Οι μαθητές, οι γονείς των μαθητών, και οι καθηγητές του Δημοτικού σχολείου Κεχροκάμπου, αποφάσισαν να αναβιώσουν κάποια έθιμα του Πάσχα. Έφτιαξαν Κερκέλια (νηστίσιμα κουλουράκια του Πάσχα) και έψαλαν τα κάλαντα των Βαΐων.

 

 

Σχετική ανακοίνωση του συλλόγου γονέων & κηδεμόνων του σχολείου αναφέρει τα εξής:

“Η Μεγάλη Εβδομάδα πλησιάζει και τις κατανυκτικές ημέρες του Πάσχα, το διδακτικό προσωπικό του Δημοτικού σχολείου Κεχροκαμπου, μαζί με τον σύλλογο γονέων, αποφάσισε να αναβιώσει το ποντιακό έθιμο με τα Κερκέλια αλλά και τα κάλαντα των Βαΐων.

 

Τα Κερκέλια είναι τα νηστίσιμα κουλουράκια του Πάσχα. Το ποντιακό αυτό έθιμο, συνδέεται με την Ανάσταση του Λαζάρου.

 

Σύμφωνα με τον μύθο, ήταν η πρώτη τροφή που γεύτηκε ο Λάζαρος μετά την Ανάσταση του ή ότι με το αλεύρι που ζήτησε  να του δώσουν, έφτιαξε τα κουλούρια αυτά, τα οποία πρόσφερε στα φτωχά παιδιά.

 

Οι πόντιες νοικοκυρές τα έφτιαχναν το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων, τα έδιναν στα παιδιά που έβγαιναν για τα κάλαντα.

 

Λίγα υλικά (αλεύρι, λάδι, ζάχαρη, μαγιά, νερό) αλλά αφράτο και νόστιμο το αποτέλεσμα!

 

Για την αναβίωση του εθίμου ήταν απαραίτητη, η συνεισφορά των μεγαλύτερων γυναικών του χωριού, τις οποίες πραγματικά ευχαριστούμε από καρδιάς.

 

Ως συνέχεια της δράσης αυτής, την Παρασκευή οι μικροί μαθητές με την συνοδεία δασκάλων και μαμάδων, έψαλαν τα κάλαντα των Βαΐων, στους κατοίκους του χωριού.

 

Βάι βάι το Βαι

τρώγω οψάρι και χαμψι

και τ'  απαν την Κερεκη

τρώγω το παχύ τ αρνί.

Θεία θεία να το κερκελ'

και δοσ' με το κόκκινο τ' ωβο

 

Είναι αναγκαίο τα ήθη και έθιμα του τόπου μας, να τα επικοινωνούμε στα παιδιά μας,να γνωρίζουν την παράδοση μας και ταυτόχρονα να τους δημιουργούμε γλυκές αναμνήσεις, τις οποίες με την σειρά τους θα μεταλαμπαδεύσουν στα δικά τους παιδιά.

 

Μύρισε άνοιξη, μύρισε παράδοση! ΚΑΛΗ  ΑΝΑΣΤΑΣΗ!”