Εβραίοι Καβάλας

Η συγγραφέας και ιστορικός, Ρίκα Μπενβενίστε, παρουσίασε το απόγευμα του Σαββάτου 2 Μαρτίου, στη Μεγάλη Λέσχη της Καβάλας, το τελευταίο της συγγραφικό πόνημα "Οι Ναυαγοί - Ιστορίες οικογενειακές και άλλες μέσα στην Ιστορία του μεταπολεμικού κόσμου". 

Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023 στο πλαίσιο της εβδομάδας εκδηλώσεων Μνήμης και Τιμής "Η εξόντωση των Εβραίων της ΑΜΘ - 80 χρόνια από το ολοκαύτωμα στην Τρεμπλίνκα". 

Από την Τρίτη (28/02) αρχίζουν στην Καβάλα οι εκδηλώσεις μνήμης για την εξόντωση των Εβραίων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε μία χρονιά που συμπληρώνονται 80 χρόνια από το ολοκαύτωμα στην Τρεμπλίνκα.

Πορεία μνήμης με σύνθημα "ποτέ ξανά", με αφορμή τη συμπλήρωση 79 ετών από το Ολοκαύτωμα των 1.484 Εβραίων της Κα

γράφει ο 

Κώστας Παπακοσμάς

 

Η Καβάλα κλίνει ευλαβικά το γόνυ στους συμπολίτες της, που εξοντώθηκαν βίαια και άδικα τον Μάρτιο του 1943. 

 

Μέσα από μια έκθεση και μια εκπαιδευτική εικαστική δράση, η πόλη της Καβάλας τιμάει τη μνήμη των 1.484 Εβραίων που χάθηκαν στην κόλαση της Τρεμπλίνκα

Τη μνήμη των Εβραίων της Καβάλας και των εκατομμυρίων ομοεθνών τους που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, τίμησαν το πρωί της Πέμπτης (27/1)

 Συμπληρώνονται σήμερα 78 χρόνια από τον αφανισμό των Εβραίων της Καβάλας. Στις 3 Μαρτίου 1943, οι βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής συνέλαβαν 1.484 εβραίους συμπολίτες μας και τους οδήγησαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τρεμπλίνκα