Αστυνομικοί συλλαμβάνουν τον πρόεδρο του συλλόγου αγροτών Καβάλας Θέμη Καλπακίδη για δήθεν παρεμπόδιση του έργου του TAP χωρίς όμως να γίνεται η παραμικρή εργασία κατασκευής!!! 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ 

 

γράφει ο 

Τάσος Αποστολίδης

 

Επί πέντε σχεδόν χρόνια έχει επενδύσει εκατομμύρια ευρώ για να οικοδομήσει ένα κοινωνικό εταιρικό προφίλ. Η εταιρία που εκπροσωπεί στην Ελλάδα τον διαδρατικό αγωγό αερίου (από εδώ και στο εξής «TAP» για την οικονομία της κουβέντας) χρειάστηκε μόλις λίγες ώρες για να γκρεμίσει την όποια εικόνα έστηνε (ή νόμιζε ότι έστηνε) για χρόνια.

 

Επέλεξε την μέρα που η Καβάλα γιορτάζει την απελευθέρωσή της για να ζητήσει από τις τοπικές αρχές τις συλλήψεις όσων υπερασπίζονται τα χωράφια τους και αντιδρούν στο πέρασμα του αγωγού TAP από αυτά. 

 

Οι συλλήψεις είχαν όλες από έναν ξεχωριστό συμβολισμό. Κι από μόνες τους είναι ικανές να ξεσηκώσουν κόσμο που μέχρι τώρα δεν είχε πολυ-ασχοληθεί με τον TAP. 

 

Συνελήφθησαν με την κατηγορία της «άσκησης βίας» (!) και της παρεμπόδισης έργου, τα εξής 8 άτομα: 

 

-Θέμης Καλπακίδης, πρόεδρος Συλλόγου Αγροτών Καβάλας

 

-Νίκος Ξανθόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Καβάλας (παράταξη Τσανάκα) 

 

-Μανώλης Κελαϊδάκης, δημοτικός σύμβουλος Καβάλας (παράταξη Παππά) 

 

-Σπύρος Προυσαεύς, δημοτικός σύμβουλος Καβάλας (παράταξη Παπαδόπουλου) 

 

-Παναγιώτης Αρσονιάδης, πρώην πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνιών Ν.Καβάλας 

 

-Δημήτρης Πουρσαϊτίδης, πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αμυγδαλεώνα

 

-Σάββας Μυλωνίδης, συνταξιούχος  

 

-«Yπάτιος» Αντόνιο Λουρσέρι, ακτιβιστής από το κίνημα “No Tap” της Ιταλίας που βρέθηκε στην Καβάλα για συμπαράσταση στον απεργό πείνας Θέμη Καλπακίδη. 

 

Κατά πληροφορίες, λίγο έλειψε να υπάρξει σύλληψη του πρώην δημάρχων Φιλίππων, Λευτέρη Κωταΐδη ενώ ο άλλος πρώην δήμαρχος Φιλίππων Λάζαρος Τσαταλμπασίδης, γλίτωσε κατά λάθος τη σύλληψη. Και οι δύο πρώην αιρετοί εδώ και χρόνια κρατούν ψηλά την σημαία ενάντια στον αγωγό TAP, υποστηρίζοντας ότι η όδευση που επέλεξε η κατασκευάστρια εταιρία καταστρέφει την εύφορη πεδιάδα των Φιλίππων. 

 

Μάλλον κατά λάθος τους ξέφυγε και η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα μαζί με όλο το Δημοτικό Συμβούλιο που αντιδρά στην όδευση του TAP

 

Τα πρόσωπα των 8 συλληφθέντων όμως αρκούν για να υπάρξουν οι απαραίτητοι συμβολισμοί. 

 

Ποια ασθενοφόρα και ποια έργα ύδρευσης... όσα και να ξόδεψε ο TAP όλα αυτά τα χρόνια, γεμίζοντας την επικοινωνιακή «καρδάρα με το γάλα», πάνε στο βρόντο αφού «της έδωσε μια κλωτσιά». 

 

Η πρόσφατη πρόσληψη από τον TAP του πιο γνωστού διαπραγματευτή πανελλαδικά, του πρώην αστυνομικού, Ανδρέα Κωνσταντακόπουλου, δημιούργησε προσδοκίες ότι το θέμα οδεύει προς ειρηνική επίλυση. 

 

Δεν ξέρω αν κάπως έτσι είχαν φανταστεί στον TAP την επίλυση του προβλήματος: με συλλήψεις, κόσμο να σέρνεται στο χώμα από αστυνομικούς και με τρακτέρ να γεμίζουν την οδό Ομονοίας έξω από την αστυνομία, με τους συγκεντρωμένους να φωνάζουν συνθήματα για την απελευθέρωση των 8 συλληφθέντων. 

 

Η επικοινωνιακή τους τακτική «έμπαζε» από παντού. Μοιράζοντας ψίχουλα σε διάφορα ΜΜΕ, ακόμη και αυτά με ανύπαρκτο ακροατήριο, κατάφεραν την τέλεια τρύπα στο νερό: να ξοδέψουν πολλά λεφτά για το τίποτα. 

 

Μόλις χθες Δευτέρα 25 Ιουνίου ολοκληρώθηκε άλλη μία αποτυχημένη διαφημιστική καμπάνια γεμάτη ατυχείς επιλογές και άστοχα μηνύματα και σκέφτηκαν ότι την επομένη ακριβώς, είναι η κατάλληλη στιγμή για «σκληρό ροκ». 

 

Υποτίμησαν τη δύναμη που έχουν τα συνδικαλιστικά σωματεία των τοπικών βιομηχανιών που έχουν αναστατώσει το κέντρο της Καβάλας από το μεσημέρι της Τρίτης. 

 

Υποτίμησαν τη δύναμη του διαδικτύου. Το πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει viral το βίντεο με την σύλληψη του προέδρου των αγροτών Θέμη Καλπακίδη. 

 

Η εικόνα είναι πολύ δυνατή. Και ικανή να συσπειρώσει γύρω από αυτόν τον «αγώνα των ολίγων», μια κοινωνική μάζα που δεν δείχνει ανοχή στην καταστολή. 

 

Και η εικόνα συνήθως μιλά από μόνη της...