Στον 39ο αυθεντικό Μαραθώνιο την Κυριακή 13 Νοεμβρίου συμμετείχε ο 72χρονος κ. Χρήστος Ιορδανίδης, και προπονητής του ήταν ο καβαλιώτης Γιάννης Τζανετάκης.

 

Πριν από έναν χρόνο, στις 2 Νοεμβρίου του 2021, έφυγε από τη ζωή σε τροχαίο ατύχημα η μαραθωνοδρόμος Δήμητρα Ιορδανίδου. Η Δήμητρα ήταν μία πολύ σπουδαία αθλήτρια έχοντας πολλές επιτυχίες στις μεγάλες αποστάσεις. Ο πατέρας της Χρήστος για τη μνήμη της, αλλά και για τη μνήμη του γιου του Γιώργου, που έφυγε από τη ζωή το 2019 από ασθένεια, αποφάσισε να συμμετάσχει στον κλασικό Μαραθώνιο του 2022. Ο κ. Χρήστος έτρεξε σε όλο το μαραθώνιο έχοντας πάνω του φωτογραφίες των δύο παιδιών του. 

 

Προπονητής του σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα ήταν ο καβαλιώτης Γιάννης Τζανετάκης, που μίλησε για την εμπειρία του με τον κ. Χρήστο στο kavalanews και στον Αποστόλη Μπαμπατζίκο.

 

 

Η συνέντευξη:

 

Ερ.: Ας ξεκινήσουμε με το πότε και πως ξεκίνησε αυτό το ταξίδι με τον κ. Ιορδανίδη, πότε έγινε η πρώτη επαφή;

 

Απ.: Στα μέσα Αυγούστου περίπου δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από τον κ. Χρήστο που μου ζήτησε να τον αναλάβω προπονητικά, για το εγχείρημα που θα επιχειρούσε, για το τάμα κατά κάποιο τρόπο, το μνημόσυνο στη κόρη του την Δήμητρα, και φυσικά δέχτηκα με μεγάλη χαρά και αίσθηση ευθύνης.

 

Ο κ. Χρήστος δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος αλλά δεν είναι και μικρός σε ηλικία, είναι ένας πολύ κινητικός άνθρωπος, αλλά όχι αθλητής ή αθλούμενος, δεν είχε παρελθόν με συστηματικές προπονήσεις, όπως ίσως κάποιοι συνομήλικοι του.

 

 

Ερ.: Οπότε το πρώτο που κοιτάξατε ήταν να μην υπάρχει κίνδυνος με τις προπονήσεις του και τον αγώνα;

 

Απ.: Ναι το πρώτο που κοιτάξαμε ήταν να μην υπάρξει κάποιο θέμα ιατρικής άποψης και ότι θα είναι απόλυτα ασφαλής να επιχειρήσει αυτό το εγχείρημα. Με αυτό τον τρόπο με τις συμβουλές και του δικού του γιατρού, αλλά και του συμπολίτη μας γιατρού του Θοδωρή Μήτρα, υποβλήθηκε σε καρδιολογικό έλεγχο, σε τεστ κόπωσης, και πήραμε το οκ ότι ήταν τελείως καλά καρδιολογικά. 

 

Έγιναν όλες οι κατάλληλες εξετάσεις για να φανεί εάν μπορεί να μπει σε προπονήσεις υψηλής έντασης, για να γίνει η προετοιμασία. Στη Θεσσαλονίκη στο Γιώργο το Ζιώγα, έγινε μία εργομετρική δοκιμασία για να δούμε την φυσιολογία του, και να βασιστούμε πάνω σε αυτή, και να στήσουμε το προπονητικό σχέδιο. 

 

 

Ερ.: Τρέξατε μαζί του στον αγώνα έτσι;

 

Απ.: Σε τέτοιους αγώνες πρέπει να τροφοδοτείται με συγκεκριμένα διαλύματα και τροφές ο οργανισμός για να υποστηρίξει την προσπάθεια, γιατί δεν φτάνει η ενέργεια του σώματος μας για έναν Μαραθώνιο. Για να εξασφαλίσω ότι δεν θα είχε κάποια γαστρεντερικά προβλήματα είτε κάποια υπογλυκαιμία, τον συνόδευα.  Είχαμε και κάποιον αισθητήρα γλυκόζης πάνω του, που ήταν το σημαντικό να βλέπουμε μην πάθει υπογλυκαιμία.

 

 

Ερ. Πως πήγε ο αγώνας και όλη η διαδρομή, υπήρξε κάποιο πρόβλημα;

 

Απ.: Κανένα πρόβλημα, κύλησε τέλεια. Μπορούσε να πάει ακόμα πιο γρήγορα από ότι πήγε. Πήγε 7 ώρες παρά δέκα λεπτά, θα μπορούσε ακόμη και σε 6 ώρες να τερματίσει, αλλά δεν θέλαμε να ρισκάρουμε τίποτα. Είχε μεγαλύτερα περιθώρια, αλλά πήγαμε πιο συντηρητικά και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα.

 

 

Ερ.: Πως αισθανθήκατε σε αυτόν τον διπλό Μαραθώνιο; Ποια ήταν τα συναισθήματα στον τερματισμό;

 

Απ.: Ο κ. Χρήστος από τον πολύ ενθουσιασμό του, στα τελευταία πέντε λεπτά ανέπτυξε τόσο μεγάλη ταχύτητα που εγώ δεν μπορούσα να τον ακολουθήσω. Τερμάτισε πέντε λεπτά πριν από μένα, από τον ενθουσιασμό του με τον κόσμο. Με πέρασε. 

 

Όλη η διαδρομή ήταν πολύ συγκινητική, υπήρχε πολύ συναίσθημα και δυσκολευόμουν να κρατήσω τα δάκρυα μου. Έβλεπα στο πρόσωπο του πόσο πολύ αγαπά τα παιδιά του ο πατέρας, και θέλει να τους δώσει, ακόμα και όταν αυτά έχουν φύγει, ήθελε να τους τιμήσει με αυτόν τον αγώνα.

 

 

Ερ.: Έχετε κάνει κάτι παρόμοιο με έναν αθλητή μεγάλης ηλικίας;

 

Απ.: Όχι, με τόσο μεγάλη ηλικία όχι. Ήταν πρωτόγνωρο και η αίσθηση ευθύνης ήταν σαν να έχω έναν πρωταθλητή μπροστά μου, μην πω και μεγαλύτερη. 

 

 

Ερ.: Η Δήμητρα ήταν μία πολύ σπουδαία αθλήτρια έτσι δεν είναι;

 

Απ.: Ήταν κορυφαία αθλήτρια στο χώρο και πολύ αγαπητός άνθρωπος σε όλους μας. Όλοι την γνωρίζαμε και την αγαπούσαμε. Ένας ακόμα αθλητής μου ο Στέλιος ο Βούλγαρης έτρεχε για να τιμήσει τη μνήμη της Δήμητρας. Πολλοί κάναν αυτόν τον αγώνα για τη Δήμητρα. Ήταν μεγάλη η προσφορά της στα δρομικά δρώμενα. 

 

 

Ερ.: Πείτε μας για εσάς, να σας γνωρίσει καλύτερα ο κόσμος, για τους αθλητές σας;

 

Απ: Είμαι ο επικεφαλής προπονητής του Tzanetakis lab, ασχολούμαι με την αντοχή και ειδικά την υπεραντοχή, με προσπάθειες 24 ή 30 ωρών, σε 200-250 χιλιόμετρα σε πολύ ακραίες καταστάσεις. Το επόμενο project που υπάρχει είναι τέλη Φεβρουαρίου στο Ισραήλ ένας αθλητής μου ο Γιάννης ο Κουτσουράδης θα επιχειρήσει να κάνει κάτι που έχουν κάνει λίγοι Έλληνες αθλητές. Θα κολυμπήσει 10 χιλιόμετρα και μετά θα κάνει αμέσως 140 χιλιόμετρα ποδήλατο, τη δεύτερη μέρα θα κάνει 276 χιλιόμετρα ποδήλατο και την τρίτη θα κάνει δύο μαραθώνιους τον έναν πίσω από τον άλλον.

 

Eρ.: Η ενασχόληση σας με την προπονητική και τον αθλητισμό, σας βοήθησε να έχετε αυτές τις σπουδαίες εμπειρίες, σας πρόσφερε πολλά ο αθλητισμος έτσι δεν είναι;

 

Απ.: Αισθάνομαι ευγνώμων για αυτή την εμπειρία με τον κ. Χρήστο. Την συγκρίνω και είναι στο ίδιο επίπεδο, με τις εμπειρίες μου στα μεγάλα επιτεύγματα που πέτυχαν αθλητές μου σε παγκόσμιο επίπεδο. Η συναισθηματική μου εμπλοκή είναι στο ίδιο επίπεδο αν δεν τις ξεπερνά σίγουρα.