Το μεσημέρι της Τετάρτης 5 Δεκεμβρίου  πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της επιτροπής φορέων και κατοίκων της Ν. Καρβάλης «Περιβάλλον SOS» με τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θεόδωρο Μαρκόπουλο. 

 

Ακολουθεί η ανακοίνωση της επιτροπής μετά τη συνάντηση 

 

Του εκθέσαμε τις ανησυχίες μας για την συνεχιζόμενη υποβάθμιση του περιβάλλοντος, εξαιτίας της λειτουργίας των δύο χημικών βιομηχανιών, καθώς και για τις επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. 

 

 

 

Τονίσαμε στον κ. αντιπεριφερειάρχη την αποφασιστικότητα μας να αγωνιστούμε προκειμένου οι δύο βιομηχανίες, ο Δήμος Καβάλας, η Περιφέρεια ΑΜΘ και η κυβέρνηση να πράξουν αυτό που τους αναλογεί. Θέσαμε τα ζητήματα της φωσφογύψου, της αέριας ρύπανσης και της μετατροπής μεγάλου μέρους της θαλάσσιας έκτασης σε αζωική ζώνη. Εκφράσαμε τις ανησυχίες μας για τις επιπτώσεις της ρύπανσης στην υγεία των κατοίκων και θέσαμε προ των ευθυνών τους τους θεσμικούς φορείς που οφείλουν να ελέγχουν τις χημικές βιομηχανίες με απόλυτη διαφάνεια, να ενημερώνουν την τοπική κοινωνία και να διασφαλίζουν την πρόσβαση των πολιτών στα αποτελέσματα των διαδικασιών ελέγχου.

 

 

 

Από την μεριά του, ο κ. αντιπεριφερειάρχης, συμμεριζόμενος τις ανησυχίες μας, δεσμεύτηκε για μια επόμενη συνάντηση με τη συμμετοχή του τμήματος Ανάπτυξης και του τμήματος Περιβάλλοντος. Κοινή πεποίθηση όλων των μελών της επιτροπής «Περιβάλλον SOS» είναι ότι οι συναντήσεις με τους θεσμικούς φορείς – που θα συνεχιστούν – αν και χρήσιμες, δεν αντιμετωπίζουν, ούτε λύνουν το πρόβλημα. Η ενημέρωση όλων μας για τις επιπτώσεις και τους κινδύνους που προκύπτουν από την λειτουργία των δύο βιομηχανιών, είναι προϋπόθεση προκειμένου να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Στο επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν ημερίδες και συγκεντρώσεις για να μάθουν όλοι οι πολίτες τι πραγματικά συμβαίνει στην περιοχή.   

 

 

 

Η μαζική συμμετοχή μας σε κινητοποιήσεις και αγώνες, η αποφασιστικότητα μας για την υπεράσπιση του τόπου μας, στο παρόν και στο μέλλον, είναι αυτά που θα κρίνουν και το αποτέλεσμα. Οι κινητοποιήσεις στην Γαλλία δείχνουν ότι ακόμη και απέναντι σε μεγάλα συμφέροντα, οι δυναμικές κινητοποιήσεις των ενεργών πολιτών μπορούν να φέρουν θετικά αποτελέσματα.