Κατά πλειοψηφία, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, εγκρίθηκε με 27 ΝΑΙ ψήφισμα από το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας αναφορικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και την συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων για το ονοματολογικό.

 
ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΦΕΡΕΙ:
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
 
Με ιδιαίτερη λύπη, ακούσαμε χθες τις δηλώσεις σας, σχετικά με την συμφωνία με το γειτονικό κράτος της FYROM.
 
Συμφωνία, η οποία πέραν του ονόματος, εκχωρεί την μακεδονική γλώσσα, την μακεδονική ταυτότητα και την μακεδονική εθνότητα, παρόλο που λίγες  ημέρες πριν οι πολίτες σε 24 πόλεις της Ελλάδος, μια εκ των οποίων και η πόλης μας, δήλωσαν την αντίθεση τους στα μεγάλα συλλαλητήρια που έγιναν.
 
Μια τέτοια συμφωνία μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
 
Παρακαλούμε, όπως λάβετε σοβαρά υπόψιν σας, το ψήφισμα - επιστολή του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, σκεπτόμενος και την εν μέρει μακεδονική καταγωγή σας.
 
Σας ζητούμε να μην προχωρήσετε στην υπογραφή της συμφωνίας όπως αυτή έχει δημοσιοποιηθεί και η οποία κατά την εδραία πεποίθηση μας θίγει την ιστορία, την περηφάνεια καθώς και τα συμφέροντα μας ως Μακεδόνες.     
 
Ο επικεφαλής της παράταξης "Καβάλα - Φίλιπποι ανοιχτή πόλη" Κωστής Σιμιτσής κατέθεσε δικό του ψήφισμα διαφωνώντας με το ψήφισμα της δημοτικής αρχής.
 
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΣΙΜΙΤΣΗ
Εξοχότατε Πρόεδρε της Κυβέρνησης,
Λυπούμαστε για όσα συμφωνήσατε πρόσφατα με την ηγεσία της FYROM.
 
Ένας πολυετής διπλωματικός αγώνας πολλών κυβερνήσεων και εξειδικευμένων στελεχών του Υπουργείου Εξωτερικών κατέληξε άδοξα. Διότι η αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας και μακεδονικής γλώσσας αφήνει πολλά κενά, που επιτρέπουν να επανεμφανιστούν στο μέλλον τα τέρατα της μισαλλοδοξίας, του εθνικισμού και του αλυτρωτισμού, αυτά ακριβώς που επιδιώχθηκε να εξαφανιστούν με τη συμφωνία. Παράλληλα, στο πλαίσιο της προσπάθειας για οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης, θα επαναδιατυπωθούν τα βιβλία της ιστορίας μας, ενώ η προστασία των εμπορικών σημάτων και των επιχειρήσεων μετατίθεται στο μέλλον και θα κριθεί σε βάθος χρόνου.
Άρα η συμφωνία δεν είναι πλήρης και κακώς θα την προσυπογράψετε δεσμεύοντας διεθνώς τη χώρα και φέρνοντας σε μερικούς μήνες τη Βουλή σε δύσκολη θέση.
Φοβούμαστε ότι για μια ακόμη φορά εμπλέκονται σπουδαία, κρίσιμα και ευαίσθητα εθνικά θέματα με την εσωτερική πολιτική σκηνή και πως όλη η προσπάθεια λιγότερο αποσκοπεί στην επίλυση της διμερούς διαφοράς και περισσότερο στην πρόκληση εσωκομματικών διαιρέσεων στα άλλα κόμματα.
Ζητούμε να επανεξετάσετε τη στάση σας, να συνεργαστείτε με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για την περαιτέρω βελτίωση της συμφωνίας και να λάβετε σοβαρά υπόψη την ευαισθησία του ελληνικού λαού όπως εκφράστηκε δημόσια, με κείμενα και με μαζικές διαδηλώσεις τον τελευταίο καιρό.