Την απόφασή της να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υπόθεση της όδευσης του TAPαπό τα Τενάγη ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη η Συντονιστική Επιτροπή κατά του αγωγού TAP στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων. 

 

 

Στη συνέντευξη μίλησαν ο καθηγητής του ΔΠΘ Μιχάλης Χρυσομάλλης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας Θέμης Καλπακίδης, ο αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ – ΑΜ Θόδωρος Παπαδόπουλος και οι δημοτικοί σύμβουλοι, Θεόδωρος Μουριάδης, Βαγγέλης Παππάς, Μάκης Παπαδόπουλος και Άρης Βέρρος. 

 

 

Σύμφωνα με τον κ. Καλπακίδη «Εδώ και πέντε χρόνια γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να πείσουμε για την αλλαγή όδευσης του αγωγού. Πλην της διοίκησης του δήμου, αυτοί που είναι παρόντες προσπαθούν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Οι παρατάξεις τήρησαν τις αποφάσεις. Ο Αγροτικός Σύλλογος κατέθεσε αίτημα στον δήμο για τις άδειες, αλλά δεν πήραμε απαντήσεις. Καταγγέλλουμε την κοινοπραξία για το ότι μπήκε σε χωράφια οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν το γνώριζαν. Έγιναν μηνύσεις, αλλά τα αυτόφωρα είναι μόνο για εμάς», 

 

 

Όπως τόνισε στη συνέχεια ο κ. Χρυσομάλλης «Κληθήκαμε πρόσφατα να συμπράξουμε και η εμπλοκή μας έχει διάρκεια  περίπου 15 μέρες. Ο ΤΑΡ είναι έργο ευρωπαϊκού κοινού ενδιαφέροντος και τα έργα αυτά διέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τοποθετούνται σε έναν κανονισμό και διέπονται από νομικό καθεστώς που πρέπει να τηρείται. Έτσι δικαιολογείται η εμπλοκή μας. Είμαστε σε πρώιμη φάση και αυτά που βρήκε η έρευνα δεν θα διαρρεύσουν, αλλά στο τέλος της άλλης εβδομάδας θα είναι το κείμενο έτοιμο. Δυο σκοπούς παράλληλους έχει ο κανονισμός αυτός, να διασφαλίσει τη γρήγορη εκτέλεση του έργου και να διασφαλίσει ότι στο σχεδιασμό του έργου θα υπάρχει διαφάνεια και διαβούλευση. Με ειδικές διατάξεις, αναλυτικές και λεπτομερείς, δεν αφήνουν περιθώριο μη τήρησης από κράτος και κοινοπραξία του κανονισμού. Ο κανονισμός είναι μια πράξη αμέσου εφαρμογής και υπερέχει έναντι κάθε διατάξεως νόμου. Είναι υποχρεωμένο το κράτος να τον εφαρμόσει. Δίνει επίσης δικαίωμα σε όποιο άτομο θέλει, να τον επικαλεστεί. Αυτό είναι καλό για εμάς.  Η διαβούλευση έγινε μετά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), υπάρχουν σημεία που πρέπει να δούμε, που μπορούμε να επικαλεστούμε. Θα συλλέξουμε στοιχεία, αν και δεν είναι εύκολο αυτό, αλλά θα το κάνουμε. Στο δικονομικό μέρος θα καταγγείλουμε τις αντίθετες με τον κανονισμό ενέργειες κυβέρνησης και ΤΑΡ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  γιατί εγγυήτρια της εφαρμογής του κανονισμού είναι η Ελληνική Δημοκρατία. Θα κινηθούμε,  ευελπιστώντας ότι η Επιτροπή, που είναι ευαίσθητη, θα κινηθεί κατά του ελληνικού κράτους και σε εθνικό επίπεδο θα κινηθούμε στα ελληνικά δικαστήρια περισσότερο ατομικά».

 

 

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως το ΓΕΩΤΕΕ – ΑΜ έχει σταθερή άποψη από την αρχή. Υπάρχει είπε ομάδα εργασίας διεπιστημονική η οποία μελέτησε την όδευση και αποφάνθηκε ότι δεν είναι ενδεδειγμένη, αφού θίγει τον πρωτογενή τομέα. Μέχρι σήμερα, είπε επίσης ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ επιμένει σε αυτή τη θέση, αλλά υφίσταται μποϊκοτάζ, καθώς φαίνεται ότι οι απόψεις του δεν είναι αρεστές.

 

 

Ο δημοτικός σύμβουλος Βαγγέλης Παππάς τόνισε πως όσα είπε ο κ. Χρυσομάλλης είναι μια από τις πτυχές του αγώνα. Η κινητοποίηση είναι στα χωράφια, εκεί που παραβιάζονται τα δικαιώματα. «Επειδή η αρχαιολογία συνεργάζεται άψογα με τον ΤΑΡ θα παρακαλούσα την εταιρεία να μας λύσει ένα ακόμη θέμα στον Αμυγδαλεώνα προσφέροντας ακόμη ένα έργο, το νεκροταφείο. Ο ΤΑΡ πρέπει να περάσει από τα βουνά», είπε χαρακτηριστικά

 

 

Να δείξει σοβαρότητα και να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ώστε να βρεθεί λύση ζήτησε στη διάρκεια της παρέμβασης του ο δημοτικός σύμβουλος Μάκης Παπαδόπουλος. 

 

 

Να μείνει ως έχει η γη υψηλής παραγωγικότητας στα Τενάγη είπε με τη σειρά του ο κ. Μουριάδης τονίζοντας πως δεν πρέπει να γίνει η Καβάλα λεωφόρος αγωγών καθώς έρχονται κι άλλοι. 

 

 

Αντίθετος με την όδευση και όχι με το έργο δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Άρης Βέρρος λέγοντας πως αυτός ο αγώνας αφορά όλη την κοινωνία και είναι δίκαιος. «Η διοίκηση του Δήμου δυστυχώς δεν είναι μαζί μας σε αυτό τον αγώνα γιατί αποδέχεται χρήματα για εκδηλώσεις. Διευκολύνει την εταιρία δεν είναι μαζί μας. Επιτέλους ας πει την αλήθεια», είπε συγκεκριμένα.