Με τρίτο σταθμό την Καβάλα, τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015, το πρόγραμμα Universities4EU (U4EU) ολοκληρώνει το ταξίδι του σε τρία διαφορετικά μέρη της Ελλάδας θέτοντας στο επίκεντρο νέους, μαθητές ηλικίας 16-18 ετών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στόχος του προγράμματος είναι να φέρει κοντά μαθητές και καθηγητές Λυκείων της χώρας με το Πανεπιστήμιο προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και να ακολουθήσει διάλογος πάνω στις σύγχρονες προκλήσεις για την Ευρώπη και το μέλλον της, καθώς και να αναζητηθούν απαντήσεις για τα προβλήματα που τροφοδοτούνται από την κρίση τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα U4EU αποσκοπεί επίσης, στη σύνδεση και αλληλοδιάδραση των διαφορετικών βαθμίδων εκπαίδευσης με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και την κοινωνία των πολιτών. Έτσι, ο διάλογος και οι δράσεις που ξεκινούν από το Πανεπιστήμιο,  θα συνεχιστούν στα Λύκεια της χώρας και τις τοπικές κοινωνίες.

Η τρίτη εκπαιδευτική δράση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί  τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Καβάλας και στηρίζεται από τον Δήμο Καβάλας. Στη δράση αυτή θα συμμετάσχουν 130 περίπου μαθητές και εκπαιδευτικοί από 6 διαφορετικά Λύκεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Πιο συγκεκριμένα θα έρθουν μαθητές και εκπαιδευτικοί από το 1ο και το 5ο  Λύκειο Καβάλας, από το 1ο ΓΕΛ Ορεστιάδας, το 3ο  ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης και από το ΓΕΛ Διδυμοτείχου.  Μέσα από θεματικά εργαστήρια που θα υλοποιηθούν από νεανικές φοιτητικές οργανώσεις (AIESEC, JEF, AEGEE, Όμιλος Ρητορικής και Ομάδα MUN, ΚεΠΝΕΤ), οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν γνώσεις, συνεργατικές στάσεις και δεξιότητες.

 

Στο πιο διαδραστικό κομμάτι του προγράμματος οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν, να συζητήσουν με φοιτητές Erasmus του ΤΕΙ Καβάλας από διάφορες χώρες, ενώ παράλληλα θα γίνουν μέρος της δημιουργίας ενός επιδαπέδιου παιχνιδιού συνεισφέροντας στη δημιουργία και στη διαμόρφωση των ερωτήσεών του, έτσι ώστε να εκφράσουν δημιουργικά τι σημαίνει γι’ αυτούς η ΕΕ.

Επιπλέον, το πρόγραμμα U4EU μέσα από ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες για την κατάρτιση των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιδιώκει την αναβάθμιση των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους σχετικά με τη διακυβέρνηση, τις πολιτικές και τα προγράμματα που αφορούν την εκπαίδευση και την έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Η Ομάδα του U4EU είχε ταξιδέψει προηγουμένως πραγματοποιώντας άλλες δύο εκπαιδευτικές δράσεις στη Θεσσαλονίκη στις 28 Μαρτίου και στην Αθήνα στις 21 Μαρτίου, συναντώντας περίπου 270 μαθητές και εκπαιδευτικούς από 37 διαφορετικά Λύκεια. Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα ανακοινωθούν σε διήμερο συνέδριο τον Οκτώβριο του 2015 στον Πειραιά μαζί με τα αποτελέσματα της έρευνας «Τι σημαίνει η Ευρώπη για σένα (What Europe means 4U)», το επιδαπέδιο παιχνίδι που θα έχει δημιουργηθεί αλλά και μια εφαρμογή σχετική με την ΕΕ για mobile συσκευές.

 

Ακουλουθεί το πρόγραμμα της δράσης 

Προσέλευση: 8.30-9.00

Ολομέλεια: 09:00-12.30

9:00 – 10:20

  • Γεώργιος Φιλόσογλου, Αντιδήμαρχος Καβάλας, Χαιρετισμός
  • Δρ. Χριστίνα Κοντογουλίδου, Υπεύθυνη Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιου Πειραιώς, «Παρουσίαση Πανεπιστημίου Πειραιώς»
  • Φωτεινή Ασδεράκη, Ακαδημαϊκή Συντονίστρια Προγράμματος U4EU, Μαριλένα Μαραγκού, Project Manager U4EU, «Παρουσίαση του Προγράμματος U4EU»
  • Χαράλαμπος Γκούσιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα ΔΕΣ, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, «Παρουσίαση Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών», Φώτης Στραβοράβδης, τεταρτοετής φοιτητής, Τμήμα ΔΕΣ, Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Παναγιώτα Μπουγά, απόφοιτη Τμήματος ΔΕΣ, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ΜA in International Relations, Kings College London «Παρουσίαση Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών από την οπτική των φοιτητών» 
  • Στέφανος Νάστος, φοιτητής, ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, «YouthActiv Application»
  • Γνωριμία με τα Λύκεια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, Λίνα Καραΐσκου, Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

                                                                                                   

10:20         Οικογενειακή Φωτογραφία

10:30-11:00 Διάλειμμα

11:00-12:00

  • Φωτεινή Ασδεράκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα ΔΕΣ, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

«Ευρωπαϊκή Ένωση, Ιστορία, Θεσμικά Όργανα και Πολιτικές»

Αφροδίτη Αναστασάκη, τεταρτοετής φοιτήτρια, Τμήμα ΔΕΣ, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, «Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

  • Αλέξανδρος Αποστολίδης-Γκαρπούσης, τριτοετής φοιτητής, Τμήμα ΔΕΣ, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, «Ευρωπαϊκοί θεσμοί»
  • Δημήτρης Μαραγκός, Υπεύθυνος Επικοινωνίας, Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, «Διαδραστική συζήτηση με εισερχόμενους  και εξερχόμενους φοιτητές Erasmus»

 

12:00-12:30 Διάλειμμα-Ελαφρύ γεύμα

Εργαστήρια  12:30-15.30 (45 λεπτά το καθένα)

  1. «Ταξιδεύω, Μαθαίνω και Ζω την Ευρώπη» - JEF Piraeus, AEGEE Athens

Στόχος του εργαστηρίου “ Ταξιδεύω, Μαθαίνω και Ζω την Ευρώπη” είναι να βοηθήσει τους μαθητές να αντιληφθούν ότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο οι Βρυξέλλες αλλά μια Ένωση Κρατών που περιλαμβάνει την χώρα τους και με τις αποφάσεις της επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα τους.

JEF Piraeus, Αλέξανδρος Αποστολίδη-Γκαρπούσης, τεταρτοετής φοιτητής, Τμήμα ΔΕΣ, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

JEF Piraeus, Αφροδίτη Αναστασάκη, τεταρτοετής φοιτήτρια, Τμήμα ΔΕΣ, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Παναγιώτης Μπαρλαμπάς, τεταρτοετής φοιτητής, Τμήμα Εμπορίας & Διαφήμισης, ΤΕΙ Αθήνας

 

  1. «Νέοι Επιχειρηματίες» - ΑIESEC Piraeus

 

Στόχος του εργαστηρίου είναι η  αποσαφήνιση της έννοιας της «επιχειρηματικότητας» και η επαφή των μαθητών με την καινοτομία και την ενίσχυση της δημιουργικότητας τους.

 

AIESEC Piraeus - Αλεξάνδρα Νικοπούλου, τριτοετής φοιτήτρια, Τμήμα ΔΕΣ, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

AIESEC Piraeus - Φλώρα Σταυροπούλου, τριτοετής φοιτήτρια, Τμήμα ΔΕΣ, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

  1. «Ασκήσεις Προσομοίωσης»  - Ομάδα Ρητορικής και ομάδα MUN Πανεπιστημίου Πειραιώς

Η προσομοίωση είναι μια διαδικασία αναπαράστασης. Για τις ανάγκες του εργαστηρίου, θα προσομοιωθεί η διαδικασία συνεδρίασης του Συμβουλίου της ΕΕ, για θέματα ενέργειας & περιβάλλοντος. Οι μαθητές ως Υπουργοί Ενέργειας και Περιβάλλοντος θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν με ειδική πλειοψηφία πάνω στα ζητήματα αυτά. Θα κατανοήσουν ότι οι αποφάσεις στην ΕΕ βασίζονται σε συναινέσεις των κυβερνήσεων, μετά από διαπραγμάτευση και συμφωνία.

Ομάδα Ρητορικής και ομάδα MUN Πανεπιστημίου Πειραιώς:

Μαρία Κουτουλάκου, φοιτήτρια επί πτυχίω, Τμήμα ΔΕΣ, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Παναγιώτα Μπουγά, απόφοιτη Τμήματος ΔΕΣ, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ΜA in International Relations, Kings College London

Μαρία Παπαδούλου, φοιτήτρια επί πτυχίω, Τμήμα ΔΕΣ, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

 

  1. Τα Δώδεκα Αστέρια, Επιδαπέδιο Παιχνίδι

 

Στο συνεργατικό αυτό παιχνίδι, οι δώδεκα παίκτες κάθε ομάδας προσπαθούν από κοινού να τερματίσουν όσο το δυνατόν  γίνεται πιο κοντά στο κέντρο του παιχνιδιού (το οποίο αναπαριστά την Ευρωπαϊκή Ένωση) και σε καλύτερο χρόνο από τις άλλες ομάδες (οι
οποίες θα παίξουν το ίδιο παιχνίδι. Το παιχνίδι το οργανώνει ένας εκφωνητής, που γνωρίζει τους κανόνες, ο οποίος θα κρατάει τις κάρτες των ερωτήσεων,θα κάνει τις ερωτήσεις και θα παρακινεί τους παίκτες να συνεργαστούν μεταξύ τους. Σκοπός του παιχνιδιού είναι οι μαθητές να αποκομίσουν γνώσεις σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη θέση της Ελλάδας σε αυτή αλλά και να κατανοήσουν την έννοια της ολοκλήρωσης
.

 

Κώστας Συνοδινός, Διεθνολόγος, πτυχιούχος ΔΕΣ Παντοίου Πανεπιστημίου

Φίλιππος Κουν, graffiti designer

Δημήτριος Στρατάκος, απόφοιτος ΔΕΣ-Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Μaster in Peace and Development Studies, University of Linnaeus, Sweden

Παναγιώτα Κόττου, μέλος της ομάδας U4EU, πτυχιούχος Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Παράλληλη Επιμόρφωση για τους Εκπαιδευτικούς (12:30-15:30)

12:30-13:30

  • Άγγελος Κότιος, Καθηγητής, Κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών -Παναγιώτης Ήφαιστος, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος ΔΕΣ, συζήτηση για τα ζητήματα της ΕΕ
  • Φωτεινή Ασδεράκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, «Ευρωπαϊκή Εκπαιδευτική Πολιτική»

13:30-14:00 Διάλειμμα

14:00-15.30

  • Δημήτρης Μαραγκός, Υπεύθυνος Επικοινωνίας, ΙΚΥ, «Ευκαιρίες χρηματοδότησης για την σχολική εκπαίδευση μέσω του Erasmus
  • Χαράλαμπος Γκούσιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, «Προγράμματα για τις γλώσσες»
  • Βαρβάρα Δηλάρη, Unesco Εxpert , «Τα προγράμματα των Διεθνών Οργανισμών για την Εκπαίδευση (UNESCO, Συμβούλιο της Ευρώπης)»
  • Σχέδια δράσης των εκπαιδευτικών στα σχολεία

 

 

Ολομέλεια: 15.30-16.00

  • Συμπλήρωση φύλλων αξιολόγησης
  • Συζήτηση και  κλείσιμο της ημερίδας

 

 

Ομάδα υποστήριξης

Βούδρη Μαρία

Διαμαντοπούλου Άννα

Δαρδάνης Δημήτριος

Καραΐσκου Λίνα

Καρυωτάκη Ελένη

Κατσίπης Σπύρος

Κόττου Παναγιώτα

Μανιάτη Κωνσταντίνα

Μαραγκού Μαριλένα

Παπαδοπούλου Χριστιάννα

Στρατάκος Δημήτρης

Φιλακούρη Κατερίνα

Ρούβαλη Κατερίνα

 

Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων U4E