Από την ΠΑΜΘ/ΠΕ Καβάλας και ειδικότερα από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ανακοινώνεται ότι: Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καπνίσματος την Παρασκευή 31 Μαΐου 2019, υπενθυμίζουμε στο κοινό τα κάτωθι:

 

Το κάπνισμα αποτελεί την πιο βλαβερή συνήθεια για την υγεία μας σήμερα. Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 1 εκατ. θάνατοι οφείλονται στο κάπνισμα και αντιπροσωπεύουν περίπου 14% του συνόλου των θανάτων. Το κάπνισμα είναι η πρώτη αιτία χαμένων ετών ζωής λόγω θανάτου ή αναπηρίας. Μόνο εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνονται ετησίως περίπου 80.000 θάνατοι. Αν και από το 2010 ισχύει στη χώρα μας η πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, ο σχετικός Νόμος καταστρατηγείται συστηματικά. Παρά το ενθαρρυντικό γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια τα στατιστικά στοιχεία για τη χώρα μας δείχνουν ότι υπάρχει μείωση του καπνίσματος, ιδιαίτερα στους νέους 15-24 χρονών, η Ελλάδα έχει την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση τσιγάρων στη Δυτική Ευρώπη, ενώ η συνολική προτυποποιημένη θνησιμότητα από καρκίνο τραχείας, βρόγχων και πνευμόνων σημείωσε διαχρονικά αύξηση στην Ελλάδα. τη στιγμή που στη Μ. Βρετανία, τη Φινλανδία και τη Γερμανία σημειώθηκε μείωση. Στη χώρα μας, περίπου 20.000 άνθρωποι το χρόνο πεθαίνουν εξαιτίας ασθενειών που συνδέονται με το κάπνισμα.

 

Το κάπνισμα όμως έχει και τεράστιες οικονομικές συνέπειες. Υπολογίζεται ότι η χώρα μας δαπανά περισσότερα από 3,2 δις ετησίως ως κόστος περίθαλψης για ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Επιπλέον, τα έξοδα για αγορά προϊόντων καπνού αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο ποσοστό των οικογενειακών εξόδων, αφού ανέρχονται σε 3,8 δις ευρώ. Φαίνεται λοιπόν πως το τσιγάρο κοστίζει στους Έλληνες συνολικά πάνω από 7 δις ευρώ ετησίως. Μείωση του αριθμού των καπνιστών στην Ελλάδα κατά μόλις 15% θα οδηγούσε βραχυχρόνια, σε μείωση του άμεσου κόστους περίθαλψης, περίπου κατά 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, προσφέροντας μια πραγματική βοήθεια στα οικονομικά της χώρας μας. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι ειδικά σήμερα, είναι αναγκαίο να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του καπνίσματος τόσο στη Δημόσια Υγεία όσο και στην οικονομία.

 

Απαράδεκτα υψηλή παραμένει η συχνότητα του παθητικού καπνίσματος, καθώς οι καφετέριες, τα εστιατόρια, οι ταβέρνες, τα κέντρα διασκέδασης και τα σπίτια των καπνιστών αποτελούν χώρους σημαντικής έκθεσης των ατόμων στον καπνό. Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας Καβάλας, ήταν από τις πρώτες υπηρεσίες πανελλαδικά που διενήργησε εκτεταμένους ελέγχους και επέβαλε πολυάριθμες κυρώσεις στους παραβάτες της Αντικαπνιστικής Νομοθεσίας και θα συνεχίσει και στο μέλλον του ελέγχους για το κάπνισμα στους χώρους εστίασης αλλά και σε άλλους κλειστούς δημόσιους χώρους.

 

Καλούμε τους φίλους καπνιστές να σεβαστούν το δικαίωμα του μη καπνιστή να αναπνέει ελεύθερα. Καλούμε τους φίλους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος να εφαρμόσουν τον Νόμο, διότι οι κυρώσεις που προβλέπει είναι αυστηρά διοικητικά μέτρα τα οποία ξεκινούν από χρηματικά πρόστιμα και μπορεί να φθάσουν μέχρι και την προσωρινή ή οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας των καταστημάτων τους. Επιθυμούμε την συνεργασία πολιτών και φορέων στο θέμα αυτό που αφορά την υγεία όλων μας, ώστε να εξασφαλίσουμε ένα υγιεινότερο περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

 

(δελτίο Τύπου)