πυρκαγιές

Η διοίκηση της περιφέρειας ΑΜΘ, εξέδωσε ανακοίνωση-απάντηση προς τον βουλευτή Καβάλας, Μακάριο Λαζαρίδη, για το θέμα των αποζημιώσεων, για τις πυρκαγιές που έπληξαν χωριά του Δήμου Νέστου το καλοκαίρι του 2023.

Το πρώτο ντοκιμαντέρ του φωτορεπόρτερ, μέλους της ΕΣΗΕΜ-Θ, Σάκη Γιούμπαση, με πλάνα από Drone, θα προβληθεί στο 26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο τμήμα «Πλατφόρμα +» (8-22 Μαρτίου). 

“O Έβρος είναι πλέον αντιμέτωπος με μία τεράστια οικονομική καταστροφή. O Χρήστος Μέτιος δεν έκανε καμία διεκδίκηση για τον Έβρο, δεν ακούσαμε ούτε μία πρόταση ή διεκδίκηση, συμπεριφέρεται μόνο δημοσιοσχετίστικα και με πλήρη απάθεια ενώ χιλιάδες Εβρίτες δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει”, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης.

Η χρήση drones στην προσπάθεια έγκαιρης ανίχνευσης εκδήλωσης πυρκαγιών είναι πλέον μια πραγματικότητα και κατασκευάζονται συνεχώς νέα μοντέλα αυτόνομων ιπτάμενων οχημάτων που περιπολούν δασικές περιοχές.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τρίτη (29/08), ότι έχει κινητοποιήσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση εναέριας πυρόσβεσης από το rescEU στην Ελλάδα, «για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων δασικών πυρκαγιών που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ».

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, μετά τις συναντήσεις που είχε με κυβερνητικό κλιμάκιο, ενημέρωσε για τα μέτρα που αποφασίστηκε να παρθούν στην ΑΜΘ, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Αύξηση 195% καταγράφει η αθροιστικά καμένη έκταση στην Ελλάδα από την αρχή του έτους έως και την Πέμπτη 24.08.2023, σε σύγκριση με την έκταση που κατά μέσο όρο (2002 – 2022) καίγεται ετησίως στη χώρα μας, όπως προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές που επεξεργάστηκε η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

“Οι φωτιές μαίνονται στην Περιφέρεια μας, η θέση του θα έπρεπε να είναι δίπλα στους ανθρώπους που επιχειρούν και σε εκείνους που δοκιμάζονται και όχι απέναντι από φωτογραφικούς φακούς", αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της για τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, η παράταξη του Χριστόδουλο Τοψίδη “Περιφερειακή Σύνθεση”.

Οι προγνώσεις για καιρική αστάθεια στο νομό Καβάλας επαληθεύτηκαν. Λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Πέμπτης 24 Αυγούστου εκδηλώθηκε έντονη βροχόπτωση στην περιοχή μεταξύ Νέας Καρβάλης και Χρυσούπολης. 

“Τα δέντρα και τα ζώα δεν έχουν ψήφους γι αυτό τα αφήνουμε να πεθάνουν! O πόλεμος με την φωτιά δεν χάνεται την ώρα της μάχης σώμα με σώμα αλλά στην πρόληψη. Και τι είναι αυτή η πρόληψη; Πρόσφατα έκανα ένα ρεπορτάζ στην Φλωρεντία και έμαθα τι κάνουν οι Ιταλοί για την προστασία του δάσους, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτηση του, ο εκδότης και παρουσιαστής της ταξιδιωτικής εκπομπής «Εικόνες» στο OPEN, Τάσος Δούσης.

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη (24/08) η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυροσβέστες και τους εθελοντές που επιχειρούν στις πυρκαγιές του Δήμου Νέστου. 

Την έναρξη διαδικασίας αποτίμησης και καταγραφής των Ζημιών για την αποζημίωση των πληγέντων από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές, ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αλέξης Πολίτης.

Δημιουργήθηκε αλγόριθμος για την ενημέρωση δασικών πυρκαγιών από δορυφόρους στα όρια του Δήμου Θάσου. Η ενημέρωση θα γίνεται με Email.

Η αντιπυρική περίοδος αρχίζει την 1η του Μάη και η Διοίκηση πυροσβεστικών υπηρεσιών Νομού Καβάλας εξέδωσε ανακοίνωση για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Θα σαρώνουν επί 24ωρη βάση όλο το περιαστικό δάσος και σε περίπτωση πυρκαγιάς θα δίνουν το στίγμα της και τη βέλτιστη διαδρομή για την Πυροσβεστική.

Οι πολίτες της Καβάλας και της δημοτικής ενότητας Φιλίππων έδειξαν για μια ακόμη φορά το κοινωνικό τους πρόσωπο.

Τα εύσημα στους πυροσβέστες που στάλθηκαν από την Καβάλα για να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών σε Αττική και Εύβοια, δίνει ο αντιπεριφερε

Την Τρίτη 10 Αυγούστου, από τις 10:30 το πρωί έως τις 14:30 το μεσημέρι και από τις 18:30 το απόγευμα έως τις 21:30 το βράδυ, οι νέοι εθελοντές της Action Team θα συλλέξουν ζωοτροφές για τα τραυματισμένα ζώα, θύματα των πυρκαγιών όλης της χώρας, καθώς οι ανάγκες είναι αυξημένες. 

Σύσκεψη με θέμα την αντιμετώπιση των αγροτικών πυρκαγιών πραγματοποιείται την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα συσκέψεων της περιφερειακής ενότητας Καβάλας στις 12:00 με πρωτοβουλία του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου. 

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας ζήτησε η σημερινή συνεδρίαση να είναι ένα μνημόσυνο στα θύματα της καταστροφής.