Για 2η φορά μέσα σε ένα μήνα στη Θάσο γίνεται κινητοποίηση των τοπικών δυνάμεων πολιτικής προστασίας εξαιτίας παράνομων κατασκηνωτών που επέλεξαν να μείνουν σε μία δύσβατη και χωρίς υποδομές περιοχή στα νοτιοανατολικά του νησιού. 

 

Το προηγούμενο περιστατικό είχε σημειωθεί στα τέλη του περασμένου Ιουνίου στο ίδιο ακριβώς σημείο. Αυτή τη φορά, στην περιοχή Λιβάδι είχαν κατασκηνώσει 12 Μολδαβοί τουρίστες, εκ των οποίων 3 παιδιά και 1 βρέφος καθώς και 2 Έλληνες, συνολικά 14 άτομα. 

 

Το πρωί της Πέμπτης 26 Ιουλίου κάλεσαν τον αριθμό έκτακτης ανάγκης καθώς η περιοχή είχε πλημμυρίσει από τη σφοδρή βροχόπτωση. Στις 11 περίπου απεγκλωβίστηκαν από τις τοπικές δυνάμεις πολιτικής προστασίας και όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, οδηγήθηκαν στο κάμπινγκ του Σωτήρα για να καταλύσουν

 

Στο σημείο όπου έκαναν παράνομο κάμπινγκ βρέθηκαν αντίσκηνα κι ένα ΙΧ αυτοκίνητο. 

 

Σημειώνεται ότι η περιοχή Λιβάδι, βρίσκεται ανάμεσα στην φημισμένη Γκιόλα και την Μονή Αρχάγγελου. Πρόκειται για ένα δύσβατο σημείο στο οποίο σχεδόν πάντα -ακόμη και υπό "κανονικές συνθήκες"- καταλήγουν μεγάλοι όγκοι νερού, κατά τις περιόδους βροχοπτώσεων.

 

Από το Σεπτέμβρη του 2016 και μετά, όταν κάηκε μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου στη συγκεκριμένη περιοχή, τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι πιο έντονα. 

 

Παρά ταύτα, δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν την περιοχή για «ελεύθερη κατασκήνωση» η οποία ωστόσο απαγορεύεται από το νόμο.

 

Σε βάρος των τουριστών μπορεί να κινηθούν νομικές διαδικασίες ενώ στη Θάσο είναι έντονες οι διαμαρτυρίες για το γεγονός ότι δεν γίνονται τακτικοί έλεγχοι για το παράνομο κάμπινγκ, το οποίο πέρα από κινδύνους για τους ίδιους τους κατασκηνωτές, κρύβει και μεγάλους κινδύνους για το περιβάλλον. 

 

Σημειώνεται ότι στη Θάσο λειτουργούν δημοτικά κάμπινγκ στη Χρυσή Αμμουδιά, τη Σκάλα Πρίνου και τη Σκάλα Σωτήρα, μέσα σε κατάφυτες παραλιακές περιοχές, με οργανωμένες υποδομές και όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας για όσους τα επιλέγουν. 

 

Υπενθυμίζεται ότι το αντίστοιχο περιστατικό στο Λιβάδι, πριν από ένα μήνα, αφορούσε μια οικογένεια Ισπανών, ένα ζευγάρι με το 10χρονο παιδί τους που είχαν πάει στην περιοχή με το τροχόσπιτό τους.