«Της ανοησίας το τετράγωνο. Οι δύο πολιτιστικές διαδρομές που φέρουν ονόματα άρρηκτα συνδεδεμένα με την Νεάπολι (Καβάλα) και τους Φιλίππους, χρηματοδοτούνται από άλλο πορτοφόλι. Στην πόλη υπήρχαν ώριμα έργα, όπως ο Ναός του Αγίου Νικολάου. Η απουσία της πόλης με σύνολο έργων με αυτούς τους τίτλους αποτελεί παράλειψη», σχολιάζει ο αρχαιολόγος Μιχάλης Λυχούνας μετά την απάντηση της υπουργού Πολιτισμού για τον «αποκλεισμό αρχαιολογικών μνημείων της Καβάλας από τις Πολιτιστικές Διαδρομές» (δες ΕΔΩ).

 

«Αναρωτιόμαστε γιατί δεν εκμεταλλεύτηκαν υπάρχουσες μελέτες όπως στην περίπτωση του Αγίου Νικολάου που συνδέεται άμεσα τόσο με την Εγνατία Οδό όσο και με τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου.

 

Πρόκειται για ένα μνημείο το οποίο έχει προβλήματα και η ανασκαφή του θα μπορούσε να μας δώσει πολύ σημαντικές πληροφορίες για την ύπαρξη μίας παλαιοχριστιανικής Βασιλικής ή την ύπαρξη ενός Βυζαντινού μνημείου κάτω από το υπάρχον Οθωμανικό τέμενος», λέει στο KavalaNews.GR ο Μιχάλης Λυχούνας.

 

«Είναι απορίας άξιο που δεν έγινε αυτό ή που δεν υπήρξε μεγαλύτερη συζήτηση ή δεν υπήρξαν συνεργασίες ,τόσο στην τοπική Αρχαιολογική Υπηρεσία, όσο και με άλλους φορείς του Δήμου και της περιοχής για την ένταξη κάποιων έργων που θα μπορούσαν να εκτελεστούν από αυτή τη διαφορετική πηγή χρηματοδότησης» συμπληρώνει. 

 

«Μιλάμε για δύο διαφορετικά πορτοφόλια»

 

«Το ένα είναι από το παρελθόν από το Β’ ΕΣΠΑ και το άλλο είναι από το νέο "πορτοφόλι" του Ταμείου Ανάκαμψης. Χωρίς Νεάπολι-Καβάλα, δεν υπάρχουν ούτε Βήματα Αποστόλου Παύλου ούτε Εγνατία Οδός».

 

Θα μπορούσαν να μπουν άλλα έργα

 

«Δεν έγινε καμία συζήτηση. Το επιχείρημα ότι δεν υπήρχαν ώριμες μελέτες ήταν μόνο για τα βήματα του Αποστόλου Παύλου και απολύτως λανθασμένα» επισημαίνει ο κ. Λυχούνας. 

 

Ακούστε όσα δήλωσε ο Μιχάλης Λυχούνας στον KavalaNews 102.8: