Η Δήμητρα Πασχάλη, η Ολυμπιονίκης του Ταεκβοντό, είναι μία από τις υποψηφιότητες «της Θάσου» για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ιδιαίτερα αγαπητή στην Ποταμιά και όχι μόνο, κατάφερε με πανελλαδική δημοσιότητα μέσα από τις διακρίσεις της στον αθλητισμό, να δώσει ένα κορυφαίο παράδειγμα: τα άτομα με ειδικές ανάγκες μπορούν να πετύχουν πράγματα, αρκεί να έχουν θέληση. 

 

Γεννήθηκε κωφή στην Θεσσαλονίκη και έχει μεγαλώσει στην Θάσο. Από 10 ετών αγάπησε το Τaekwondo και ήταν αυτό που την βοήθησε στην ζωή της και στην κοινωνική της καταξίωση. Όπως λέει, στο γυμνάσιο αντιμετώπισε μεγάλο ρατσισμό, διότι αποφοίτησε από κανονικό κι όχι από ειδικό σχολείο. Είναι απόφοιτη Λυκείου Κωφών Βαρήκοων Πανοράματος Θεσσαλονίκης. Το 2007 πηγαίνει στην Αθήνα επειδή μαθαίνει ότι εκεί υπάρχει Εθνική Κωφών κι από τότε έγινε στόχος ζωής. Το 2008 κατέκτησε 2 χάλκινα μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Γαλλία και την επόμενη ακριβώς χρόνια το 2009 έκανε το όνειρό της πραγματικότητα κατακτώντας το Ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών-Deaflympics. 

 

Μένει μόνη της και χωρίς διερμηνέα προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της καθημερινότητας. Ως αθλήτρια έχει προσπαθήσει και έχει καταφέρει αρκετά πράγματα. Οι διακρίσεις της σε διεθνείς διοργανώσεις είναι αμέτρητες. Σήμερα είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με την Ένωση Κεντρώων. 

       

Για ποιο λόγο αποφασίσατε να «εκτεθείτε» στην πολιτική με την υποψηφιότητά σας στις ευρωεκλογές; 

Θέλω να δώσω στην Ελλάδα μας όσα περισσότερα μπορώ και να προσπαθήσω να διορθώσω πολλά πράγματα που είναι αρνητικά. Θέλω να δείξω ένα νέο δρόμο στα ΑμεΑ και στους πολίτες αυτής της υπέροχης χώρας, που λέγεται Ελλάδα. Εξάλλου έχω "εκτεθεί" αρκετά λόγω της αθλητικής μου δραστηριότητας, που είναι το TaeKwonDo, φέρνοντας πολλές διακρίσεις και μετάλλια, όποτε είμαι σε θέση να γνωρίζω διαφορετικές κουλτούρες, υποδομές και συμπεριφορές. 

 

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα των προσεχών ευρωεκλογών; Για ποιους λόγους είναι κρίσιμη η ψήφος των πολιτών; 

Πρέπει να δείξουμε στην Ευρώπη ότι δεν είμαστε αυτό που περιγράφουν και μας έχουν στο περιθώριο. Πρέπει να αντιπροσωπεύσουμε την Ελλάδα όσο ποιο δυναμικά μπορούμε. Οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν άτομα κι όχι κόμματα για την Ευρωβουλή, που μπορούν να ανταποκριθούν και να παλέψουν για ένα καλύτερο αύριο σε όλα τα επίπεδα. 

 

Τι θα λέγατε σε όσους αδιαφορούν για τις ευρωπαϊκές εκλογές θεωρώντας ότι αυτές δεν αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών; 

Αντιθέτως θα έλεγα ότι οι Ευρωεκλογές είναι ποιο βασικές διότι όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα άρχισαν από τα μνημόνια που μας επέβαλαν και ψηφίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

 

Αν εκλεγείτε, ποιες προτεραιότητες θα θέσετε για την καλύτερη εκπροσώπηση των πολιτών στο Ευρωκοινοβούλιο; 

Θέλω πάρα πολύ να προσπαθήσω να βελτιώσω όσο μπορώ την ζωή των ΑμεΑ κι όχι μόνο στην Ελλάδα, μεταφέροντας το κοινωνικό "πρόσωπο" που βλέπω εγώ στο εξωτερικό. Θέλω να κάνω πράξεις όχι λόγια γιατί από λόγια έχουμε ακούσει πολλά.. 

Όλα λοιπόν θα τα δούμε στην πράξη.