Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν, μεταξύ άλλων, την ιδιαιτερότητα να αναδεικνύουν το… συλλογικό χιούμορ μιας τοπικής κοινωνίας. Πολλά και πολύ αστεία γράφτηκαν για το, όχι και τόσο συνηθισμένο, συμβάν της ένοπλης ληστείας με (σχεδόν) διπλή ομηρία, στο χρηματοκιβώτιο εταιρίας σεκιούριτι στον Αμυγδαλεώνα. 

 

Το πιο αστείο που ακούσαμε ήταν το Casa de Badem το οποίο παραπέμπει σε 2 πράγματα: 

-στην επί τουρκοκρατίας ονομασία του Αμυγδαλεώνα "Μπαντέμ (στα τουρκικά: αμύγδαλο) Τσιφλίκ" που πολλοί άνθρωποι μεγάλης ηλικίας χρησιμοποιούν και σήμερα

-στην επιτυχημένη ισπανόφωνη σειρά του Netflix «La Casa de Papel» (στα ισπανικά: το χάρτινο σπίτι) με αντικείμενο μια «σατανική» ληστεία σε νομισματοκοπείο. 

 

Σε ποιον ανήκει η έμπνευση;

 

Στον Apostolis Conway Kostalexis, ο οποίος σχολίασε στο facebook με πολύ επιτυχημένο τρόπο τη φήμη που μεταδόθηκε μέσα από ρεπορτάζ (δεν έχει επισήμως επιβεβαιωθεί) ότι οι δράστες της ληστείας χρησιμοποίησαν αποκριάτικες μάσκες πολιτικών προσώπων (Γιώργος Παπαναδρέου, Κώστας Καραμανλής). Για όσους δεν έχουν δει την φημισμένη σειρά, οι πρωταγωνιστές φορούσαν μάσκες του Σαλβαντόρ Νταλί. 

 

Πλάκα ναι, χοντράδες όμως όχι

Αστεία σαν τα παραπάνω γράφτηκαν πολλά στα κοινωνικά δίκτυα και αρκετά από αυτά ήταν επιτυχημένα. Από εκεί και πέρα, όμως, γράφτηκαν και εξυπνάδες, χοντράδες και κακοήθειες. Κάποιοι έσπευσαν να βγάλουν συμπεράσματα για το ποιος έκανε τη ληστεία ή φαντάστηκαν ολόκληρη επιχείρηση, που ξεπερνά και τους σεναριογράφους του Casa de Papel. 

 

Επειδή η έρευνα της αστυνομίας δεν έχει ολοκληρωθεί, καλό θα είναι όλοι μας να κρατήσουμε μια στάση αναμονής πριν βγάλουμε συμπεράσματα για τον ένοχο ή τους ενόχους. Και κυρίως, να αποφύγουμε να σχολιάζουμε τα προσωπικά και οικογενειακά ζητήματα ανθρώπων που -στο κάτω κάτω- έχουν ισχυρό τεκμήριο αθωότητας. 

 

Μέχρι να μάθουμε από επίσημα χείλη τι πραγματικά έγινε, ας σκεφτούμε πόσο ασφαλή είναι τα χρήματα των τραπεζών και των επιχειρήσεων της Καβάλας, όταν ένα χρηματοκιβώτιο μπορεί να ανοίξει τόσο εύκολα.

 

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ: