Τις προτιμήσεις των Καβαλιωτών ενόψει των δημοτικών εκλογών του 2023 καταγράφει μεγάλη δημοσκόπηση που είναι σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα.

 

Πρόκειται για μια από τις δαπανηρές δημοσκοπήσεις καθώς συγκεντρώνει μεγάλο δείγμα απαντήσεων μέσα στο Δήμο Καβάλας, έχει πλήθος ερωτήσεων και σταθμίσεων ενώ ο τρόπος διεξαγωγής της δεν είναι αυτοματοποιημένος με ηχογραφημένα μηνύματα και απαντήσεις με το πάτημα πλήκτρων, αλλά με συνεντευξιαστή που συνομιλεί σε πραγματικό χρόνο με τους ερωτώμενους και καταγράφει και αυθόρμητες απαντήσεις.

 

Η έρευνα διεξάγεται από την εταιρία «Παλμός Ανάλυσις» και γίνεται αποκλειστικά με τηλεφωνήματα σε σταθερούς τηλεφωνικούς αριθμούς εντός του Δήμου Καβάλας και οι ερωτώμενοι καλούνται να διευκρινίσουν σε ποια δημοτική ενότητα (Καβάλας ή Φιλίππων) είναι εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν, καθώς υπάρχει στάθμιση δείγματος στις αστικές και τις μη αστικές περιοχές.

 

Είναι άγνωστο ποιος έχει παραγγείλει (και πληρώνει) τη δημοσκόπηση. Πάντως όποιος δόμησε το ερωτηματολόγιο, φαίνεται ότι έχει 100% βέβαιο το ότι ο νυν δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης θα περάσει στον δεύτερο γύρο.

 

Η πρώτη ερώτηση που δέχεται όποιος αποδεχτεί να συμμετάσχει στην έρευνα, είναι να αναφέρει αυθόρμητα (χωρίς προκαθορισμένες επιλογές) ποια είναι τα βασικά προβλήματα της πόλης που πρέπει να λύσει ο επόμενος δήμαρχος και οι βασικές προτεραιότητες που πρέπει να βάλει.

 

«Πόσο ικανοποιημένοι είστε από τη διοίκηση του δήμου» ρωτάει ο συνεντευξιαστής και οι πιθανές απαντήσεις έχουν μια διακύμανση από το «καθόλου» μέχρι το «απόλυτα».

 

Στη συνέχεια, η εταιρία δημοσκοπήσεων καλεί τους πολίτες να εκφράσουν την άποψή τους (θετική, αρνητική, ουδέτερη) για τα εξής πρόσωπα (με τη σειρά που αναφέρονται):

 

Αναστασία Ιωσηφίδου

Ντίνος Κλειτσιώτης

Μάκης Παπαδόπουλος

Θόδωρος Μουριάδης

Γιάννης Εριφυλλίδης

Χρήστος Ποτόλιας

Κώστας Μορφίδης

 

Τα ίδια πρόσωπα είναι διαθέσιμα ως πιθανές απαντήσεις και σε επόμενο ερώτημα «Θα ψηφίζατε για δήμαρχο τον/την…» με πιθανές απαντήσεις το «ναι», «όχι» και ίσως.

 

Υπάρχει και ερώτηση για το ποιον θα ψηφίζατε αν γίνονταν εκλογές αύριο.

 

«Πως χαρακτηρίζετε το έργο του σημερινού δημάρχου» (καλό, κακό, ουδέτερο) και «πιστεύετε ότι ο κ. Μουριάδης πρέπει να εκλεγεί ξανά ή να βγει κάποιος άλλος» είναι οι επόμενες ερωτήσεις.

 

 

Τα ζεύγη της Β΄ Κυριακής

Το πιο ενδιαφέρον σημείο της έρευνας έχει να κάνει με τα «ζευγάρια της Β΄Κυριακής» δηλαδή με τα σενάρια που γίνονται για την αναμέτρηση των δύο πρώτων σε ψήφους (σε περίπτωση που κανείς δεν συγκεντρώσει 42% για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο).

 

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι σε όλα τα «ζευγάρια» των ερωτήσεων συμμετέχει ο Θόδωρος Μουριάδης, πράγμα που δείχνει ότι η εταιρία δημοσκοπήσεων δεν θέλει να εξετάσει άλλη πιθανότητα.

 

Συγκεκριμένα, ρωτά τους πολίτες να πουν ποιον θα ψήφιζαν αν στο δεύτερο γύρο πήγαιναν οι:

 

Μουριάδης - Παπαδόπουλος

Μουριάδης - Εριφυλλίδης

Μουριάδης - Κλειτσιώτης

Μουριάδης - Ιωσηφίδου

Μουριάδης – Μορφίδης

(με τη σειρά που τίθενται στο ερώτημα)

 

Η έρευνα περιλαμβάνει και ερωτήσεις με τις οποίες θα γίνει στη συνέχεια στάθμιση του δείγματος, με ερωτήσεις όπως «Αν είχαμε αύριο βουλευτικές ποιο κόμμα θα ψηφίζατε». Αναλόγως με την απάντηση, ακολουθεί και δεύτερη ερώτηση για το «ποιους υποψήφιους βουλευτές θα σταυρώνατε» με τις διαθέσιμες απαντήσεις να ποικίλουν αναλόγως με την απάντηση στο προηγούμενο ερώτημα.

 

Γίνονται επίσης ερωτήσεις για το ποιο κόμμα ψήφισαν οι ερωτώμενοι στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές αλλά και την πρώτη και δεύτερη Κυριακή των προηγούμενων δημοτικών εκλογών.

 

Οι πολιτικές ερωτήσεις ολοκληρώνονται με το «ποιον θα ψηφίζατε για περιφερειάρχη» με τις πιθανές απαντήσεις να περιλαμβάνουν (με την εξής σειρά) τα ονόματα: Μέτιος, Τοψίδης, Κατσιμίγας, Σιμιτσής.

 

Η έρευνα ολοκληρώνεται με ερωτήσεις για το αν ο ερωτώμενος ενημερώνεται από τα τοπικά ΜΜΕ και ζητώνται μάλιστα αυθόρμητες απαντήσεις για το ποιες εφημερίδες, ποια site, ποιους ραδιοφωνικούς σταθμούς και ποια τοπικά κανάλια προτιμά.