λάδι

Μπορούμε ωστόσο να έχουμε κόστος ελαιόλαδου στο 1,0 ευρώ το λίτρο; Κι όμως μπορούμε, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δρ Αλέξανδρος Παπαχατζής, καθηγητής Δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. 

Η «κρίση του ελαιολάδου», τόσο στο επίπεδο της σημαντικής μείωσης της παραγωγής του φέτος στην Ελλάδα αλλά και σε όλες τις μεσογειακές χώρες, όσο και σε σχέση με το ύψος που έχουν φτάσει οι τιμές, είναι «κυκλική» ή αποκτά πλέον χαρακτηριστικά μονιμότητας λόγω κλιματικής αλλαγής; 

Η κατακόρυφη αύξηση της τιμής στο ελαιόλαδο επηρεάζει άμεσα και την εστίαση, λαμβάνοντας υπόψη την ευρεία χρήση του συγκεκριμένου αγαθού στα φαγητά. Άλλωστε ένα από τα βασικότερα συστατικά στα εστιατόρια, στα σουβλατζίδικα και στα fast food είναι το ελαιόλαδο.

Συστηματικούς επιτόπιους ελέγχους και δειγματοληψίες σε εγκαταστάσεις τυποποίησης ελαιολάδου, σε επιχειρήσεις χονδρικής και λιανικής πώλησης διενεργεί ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

Παρόλο που η τάση του πληθωρισμού είναι καθοδική, οι τιμές των τροφίμων ανεβαίνουν ολοένα και περισσότερο, περιορίζοντας την κατανάλωση αρκετών βασικών αγαθών.

Το Επιμελητήριο Καβάλας, σε συνεργασία με τον Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου ATHENA IOOC διοργανώνει βιωματικό σεμινάριο ποιότητας και οργανοληπτικής αξιολόγησης ελαιολάδου με θέμα: «Διεθνείς Διαγωνισμοί Ελαιολάδου: Ο δρόμος προς την διάκριση».

Κριτική στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην αντιμετώπιση των αγροτικών προβλημάτων στην περιοχή του Παγγαίου

Εκτός από τις ομορφιές της, η Θάσος παράγει  και εξαιρετικά τοπικά προϊόντα. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζει το πευκόμελο και το λάδι στο οποίο επενδύουν μάλιστα πολλοί νέοι του νησιού.