Τιμάμε τα εκατομμύρια των νεκρών, των τραυματιών, των αναπήρων, όλων όσοι με κάθε τρόπο πάλεψαν και αγωνίστηκαν ενάντια στον φασισμό - ναζισμό, τόσο στη χώρα μας, όσο και σε όλο τον κόσμο, βάζοντας τη δική τους ανεξάλειπτη σφραγίδα στην πάλη ενάντια στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση, τη φτώχεια, τον πόλεμο, την προσφυγιά, που θρέφει το αυγό του φιδιού. Στην πάλη αυτή, κύριος αιμοδότης ήταν η ΕΣΣΔ.

 

Εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά την άνευ όρων συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας, οι λαοί όλου του κόσμου έρχονται αντιμέτωποι με την όξυνση των ανταγωνισμών και της επιθετικότητας ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, με τη Ρωσία, την Κίνα και την εμπλοκή μεγάλου αριθμού κρατών. Ο οικονομικός πόλεμος παίρνει διάφορες μορφές, οι εξοπλισμοί και οι πολεμικές δαπάνες σκαρφαλώνουν σε όλο και πιο μεγάλα ύψη. Θερμές εστίες πολέμου καίνε σε όλη την υδρόγειο. Στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει συγκέντρωση τεράστιας δύναμης πυρός, με το ενδεχόμενο τοπικών, περιφερειακών, ακόμη κι ενός γενικευμένου πολέμου να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.

 

Γι’ ακόμη μια φορά στο στόχαστρο μπαίνουν οι λαοί, οι κατακτήσεις που κατάφεραν να αποσπάσουν κι ο πλούτος που παράγουν, ώστε σε συνθήκες αναιμικής - ασθενικής ανάκαμψης του καπιταλισμού, να αυξάνονται ακόμη περισσότερο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

 

Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα κόμματα που τους στηρίζουν φοβούνται την πάλη των λαών, γι' αυτό και εντείνουν την καταστολή, περιστέλλουν δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, επιχειρούν το ξαναγράψιμο της Ιστορίας. Στην προσπάθεια αυτή, διακρίνεται η ΕΕ που έχει ανάγει σε επίσημη ιδεολογία της τη θεωρία των δύο άκρων, εξισώνοντας τον φασισμό -ό,τι πιο σκοτεινό έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα- με τον κομμουνισμό, ό,τι πιο προοδευτικό έχει υπάρξει. Φτάνει σε σημείο να αναγορεύει σε ήρωες τους συνεργάτες των ναζί, να απαγορεύει Κομμουνιστικά Κόμματα, να δίνει πακτωλούς χρημάτων άλλοτε άμεσα και άλλοτε μέσω ΜΚΟ, προσπαθώντας να εξωραΐσει τον αντιδραστικό για τους λαούς χαρακτήρα της. Φτάνει στο σημείο την 9η Μάη από Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, να τη μετατρέπει σε Μέρα της Ευρώπης.

 

Στη χώρα μας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων δίνει τα ρέστα της για να ξεπλύνει τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό, εμπλέκει το λαό μας ολοένα και βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, πρωτοστατεί στην παραχάραξη της Ιστορίας, στον αντικομμουνισμό. Φέρνει βαρύτατες ευθύνες γιατί ξεπλένει με τη στάση της την εγκληματική - φασιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

 

Η Επιτροπή Ειρήνης καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το λαό να αξιοποιήσουν την παλιότερη, αλλά και τη σύγχρονη πείρα τους. Η πάλη ενάντια στο φασισμό είναι πάλη που θα πρέπει να στρέφεται ενάντια στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που τον θρέφει, πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στις αιτίες που τον γεννούν, πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, πάλη για δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

 

Εμπνεόμαστε από την 9η Μάη, τη μέρα που οι λαοί απέδειξαν πως είναι παντοδύναμοι όταν αποφασίζουν να βγουν στο προσκήνιο, να γίνουν κυρίαρχοι της ζωής και του πλούτου που παράγουν. Συνεχίζουμε αταλάντευτα δυναμώνοντας την πάλη του αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος, που μπορεί να κλείσει μια για πάντα στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, να εγγυηθεί έναν κόσμο με πραγματική ειρήνη, φιλία και αλληλεγγύη για τους λαούς.

 

 

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

ΚΑΒΑΛΑΣ