Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε τελικά το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπέρ των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται αναίτια εδώ και 70 ημέρες στις φυλακές της Ανδριανούπολης. 

 

Ήταν η δεύτερη συνεδρίαση στην οποία επιχειρήθηκε να εγκριθεί το ψήφισμα, αφού στην πρώτη συνεδρίαση απουσίαζαν αρκετοί περιφερειακοί σύμβουλοι (όχι μόνο μειονοτικοί). 

 

ΟΙ ΑΠΟΝΤΕΣ

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης 8 Μαΐου απουσίασαν και οι 10 περιφερειακοί σύμβουλοι που προέρχονται από τη μειονότητα και συγκεκριμένα οι: 

-Από την παράταξη Μέτιου: Μουσταφά Κατραντζή, Αχμέτ Ιμπράμ, Μουσταφά Ισμαήλ Χουσέ, Ιρφάν Χατζηγκενέ, Μετίν Μουσταφά, Ταρκάν Μουλταζά, Μεμέτ Μπιρόλ Ιντζέ καθώς και ο προερχόμενος από την παράταξη Μέτιου/Παυλίδη αλλά ανεξάρτητος σήμερα Οντέρ Μουμίν

-Από την παράταξη Καραλίδη: Μουμίν Ριτβάν Κοτζά και Χουσείν Ουστά Μεχμέτ. 

 

Κατά πληροφορίες, δύο εκ των 10, ήταν παρόντες στην αρχή της συνεδρίασης και προσμετρήθηκαν για τη διαπίστωση απαρτίας, αλλά αποχώρησαν από την αίθουσα κατά τη διάρκεια συζήτησης για το ψήφισμα. 

 

Η χθεσινή συνεδρίαση αφορούσε το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης «Κλεισθένης 1» για την τοπική αυτοδιοίκηση ωστόσο αποφασίστηκε ότι πριν από αυτή τη συζήτηση θα προηγηθεί η συζήτηση και έγκριση του ψηφίσματος υπέρ των Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη και η καταδίκη της Τουρκίας που εξακολουθεί να τους κρατάει φυλακισμένους. 

 

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που επιχειρήθηκε να εγκριθεί το ψήφισμα, που είχε τοποθετηθεί ως τελευταίο στη σειρά, είχαν αποχωρήσει οι περισσότεροι περιφερειακοί σύμβουλοι, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, αφού είχαν ήδη περάσει 5 ώρες μέσα στην αίθουσα. 

 

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε είναι το εξής:

 

“Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, υπολοχαγό Άγγελο Μητρετώδη και ΕΠ.ΟΠ. Δημήτριο Κούκλατζη, οι οποίοι, από την 1η Μαρτίου 2018, κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη της Τουρκίας, καθώς και στις οικογένειές τους. 

 

Η σύλληψη και η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία θέτει σε αμφισβήτηση τις συστηματικές προσπάθειες που κάνουν οι τοπικές μας κοινωνίες και στις δυο πλευρές των συνόρων τα τελευταία χρόνια για την καλλιέργεια και εμπέδωση σχέσεων φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας ανάπτυξης.

 

Ως κάτοικοι μιας διασυνοριακής Περιφέρειας, οι πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης γνωρίζουμε καλά τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν στο αίσθημα ασφάλειας, στην οικονομία και στην καθημερινότητά μας οι περίοδοι έντασης και καχυποψίας στις σχέσεις με τους γείτονές μας.

 

Βούληση της Διοίκησής μας είναι η Περιφέρειά μας να αποτελεί μια κοινωνία ανοιχτή, ασφαλή και εξωστρεφή. Σε αυτό το πλαίσιο, θέλουμε και οι σχέσεις με τους γείτονές μας να είναι φιλικές και παραγωγικές, κάτι που είναι προς όφελος όλων.

 

Περιμένουμε λοιπόν από την κυβέρνηση της Τουρκίας να δείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί το ίδιο και την καλούμε να απελευθερώσει τους δύο στρατιωτικούς μας.

 

Επιτρέποντας στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς να επιστρέψουν γρήγορα και με ασφάλεια στην πατρίδα μας, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας θα κάνει μια σημαντική κίνηση ώστε οι δύο λαοί να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας”.