γράφει ο 

Νίκος Χατζηγιοβανάκης

 

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης της Μεγάλης Λέσχης στην πόλη της Καβάλας. Η Μεγάλη Λέσχη που βρίσκεται στην οδό Κύπρου δίπλα από το Δημαρχείο Καβάλας. 

 

Οι εργασίες προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς, με τους εργαζομένους να δουλεύουν νύχτα - μέρα για να ολοκληρώσουν όσο το συντομότερο δυνατόν τις εργασίες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΛΕΣΧΗ

Η Μεγάλη Λέσχη χτίστηκε το 1909 από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών Καβάλας (Φ.Α.Κ.Κ.), για να στεγάσει τη Λέσχη Ελληνικής Κοινότητας Καβάλας και εγκαινιάστηκε στις 22 Μαΐου 1910. Πριν ήταν οικόπεδο του Παρθεναγωγείου Καβάλας και χτίστηκε έτσι ώστε στο ύψος να μην καλύπτει τη θέα του Παρθεναγωγείου από το Νότο. Από αρχιτεκτονικής απόψεως η Μεγάλη Λέσχη αποτελεί ένα από τα εξαίρετα δείγματα αυστριακού μπαρόκ στην Ευρώπη και μοναδικό στην Ελλάδα. Έχει χρώματα σε μελί και αυτοκρατορικό κόκκινο που σύμφωνα με την άποψη κάποιων παραπέμπει σε αντίγραφο μέρους του Μεγάρου Μουσικής της Βιέννης (Musikverein).

 

Στη νεοκλασική μορφή του κτιρίου παρατηρούνται αρκετά στοιχεία της αρχαιοελληνικής παράδοσης (ψευδοκίονες, κιονόκρανα, διαζώματα κ.ά.). Το ισόγειο στέγαζε κάποια χρόνια την Τράπεζα Αθηνών. Το 1919 η Ιονική Τράπεζα το ανακαινίζει και εγκαθίσταται εκεί. Από το 1944 ως το 1956 χρησιμοποιείται και ως Στρατιωτική Λέσχη. Στη συνέχεια, λειτουργεί ως Λέσχη Συγκέντρωσης Πολιτών και φιλοξενεί τις μεγάλες εκδηλώσεις της πόλης. Από το 1983 μέχρι το 2003 το κτίριο φιλοξένησε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας. 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΛΕΣΧΗΣ: