Πολύωρη ευρεία σύσκεψη σε ανώτατο επίπεδο εκπροσώπησης εκ μέρους του ΤΑΡ, με πρωτοβουλία της Δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα και την παρουσία μελών της Διοίκησης του Δήμου, των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, καθώς και των εκπροσώπων των αγροτών και των κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων, πραγματοποιήθηκε το πρωί μέχρι αργά το μεσημέρι της Πέμπτης 26 Ιουλίου 2018 στο Δημαρχείο της Καβάλας. Από μέρους της εταιρείας του Διαδριατικού αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της εταιρείας Welter Peeraer και ο Γενικός Διευθυντής Luca Schieppati.

Κυρίως αντικείμενο της σύσκεψης ήταν - μεταξύ άλλων - και η προοπτική της αλλαγής της εγκεκριμένης δια νόμου όδευσης του αγωγού.

Εκ μέρους του ΤΑΡ εξηγήθηκε, πως δεν είναι δυνατή η αλλαγή όδευσης και πως κάθε άλλη όδευση (μεταξύ αυτών και η προτεινόμενη όδευση διαμέσου του ορεινού όγκου) θα έχει περισσότερες δυσμενείς συνέπειες από την εγκεκριμένη, κυρίως σε ό,τι αφορά το περιβάλλον.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας πρότειναν, η πραγματοποίηση των εργασιών στην εγκεκριμένη όδευση, να γίνει υπό την επίβλεψη τόσο της Διοίκησης του Δήμου Καβάλας, όσο και άλλων φορέων καθώς και των ίδιων των εκπροσώπων των αγροτών, ώστε να καμφθεί κάθε επιφύλαξη. Ο ΤΑΡ πρότεινε επίσης να αυξήσει το χρονικό διάστημα παρακολούθησης της επιστροφής στην παραγωγικότητα της γης στη συγκεκριμένη περιοχή σε 5 χρόνια από 3 που ισχύει σήμερα στην υπόλοιπη Ελλάδα λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της εύφορης πεδιάδας των Φιλίππων.

 

Σε ότι αφορά τις συλλήψεις οκτώ ατόμων, μεταξύ των οποίων και τεσσάρων δημοτικών συμβούλων του Δήμου Καβάλας, εξέφρασαν την λύπη τους και δήλωσαν ότι σε καμιά περίπτωση η εταιρεία δεν θα επεδίωκε να έρθει σε τέτοιου είδους αντιπαράθεση με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, πόσο μάλλον με δημοτικούς συμβούλους.

Κατόπιν των ανωτέρω και με την αταλάντευτη και πάγια βούληση και αναγνώριση εκ μέρους της Διοίκησης του Δήμου Καβάλας, πως η ολοκλήρωση του αγωγού ΤΑΡ είναι υψίστης εθνικής σημασίας και σε συνδυασμό με την αρνητική δικαστική έκβαση ενώπιον του ΣτΕ, καθίσταται προφανές, όπως δήλωσε η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, πως πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και η νομιμότητα.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει ποινικές διώξεις σε βάρος αιρετών που σέβονται τη νομιμότητα κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους.

Τέλος αναμένεται άμεσα η υλοποίηση εκ μέρους του υπουργού κ. Σταθάκη της ενυπόγραφης δέσμευσης του και η έναρξη των εργασιών που αφορούν στην ύδρευση και άρδευση της δημοτικής ενότητας Φιλίππων, ενός τεράστιου προβλήματος δεκαετιών, στο οποίο θα δοθεί οριστική λύση με προοπτική πολλών ετών.