Με μια δωρεά προς το Ναυτικό Μουσείο Καβάλας γιόρτασαν οι Ροταριανοί Όμιλοι της πόλης της Καβάλας και της Θάσου τα 110 χρόνια από την ίδρυση του Ρόταρυ.

Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος του ΡΟ Καβάλας Βούλη Δημοπούλου και στη συνέχεια  οι τ. πρόεδροι: ο Θόδωρος Χατζηχρήστος – ΡΟ Δυτ. Καβάλας, ο οποίος είναι και νυν πρόεδρος, ο Πάρης Παρασχούδης – ΡΟ Θάσου “ΝΗΣΟΣ ΘΑΣΟΣ”  -  και Νίκος Σουλίδης – ΡΟ Καβάλας (η τ.πρόεδρος του ΡΟ Καβάλας «ΝΕΑΠΟΛΙΣ» Σταυρούλα Γκουλούση δεν μπόρεσε να παρευρεθεί για επαγγελματικούς λόγους) αναφέρθηκαν στο συνυποσχετικό και την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το 2011 για τη συγκέντρωση των χρημάτων. Ο σκοπός τότε ήταν η στέγαση του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας που δυστυχώς δεν ευοδώθηκε καθώς άλλαξαν οι συνθήκες.

Στη συνέχεια η πρόεδρος του ΡΟ Καβάλας “ΝΕΑΠΟΛΙΣ” Αικατερίνη Κότελη έκανε παρουσίαση των αντικειμένων της δωρεάς και αναφέρθηκε στο σκοπό της, Μπορεί να άλλαξε ο στόχος αλλά οι ροταριανοί έμειναν πιστοί στη στήριξη του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας. Ακολούθησε ο πρόεδρος του ΡΟ Θάσου “ΝΗΣΟΣ ΘΑΣΟΣ” Μιχαήλ Ξώγνος με αναορά στη συνεργασία ανάμεσα στους Ομίλους. Εκ μέρους του Μουσείου ο πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας Χρήστος Τζανάκος έκανε μια εικονική ξενάγηση στα εκθέματα του μουσείου.

Για τον εορτασμό των γενεθλίων του Ρόταρυ ως κεντρικός ομιλητής ο προδιοικητής της 2484ΠΔΡ Βασίλης Μακρής  μίλησε στους παρευρισκόμενους για τα 110 χρόνια του Ρόταρυ, την ιστορία και τους σκοπούς των Ροταριανών Ομίλων. Οι Ροταριανοί Όμιλοι της πόλης της Καβάλας και της Θάσου επέλεξαν να γιορτάσουν τα 110 χρόνια του Ρόταρυ με μια πολιτιστική και ταυτόχρονα εκπαιδευτική προσφορά στην κοινωνία της Καβάλας υλοποιώντας ένα σχέδιο που   έχει ξεκινήσει από το 2011 καθώς τα ροταριανά έργα είναι αποτέλεσμα μακροπρόθεσμου προγραμματισμού των Ομίλων με συνέχεια και διάρκεια και με μεγάλη ικανοποίηση ολοκληρώθηκε φέτος.

Οι ροταριανοί Όμιλοι  σήμερα εγκαινιάζουν μια νέα κατηγορία στην έκθεση του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας: το φιλοτελισμό. Στα αντικείμενα της δωρεάς περιλαμβάνονται σειρές γραμματοσήμων με θέμα την θάλασσα, την ελληνική ναυτιλία και τα αντίστοιχα λευκώματα. Η νέα ενότητα θα αποτελεί πλέον μέρος της διαρκούς έκθεσης του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας.

Πιο συγκεκριμένα ο επισκέπτης του μουσείου θα έχει πλέον τη δυνατότητα να γνωρίσει τα γραμματόσημα απο τις σειρές: Ελληνική Ναυτιλία 15ος αι. π.Χ. – 11ος αι. μ.Χ. αναμνηστική σειρά 2011 και Ελληνική Ναυτιλία 1453-1821 της αναμνηστικής σειράς 2012, Φάροι της Ελλάδας, Ο Ναυτικός πόλεμος του 1912-1913, Ράλλυ Αιγαίου, Aegean Regatta και Ο Πλούτος των Ελληνικών θαλασσών της κοινής σειράς του 2012 και αντίστοιχους εκτυπωμένους φακέλους της πρώτης μέρας κυκλοφορίας.

Στα εκθέματα περιλαμβάνονται και δύο επιχρυσωμένα καράβια, αντίγραφα από αρχαίες τριήρεις και πολυήρεις. Ένα πλακίδιο σε καβαλέτο με το «πλοίο από τοιχογραφία της Θήρας» και δυο μεταξοτυπίες σε πλεξιγκλάς.

Η συλλογή συμπληρώνεται από δυο σειρές υπογεγραμμένες μεταξοτυπίες. Η πρώτη αφορά τη σειρά γραμματοσήμων Ελληνική Ναυτιλία 15ος αι. π.χ. – 11ος αι. μ.Χ. Πρόκειται για 6 συλλεκτικές υπογεγραμμένες εκτυπώσεις μεταξοτυπίας από τις οποίες υπάρχουν μόνο 200 αντίγραφα και η δεύτερη απο 9 υπογεγραμμένες εκτυπώσεις μεταξοτυπίας του καλλιτέχνη Γήση Παπαγεωργίου με εικόνες των φάρων από τις αντίστοιχες σειρές γραμματοσήμων.

Η συλλογή ολοκληρώνεται με τα λευκώματα που συνοδεύουν τις σειρές γραμματοσήμων και επεξηγούν τις εικόνες στα γραμματόσημα και παράλληλα δίνουν και πληροφορίες σχετικές με το θέμα της κάθε σειράς. Πρόκειται για ειδικά συλλεκτικά λευκώματα σε πολυτελείς εκδόσεις στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Συγκεκριμένα πρόκειται για το ειδικό συλλεκτικό λεύκωμα Ελληνική Ναυτιλία 15ος αι. π.Χ. – 11ος αι. μ.Χ. και Ελληνική Ναυτιλία 1453-1821. Το Λεύκωμα Πολυτελείας «Ναυτικός πόλεμος του 1912-1913» με ιστορικά ντοκουμέντα και φωτογραφίες από τα αρχεία του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, του Θ/Κ “Αβέρωφ”, της Ιστορικής Υπηρεσίας Ναυτικού αλλά και άλλων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων καθώς και ιδιωτών συλλεκτών. Το  λεύκωμα πολυτελείας «Φάροι της Ελλάδας» με πληροφορίες για κάθε φάρο. Και το λεύκωμα «Βένθος και Πέλαγος» που παρουσιάζει με τρόπο ξεχωριστό τη ζωή στις ελληνικές θάλασσες μέσα από αξιοθαύμαστα υποβρύχια μονοπάτια.

Η προθήκη, για λόγους προστασίας,  που αποτελεί επίσης μέρος της δωρεάς είναι σχεδιασμένη ειδικά και με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να έχει πρόσβαση στα λευκώματα και κατ επέκταση στη γνώση που αποτελεί και έναν από τους σκοπούς της δωρεάς αυτής. Η υποστήριξη της εκπαίδευσης και η διάσωση της πολιτιστικής ναυτικής κληρονομιάς της χώρας μας μέσα από την αναγνώριση της προσπάθειας των μελών του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας.

Το Ρόταρυ υποστηρίζει παγκοσμίως προγράμματα εκπαίδευσης. Επίσης εκτός της εκπαίδευσης, στους βασικούς σκοπούς του Ρόταρυ περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν την προώθηση της Ειρήνης, την καταπολέμηση ασθενειών όπως η πολιομυελίτιδα, την διάσωση μητέρων και παιδιών  και την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών.

Οι φίλοι του ρόταρυ μπορούν να γνωρίσουν από κοντά το ρόταρυ και τα έργα προσφοράς των ροταριανών με επισκέψεις στους ροταριανούς ομίλους στις εβδομαδιαίες τους ανοικτές  σε όλους συναντήσεις.

Οι πρόεδροι και τα μέλη των Ροταριανών Ομίλων ευχαριστούν τους πολίτες της Καβάλας που πίστεψαν στην ιδέα και τη στήριξαν με τη συνεισφορά τους, τους επαγγελματίες που εργάστηκαν για να γίνει πράξη το συγκεκριμένο έργο και τα ΜΜΕ για την στήριξη στις προσπάθειες του Ρόταρυ. Και φυσικά όλους τους ροταριανούς συναδέλφους που έμειναν πιστοί στην ιδέα και αξιοποίησαν τη δωρεά έστω και με διαφορετικό τρόπο ώστε το Ναυτικό Μουσείο Καβάλας να συνεχίσει να αποτελεί φάρο πολιτισμού και εκπαίδευσης.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με δείπνο γενεθλίων, σε ατμόσφαιρα ροταριανής συναδέλφωσης.