικό.

 

 

Πρ: Μεμονωμένο τί εννοείτε;

Βογ: Ότι έγινε μια συμπλοκή μεταξύ κάποιων ατόμων, ότι μετά ήρθαν και άλλοι... 

 

 

Πρ: Πληροφορηθήκατε ότι υπάρχουν SMS κλπ;

Βογ: Ναι, άκουσα κάποια πράγματα. Γενικά στέλναμε, για συναντήσεις, ότι την τάδε του μηνός...

 

 

Πρ: Θεωρείτε ότι αυτά είναι ίδια με αυτά που εστάλησαν εκείνο το βράδυ;

Βογ: Δεν πιστεύω ότι τα μηνύματα είναι ενοχοποιητικά. Κάποιος είναι ένοχος για κάποια πράξη. Ο ένοχος έχει βρεθεί. Νομίζω αρχικά ήταν 5-6 άτομα, μετά μαζεύτηκαν και άλλα.

 

 

Πρ: Θεωρείτε ότι αυτά είναι ίδια με αυτά που εστάλησαν εκείνο το βράδυ;

Βογ: Δεν πιστεύω ότι τα μηνύματα είναι ενοχοποιητικά. Κάποιος είναι ένοχος για κάποια πράξη. Ο ένοχος έχει βρεθεί. Νομίζω αρχικά ήταν 5-6 άτομα, μετά μαζεύτηκαν και άλλα.

 

 

Πρ: Στην Καβάλα το καταστατικό το έχετε;

Βογ: Ναι, με σφραγίδα μάλιστα του γραμματέα. 

 

 

 

Πρ: Όταν έρθουν νέα μέλη, τί κάνετε;

Βογ: Ξεκαθαρίζω ότι τα γράφει η τοπική. Γράφουμε τα στοιχεία τους, ρωτάμε αν θέλουν να συμμετάχουν σε αιμοδοσίες, στη διανομή εντύπων. Σε άλλη κατάσταση γράφω τους υποστηρικτές. Εγώ κρατάω αυτές τις καταστάσεις και δεν ενημερώνω κανέναν. Οι τοπικές της ΧΑ, τουλάχιστον από το '12, λειτουργούν αυτόνομα.  Μπορεί να έρθει εγκύκλιος να ρωτά πόσα άτομα έχουμε. 

 

 

Πρ: Δηλαδή δεν τους ενδιαφέρει να ξέρουν αν θα είναι ο x Παπαδόπουλος;

Βογ: Όχι, όταν είναι να γίνει κάποια συνάντηση, συγκέντρωση, επικοινωνούμε εμείς με τα μέλη μας.

 

 

 

Πρ: Το καταστατικό πότε το χρησιμοποιείτε;

Βογ: Το έχω διαβάσει. Παλιά είχαμε και περιφερειάρχη Καβάλας, τον κ. Χρήστο Καπετάνιο που με έφερε σε επαφή με τη ΧΑ το 2010. Είμαστε οικονομικά αυτόνομοι, μαζεύουμε κάποιες συνδρομές για φυλλάδια, ταξίδια για τα Ίμια.

 

 

Πρ: Μέλος είστε;

Βογ: Της Κ.Ε. από το 2016.

 

 

Πρ: Το καταστατικό αναφέρεται σε μέλη του κόμματος, είναι το ίδιο;

Βογ: Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες. Εε... Θεωρώ ότι είμαι μέλος. Για άλλα μέλη δεν ξέρω.

 

 

 

Πρ: Βάσει του καταστατικού λέω, που το έχετε διαβάσει.

Βογ: Θεωρώ ότι κάποιος υποβάλει αίτηση και γίνεται μέλος. Δεν θυμάμαι αν ορίζει τη διαδικασία εγγραφής μέλους. Ξέρω ότι προτάθηκα για την Κ.Ε. από τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο και έγινα ένα από τα 60 μέλη.

Εισαγγελέας: Είπατε για εγγραφή μελών, τί εννούσατε;

Βογ: Τα μέλη τα ορίζω εγώ, τα γράφω, έρχονται κάθε εβδομάδα...

 

 

Εισ: Ποια η διαφορά με το μέλος της ΚΕ;

Βογ: Τα μέλη της ΚΕ μαζευόμαστε κάθε δίμηνο & συζητάμε θέματα του κόμματος. Εγώείμαισεμεγάληαπόσταση...

 

 

Εισ: Μέλη και υποστηρικτές, ποια η διαφορά;

Βογ: Ουσιαστικά πρόκειται για το ίδιο πράγμα. Για να ξεχωρίσουμε αν είναι κάποιοι της Καβάλας ή της Δράμας. Τους κινητοποιώ, ενημερώνω. να έρχονται σε εκδηλώσεις, π.χ. αν θα μιλήσει ο Λαγός. Κάποιοι από αυτούς έρχονται πιο συχνά, οπότε εγώ διαχωρίζω αν πρόκειται για υποστηρικτές ή μέλη. Δεν υπάρχει κανόνας, εγώ το καθορίζω, ουσιαστικά μιλάμε για άτομα που ανήκουν στο κόμμα, άλλη τοπική μπορεί να τα διαχωρίζει αλλιώς.

 

 

Εισ: Σε ποιο καταστατικό αναφέρεστε;

Βογ: Του 2012, νομίζω.

 

 

Εισ: Υπάρχει άλλο;

Βογ: Όχι. Δεν ξέρω για άλλο. Όταν κάναμε τοπική, μας ήρθε το καταστατικό του 2012.

 

 

Εισ: Σε σχέση με τα περιστατικά για τη δολοφονία Φύσσα κλπ, τα συζητήσατε;

Βογ: Όχι. Δεν θεώρησα, όπως είπα πριν, ότι... Αν κάποιος ανήκει σε κάποιο κόμμα, και κάνει κάποια δολοφονία, φταίει όλο το κόμμα;

 

 

Εισ: Εσείς θα μας πείτε.

Βογ: Νομίζω ότι δεν υπάρχει συλλογική ευθύνη. Όταν αθωωθήκαμε για τις κούτες στις λαϊκές...

 

 

Πρ: Ήσασταν και εσείς τότε; Επειδή είπατε «αθωωθήκαμε».

Βογ: Όχι δεν ήμουν.