Στην επιθεώρηση εργασίας βρέθηκαν το πρωί της Παρασκευής (30/10) οι εργαζόμενοι του εργοστασίου λιπασμάτων της Καβάλας προκειμένου οι 130 εργαζόμενοι να διεκδικήσουν τους μισθούς πέντε μηνών.

 

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας, από τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στα Λιπάσματα, Νίκο Βογιατζίδη, τον Δημήτρη Παπαγεωργόπουλο από την ΓΣΕΕ, τον Μάκη Θεοχάρη πρ. ομοσπονδίας εργαζομένων χημικής βιομηχανίας και τη πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Ματίνα Τσούτσα ώστε να ενημερώσουν από την πλευρά τους τα Μέσα για το τι ειπώθηκε στην τριμερή.

 

Νίκος Βογιατζίδης – πρόεδρος σωματείου Λιπασμάτων

 

«Το σημαντικότερο θέμα δεν είναι η καταβολή μισθών. Είναι ότι ο κ. Λαυρεντιάδης αρνείται πεισματικά σε βάρος της προσωπικότητας μας να αποδεχθεί τις υπηρεσίες μας. Πρέπει αυτές οι επιχειρηματικές πρακτικές να λάβουν τέλος. Είμαστε από τους εργαζόμενους που θέλουμε όχι μόνο το καλό του εργοστασίου αλλά και την ανάπτυξη του. Το εργοστάσιο έχει φτάσει στο σημείο να δουλεύει για το συμφέρον λίγων ατόμων και κυρίως ενός», είπε ο κ. Βογιατζίδης.

 

Επίσης ο πρόεδρος των εργαζομένων επεσήμανε πως: «Υπάρχουν αντιδράσεις από τους κατοίκους της Καβάλας για τον τρόπο που λειτουργεί το εργοστάσιο, την στιγμή μάλιστα που βρίσκεται εκτός ένα τόσο εξειδικευμένο προσωπικό. Είναι πλέον η ώρα να μιλήσει η δικαιοσύνη να μιλήσει και για τη λειτουργία του εργοστασίου. Η κυβέρνηση μας είχε υποδείξει να υπογράψουμε τις αποφάσεις τις εταιρίας με επιφύλαξη, κάτι που δεχθήκαμε με εξώδικο στην εταιρία και η ίδια αρνήθηκε ακόμα κι αυτό. Βλέπουμε ότι έρχεται σ’ ένα προσχηματικό διάλογο».

 

Κάνοντας και μία αναδρομή ο κ. Βογιατζίδης σημείωσε πως: «Έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος σ’ ένα ιστορικό σωματείο που έδωσε τεράστιο αγώνα απέναντι σε διαστρεβλωμένες επιχειρηματικές πρακτικές που καταδικάστηκαν από το σύνολο της συνδικαλιστικής ιεραρχίας. Είχαμε την αντοχή να ανταπεξέλθουμε σ’ έναν αγώνα τρομακτικά επίπονο. Δεν είχαμε μόνο τη διαδικασία απολύσεων αλλά περάσαμε από μία διαδικασία απολύσεων με υποβολή ψευδών μηνύσεων με επίθεση στις οικογένειές μας, με επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα κι όλα αυτά γιατί τολμήσαμε να πούμε το αυτονόητα ότι θέλουμε το εργοστάσιο να λειτουργεί με κανόνες ασφαλείας και να κατοχυρώσουμε τα επαγγελματικά μας δικαιώματα".

 

Δημήτρης Καραγεωργόπουλος - Γραμματέας Τύπου και δημοσίων σχέσεων της ΓΣΕΕ

 

Ο κ. Γεωργόπουλος βρέθηκε για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα στην Καβάλα με αφορμή τότε τις εργαζόμενες στη σχολική καθαριότητα με το «πρόβλημα μέχρι και σήμερα να μην έχει επιλυθεί. Σήμερα ήρθαμε για ακόμα μία φορά για ένα πρόβλημα που αφορά όλη την πόλη". Ο κ. Γεωργόπουλος αναφέρθηκε σε δύο ζητήματα που όπως είπε απασχόλησαν την εργατική διαφορά.

 

Το πρώτο ζήτημα είναι αυτό της καθυστέρησης εξόφλησης των  μισθολογικών αποδοχών των εργαζομένων. «Οφείλονται αρκετοί μήνες μισθοδοσίας στους εργαζόμενους. Με αδικαιολόγητο τρόπο το διευθυντήριο το οποίο διαχειρίζεται το σύμπλεγμα των εταιριών που δραστηριοποιούνται στο εργοστάσιο λιπασμάτων Καβάλας αρνείται πεισματικά να καταβάλλει τους μισθούς στους εργαζόμενους. Σήμερα για άλλη μια φορά η εργοδοτική πλευρά δεσμεύτηκε να ξοφλήσει τους μισθούς σε άμεσο χρόνο. Διατηρούμε επιφυλάξεις. Πολλές φορές τα συγκεκριμένο διευθυντήριο έχει δεσμευτεί για μία σειρά από ζητήματα κι έχει αναλάβει μία σειρά από υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενους δίχως να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

 

Το δεύτερο ζήτημα όπως είπε ο κ. Γεωργόπουλος, έχει να κάνει με την «άρνηση του διευθυντηρίου να αποδεχθεί τις υπηρεσίες των εργαζομένων. Για σχεδόν 10 μήνες οι εργαζόμενοι είναι εκτός εργοστασίου, χωρίς να τους ανατίθεται εργασιακά καθήκοντα, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι θέλουν να εργαστούν. Οι εταιρία αρνείται πεισματικά να τους αναθέσει καθήκοντα με διάφορα προσχήματα που δεν έχουν βασιμότητα».

 

«Συνετή στάση είναι να επέλθει μία μόνιμη λύση στα προβλήματα που ταλανίζουν επί τόσα χρόνια τους εργαζόμενους, να γυρίσουν στα καθήκοντα τους, με τον τρόπο που γνωρίζουν πολύ καλά με τόσα χρόνια προϋπηρεσίας κι εμπειρίας, να τεθεί το εργοστάσιο σε ομαλή λειτουργία και να μην διακινδυνεύει να γίνει η πόλη να γίνει Λίβανος».

 

Μάκης Θεοχάρης – πρόεδρος ομοσπονδίας εργαζομένων χημικής βιομηχανίας

 

«Για μία ακόμα φορά αναδείχθηκε η αφερεγγυότητα ενός ανθρώπου απέναντι στους εργαζόμενους που έχουν δουλέψει. Σήμερα υπάρχει μία βαριά κι επικίνδυνη βιομηχανία που δουλεύει με εργαζόμενους που δεν έχουν διασφάλιση στη δουλειά τους. Σήμερα οι εκπρόσωποι του κ. Λαυρεντιάδη επικαλέστηκαν στην επιθεώρηση εργασίας ότι άμεσα θα αναλάβουν τις υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενους γιατί είχαν οικονομικές δυσκολίες. Πρόκειται για τον άνθρωπο που εταιρία δικιά του δίνει προσφορά για το λιμάνι της Καβάλας. Αυτό που θέλει είναι να διαλύσει ψυχικά τους εργαζόμενους».

 

Ματίνα Τσούτσα Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Καβάλας

 

«Η υγειονομική και οικονομική κρίση έχει προκαλέσει σημαντικές αρνητικές συνέπειες στην αγορά εργασίας τόσο στη ζωή των εργαζομένων όσο όλων των πολιτών. Η κρίση έχει προκαλέσει μία έκρηξη αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Απαιτείται σε αυτή τη συγκυρία να προστατευθεί η αγορά εργασίας και το εισόδημα των εργαζομένων».