Στους 30.000 υπολογίζονται οι πρόσφυγες που έχουν περάσει από την Καβάλα το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με εκτίμηση που έκανε δημοσίως η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα. Μετέφερε δε τη διαβεβαίωση του βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάκη Εμμανουηλίδη, ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει καταυλισμός προσφύγων εντός των ορίων του Δήμου Καβάλας, χωρίς όμως να αποκλείεται καταυλισμός εντός των ορίων του υπόλοιπου νομού.

 

Οι δηλώσεις Τσανάκα έγιναν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας όπου η δήμαρχος είπε: «Από την Καβάλα έχουν περάσει 30.000 άτομα. Από αυτούς μόνο 50 έως 70 άτομα είχαν πρόβλημα στην αναμονή χρημάτων από την Western Union. Σχεδόν κανένας από αυτούς δεν χρειάστηκε να μείνει. Ο χρόνος αναμονής είναι μάξιμουμ μία με δύο ώρες. Το πρόσταγμα το έχει το Λιμεναρχείο και η Αστυνομία».

 

Επίσης, η κ. Τσανάκα αναφέρθηκε στην ανησυχία που έχει προκαλέσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγορά» τις προηγούμενες μέρες, το οποίο ανέφερε ότι στην Καβάλα θα γίνει καταυλισμός (hot spot) για 3.000 πρόσφυγες.

 

Δείτε το σχετικό δημοσίευμα εδώ.

 

Η δήμαρχος αναφέρθηκε στην επικοινωνία που είχε με τον βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάκη Εμμανουηλίδη, μετά από επικοινωνία του τελευταίου με τον αρμόδιο υπουργό Γ.Μουζάλα. Από τη συζήτησή τους φαίνεται ότι δεν έχει αποκλειστεί καθόλου το σενάριο για καταυλισμό προσφύγων μέσα στα όρια του νομού.  

 

«Είπε επί λέξει ο κ. Εμμανουηλίδης όχι πρόσφυγες στο Δήμο Καβάλας, δεν μίλησε για το νομό Καβάλας, μίλησε για τον Δήμο» σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Τσανάκα.

 

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο δημοτικός σύμβουλος που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ Άρης Βέρρος είπε: «Είναι αδιανόητο να μην έχει ο Δήμος Καβάλας έναν χώρο και να μην έχει προγραμματίσει σε περίπτωση ανάγκης, μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων λόγω και των καιρικών συνθηκών… Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν οικογένειες με παιδιά. Είναι αδιανόητο να μην έχουμε διαθέσει έναν χώρο όπως πχ κάποια ΚΑΠΗ ή ακόμη και κάποιο γυμναστήριο».

 

Ο προερχόμενος από το ΚΚΕ δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Ποτόλιας ζήτησε από την δήμαρχο να έρθει το θέμα των προσφύγων ως βασικό και τακτικό σε επόμενη συνεδρίαση, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων: «Θα μας φέρουν 50.000 πρόσφυγες να μείνουν με νοίκι στη χώρα μας».

 

Ο πρώην δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής σχολίασε σχετικά: «Ας αναλάβει τις ευθύνες της η κυβέρνηση, να μη ρίχνει τα βάρη στους Δήμους και τον λαό, ας κάνει το καθήκον της».